Niets is zo veranderlijk als het weer, maar ook de modewereld kan er wat van. Trends komen en gaan in een sneltreinvaart voorbij. Zelfs als we kijken naar Máxima’s schoenencollectie.

Over Máxima’s leren onderdanen is in de loop der jaren al heel wat geschreven en gezegd. Haar schoenmaat 42 is bij een groot gedeelte van Nederland wel bekend en ook haar hoge hakken zijn regelmatig het onderwerp van gesprek. Maar er is meer te vertellen. Zo zien we Máxima de laatste tijd steeds vaker met hofschoenen. Een toepasselijke naam voor het klassieke model schoen, want aan het hof lopen ze er allemaal mee weg.

In de beginjaren van Máxima’s leven aan het hof zagen we heel andere schoenen bij Máxima. Slingbacks met een t-bandje en/of een bandje om de wreef zijn in alle kleuren te koop bij Natan en dus te vinden in Máxima’s garderobe. In 2007 verdwijnt deze trend als sneeuw voor de zon en een nieuw modeverschijnsel doet zijn intrede: de peeptoe. -Of voor de mensen die de verengelsing van onze taal verfoeien: de schoen met een open teen- In 2009 doet de modewereld hier nog een schepje bovenop. Of beter gezegd: een laagje onderop. De hakken op de catwalk worden steeds hoger en de zool van de schoenen wordt voorzien van een plateau. Et voilà: de plateauzool is een trend.  Máxima doet enthousiast met het nieuwe modeverschijnsel mee, maar sinds een paar maanden moet ook deze trend plaatsmaken voor een nieuw model: de toepasselijke hofschoen.

In het boek ‘Schoenen’ van Angela Pattison en Nigel Cawthorne wordt de hofschoen omschreven als het zwarte avondjurkje onder het schoeisel. “Zo gewoon en elegant in zijn eenvoud, dat hij er altijd lijkt te zijn geweest. (…) De hofschoen is een nauwsluitende schoen met een stevige greep op de voet, waardoor hij niet uitschiet. Hij heeft geen sluitingen – geen gespen, geen veters en geen ritsen. De hiel en tenen worden bedekt, maar de bovenkant van de voet is decolleté of bloot.”
De schoenen zijn te herkennen aan de zogeheten hoflijn. Zelfs een schoen met een bandje kan in de categorie hofschoen vallen, als de bovenlijn van de schoen maar een ononderbroken lijn rond de voet volgt.

De hofschoen is mede dankzij hertogin Catherine helemaal hip op dit moment, maar natuurlijk kent het model een veel langere geschiedenis. Hofschoenen zijn ontstaan aan het hof van Eleanora van Acquitanie. Zij leefde in de twaalfde eeuw en had een modieuze minnaar. Hij introduceerde lange japonnen van zachte stoffen, die werden gecombineerd met puntschoenen. Deze schoenen zijn de letterlijke en figuurlijke voorlopers van de huidige hofschoen. Door de jaren heen is het model steeds aan verandering onderhevig geweest. Aan het begin van de negentiende eeuw zagen we bijvoorbeeld een ontwerp met de zogeheten Louis-hak en ook de punt van de schoen heeft al heel wat uiterlijkheden gekend.

Het huidige ontwerp van de hofschoen hebben we te danken aan Coco Chanel. Zij bevrijdde de vrouw in de jaren twintig van de dwingende mode met korsetten. Bij de bekende Little Black Dress ontwierp zij beige hofschoenen met een zwarte neus, die door het tweekleurige ontwerp de voet van de vrouw visueel verkleinden. Tegenwoordig zien we vooral effen hofschoenen, maar de lijn van het ontwerp lijkt sterk op die van Chanel. Het wijst voor zich dat de klassieke en neutrale schoen door de jaren heen nooit buiten beeld is geweest, maar toch beleefde het model in 2011 een ware revival met dank aan hertogin Catherine. Zij droeg de -inmiddels overbekende- hofschoenen van LK Bennett tijdens koninklijke optredens. Al snel volgden Máxima, Mary en Victoria haar voorbeeld. De laatste maanden zien we koningin Máxima steeds vaker zonder plateauzolen of peeptoes, maar wel met hofschoenen van Gianvito Rossi, Natan, LK Bennett en Rupert Sanderson. Ik ben er blij mee. Jullie? 

Máxima's hofschoenen van LK Bennett: 

Afbeeldingsresultaat voor pumps site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor bennett site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor bennett site:modekoninginmaxima.nl

 

Maxima's hofschoenen van Rupert Sanderson: 

Afbeeldingsresultaat voor pumps site:modekoninginmaxima.nl

Máxima's hofschoenen van Gianvito Rossi:

Afbeeldingsresultaat voor gianvito site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor gianvito site:modekoninginmaxima.nl

Foto homepage: Oranje Fonds/ Bart Homburg 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

maandag 20 mrt 2017 - 11:54

De schoenen van Gianvito Rossi springen er voor mij, echt iedere keer weer, ver bovenuit.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

zaterdag 18 mrt 2017 - 19:49

Allemaal mooie schoenen. Wat ik alleen niet begrijp is dat deze dames er op kunnen lopen. Ik draag graag hakken maar er moet wel iets van een bandje of zo zijn. Bij 'echte' pumps glip ik er zo uit, te weinig steun om op te lopen.
Ik vind het knap dat Maxima en anderen op dit hoge hakken zo makkelijk kunnen lopen. Ze moeten toch ook wel eens zere voeten krijgen!

afbeelding van Annelie

Annelie

zaterdag 18 mrt 2017 - 18:21

Wat een leuke blogpost is dit, Josine! Interessant om te lezen wat de geschiedenis achter een bepaalde schoen is. De hofschoen vind ik een geweldige schoen, maar slingbacks, peeptoes of pumps met plateauzolen vind ik nog steeds geweldig. De plateauzolen moeten niet te dik zijn. Daarom vind ik de hofschoenen van LK Bennet ook erg mooi (ik vind dat die de perfecte dikte van plateau hebben) en de Gianvito Rossi's vind ik ook prachtig. Ik denk dat deze pumps heerlijk zitten.

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 18 mrt 2017 - 16:32

Mooi geschiedenislesje Josine! Inderdaad, Coco Chanel bevrijdde de vrouw van het korset. En terecht. Je moet er niet meer aan denken om zo'n ding te dragen.
Ben benieuwd wie het lef heeft om de vrouw van deze torenhoge 'hofschoenen' te bevrijden. Inderdaad, ze staan beeldschoon, maar het korset zorgde immers ook voor een mooi silhouet.
Eigenlijk zijn we als vrouwen knettergek om op dit soort schoenen te lopen. Waarom in hemelsnaam? Ja, elegant, langere benen, enz... ik ken de argumenten. Maar voor wie? Toch niet om de man te behagen? Hallo, we leven anno 2017! En ondertussen wel je voeten verpesten.
In de jaren twintig gooiden de vrouwen hun korset het raam uit, wat mij betreft doen we dat nu met de hoge hakken. Alleen nog aan bij een zitfeestje zou ik zeggen.

afbeelding van Maxi

Maxi

zondag 19 mrt 2017 - 00:10

Ik ben het gloeiend met je eens, vind hoge hakken zelfs zielig staan!

afbeelding van elise1

elise1

maandag 20 mrt 2017 - 21:25

Las vandaag een grappig stuk in de NRC over het feit dat vrouwen weer voor comfort kiezen. In dit geval ging het over beha's met beugels en gevulde cups en van die oncomfortabele strings. Dat is dus helemaal uit. Geen Victoria's Secret meer. Vergelijk het met de korsetten waar Josine aan refereerde en die het raam werden uitgegooid. Wat mij betreft bevrijden we ons ook van die loeihoge hakken.

afbeelding van Margreet

Margreet

zaterdag 18 mrt 2017 - 18:57

Hallo Elise1,
Ik heb het net aan een expert gevraagd...aan mijn man.... Volgens hem is het dragen van bepaalde kleding, hooggehakt schoeisel, enz. deel van natuurlijk gedrag. Lijkt me een logische gedachte. Je kunt je ertegen verzetten maar het blijft wel zo. "Mannetjes en vrouwtjes" gedragen en kleden zich om een eventuele partner te bevallen. Héb je een partner, kun je dat afbouwen. Dit alles uiteraard los van wat de vrouw zelf mooi vindt. Verder vindt hij de hielpartij bij hoge hakken juist lelijker worden!
Je hebt in mij een medestander gevonden. Waarom blijven wij allemaal roepen, richting Maxima, dat wij haar mooie, torenhoge hakken zo waarderen, terwijl we weten dat ze echt, absoluut slecht zijn voor je lijf? Als het wél goed zou zijn voor ons skelet dan waren we toch wel geboren met een soort van hogehaklichaam?
Wat is nu belangrijker: beeldschoon (en dat is ook al erg subjectief) of een lichaam dat het volhoudt?

afbeelding van amybb

amybb

zaterdag 18 mrt 2017 - 23:51

Tja. Ik gok dat Maxima ook niet dagelijks (thuis) op zulke hakken rondloopt. Dit soort hakken staat gewoon een stuk netter/koninklijker. Als ze altijd sneakers zou dragen, gok ik dat ze volledig zou worden afgekraakt hierop: dat past gewoon niet bij een koningin. En, een werkbezoek duurt ook nooit een hele dag, of ze kan zitten. En als ze weer naar huis gaat, lekker de schoenen in de auto uitgooien. Met een staatsbezoek (als ze de hele dag aan de wandel is) heb ik echte wel bewondering voor haar hoor, zo de hele dag op die hakken lopen! Zelfden zie je haar op lagere schoenen.

afbeelding van Margreet

Margreet

zondag 19 mrt 2017 - 00:04

Sneakers? Ik zou nog niet in het pikkedonker gezien willen worden mer sneakers! Okay, alleen als ik sport...
Er is wel van alles mogelijk tussen torenhoge hakken en lage trappers, lijkt mij.

afbeelding van Sjanine

Sjanine

zaterdag 18 mrt 2017 - 08:43

De schoenen van Gianvito Rossi hebben het gewoon!! Staat altijd mooi onder iedere outfit.
De zwarte en slangenleer van Lk bennett komen op de 2e plaats. Waarom een plateau zool?? Heeft Maxima helemaal niet nodig met haar lengte.

afbeelding van Patricia

Patricia

zaterdag 18 mrt 2017 - 07:49

Mooie schoenen! Allemaal mijn smaak! Even een beetje off topic: Ik heb de nude pumps van LK Bennet ook in de kast, maar ik draag ze eigenlijk uiterst zelden, omdat ik er uit glip (Ik heb al van die anti slip in de hiel geplakt, maar dat helpt niet. Daarnaast heb ik siliconen zooltjes geprobeerd, is het ook niet. Met blote voeten in de zomer gaat wel goed, maar met een panty.... geen doen) Misschien heeft een van jullie een tip hoe ik dat slippen kan voorkomen, dan kan ik ze in het voorjaar ook met een panty aan.

afbeelding van Margreet

Margreet

vrijdag 17 mrt 2017 - 19:01

Vroeger, een half leven geleden (wat heet: vijftig jaar geleden, dat klopt meer), droeg ik ook hakken. Ik kan me zelfs nog herinneren dat we in de jaren '60 witte kniekousen droegen, onder onze mini jurkjes, mét hakken! Afschuwelijk! Vind ik nu dan. Toen was het super hip....ach ja...
Maar die hakken (wij zeiden "hakken", i.p.v. schoenen met hakken) van onze Maxima, geweldig! D.w.z. van plateauzolen houd ik niet, eigenlijk.
Normaliter voel ik me best nog jong, fit, ben gelukkig gezond en gelukkig, maar als ik eerlijk ben, ben ik gewoon een oudere dame, haha!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

vrijdag 17 mrt 2017 - 18:52

Wat een bijzondere blog weer, Josine, bedankt! Ik vind de hofschoenen van Gianvito Rossi zo mooi, zo stijlvol!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 17 mrt 2017 - 17:15

Wat een super leuk blog!! Doe mij de hofschoenen van Gianvitto Rossi maar. In alle kleuren een plaatje en tijdloos mooi. De nude kleurige LK Brnnet en het exemplaar met slangenprint zie ik graag maar de rest mag ze in de kast laten en voor een Gianvitto pump kiezen.

afbeelding van Liz

Liz

vrijdag 17 mrt 2017 - 16:33

Ja, de Gianvito Rossi's vind ik prachtig!! Ik vind het heel leuk dat ze daar steeds vaker voor kiest.

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 17 mrt 2017 - 16:21

schoen nr 3 vind ik mooi hij staat goed onder vele kleuren kleding en is niet zo opvallend glanzend

afbeelding van Magda

Magda

vrijdag 17 mrt 2017 - 15:57

Prachtige schoenen. Nooit geweten dat ze zo heten. Ik heb ze zelf ook.
Ik vind ze allemaal mooi.
Josine, is er nog verschil geweest in hak-hoogte?

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 17 mrt 2017 - 15:55

Als we hier op de schoenen konden stemmen, zou ik voor Gianvito Rossi gaan.
Zooooo elegant.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 17 mrt 2017 - 15:55

Wat een geweldige log!
Ik vind dit echt fantastische schoenen!
Zoo elegant, prachtig! Vooral die van Gianvito Rossi, maar ook die van LK Bennet vind ik een geweldige lijn hebben!

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 17 mrt 2017 - 13:47

De schoenen zonder plateautje vind ik bijzonder mooi. De Rossi-schoenen spannen voor mij de kroon.

afbeelding van Agnes

Agnes

vrijdag 17 mrt 2017 - 13:24

Leuke blog, ik vind al deze schoenen prachtig!! Vooral de beige van LK Bennet en haar bijpassende clutch vind ik haar altijd zo goed staan!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?