Avatar foto Door Moderator Petra
Accessoires 11 aug 36 reacties

Máxima’s stoere hoeden

In Máxima’s walk-in closet zijn heel wat romantische hoedjes te vinden, maar in deze blog gooit moderator Petra het over een andere boeg. Máxima’s fedora’s en borsalino’s staan centraal.

Geschiedenis

We gaan terug in de tijd naar het jaar 1857. Borsalino, een Italiaanse hoedenmaker, ontwerpt een gleufhoed met deuken aan beide kanten van de bol. Het is een stoer ontwerp, gemaakt van vilt. Veel Italiaanse heren zijn weg van dit model, en het wordt dan ook een internationale bestseller. De hoed wordt ook wel de Borsalino genoemd, een vernoeming naar zijn ontwerper.

De vrouwen vinden het in eerste instantie geen ‘vrouwending’. Totdat de actrice Sarah Bernhard een Borsalino draagt tijdens de uitvoering van een toneelstuk. Het toneelstuk heet ‘Prinses Fédora’. Je raadt het al: een nieuwe trend wordt geboren. Veel dames ontdekken de mogelijkheden van de gleufhoed. En inmiddels is ook onze eigen koningin Máxima al jaren om!

Overzicht

Deze borsalino is een ontwerp van Fabienne Delvigne. Koningin Máxima droeg de hoed tijdens de volgende momenten:
31-01-2019: Opening Basquiat & werkbezoek Kerkrade
02-10-2019: Global Impact Investing Network
09-10-2019: Samen van betekenis VPTZ congres
24-11-2022: Jubileum Multicultureel Netwerk Rijksambtenaren

Foto ©PPE/vd Werf
Foto ©PPE/Nieboer

Nummer 2: Tijdens een bezoek aan Sint-Maarten op 2 december 2017 droeg Máxima een fedora van stro. De fedora, genaamd ‘Veronique’, is een ontwerp van Bronté.

Foto ©PPE/Nieboer
02-12-2017 Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan Sint Maarten. Foto ©PPE/Nieboer
Vooraanzicht van Máxima’s fedora op Sint Maarten. Foto ©PPE/Nieboer

Nummer 3: In haar walk-in closet is ook nog een andere fedora van Bronté te vinden. Máxima droeg de hoed op de volgende momenten:
23-08-2015: Sail Amsterdam 
14-19/08/2016: Olympische Spelen in Brazilië 

Nummer 4: Tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015, droeg koningin Máxima op de tweede dag een donkerbruine vilten fedora van Fabienne Delvigne. Zij droeg deze ook tijdens een bezoek aan de onderwijstentoonstelling in 2017.

18-03-2015: Staatsbezoek Denemarken
24-01-2017: Onderwijstentoonstelling 

18-03-2015 Koningin Máxima met een donkerbruine fedora tijdens het staatsbezoek aan Denemarken. Foto ©PPE/Nieboer

Nummer 5: Een lichtbruine vilten fedora van Fabienne Delvigne werd op de volgende momenten gedragen: 
20-09-2011: Prinsjesdag
06-10-2011: Opening expositie Mondriaan 
27-03-2014: 10 jaar ROC Midden Nederland
17-09-2015: Bezoek Molukse gemeenschap 

20-09-2011 De toenmalige prinses Máxima droeg op Prinsjesdag 2011 een lichtbruine fedora van Fabienne Delvigne. Foto ©PPE/Nieboer

Overige kleuren

En he, daar hebben we een paarse borsalino. Zowaar van een andere ontwerper. De borsalino komt van het Parijse Maison Michel. De koningin droeg deze hoed op:

12-04-2022: Bezoek Ixta Noa, winnaar Appeltjes van Oranje

Foto ©PPE

Nummer 7: Een donkerblauw exemplaar heeft de koningin ook. Het model heeft een wat bredere rand dan haar bruine exemplaren. De koning droeg de donkerblauwe versie op het volgende moment:

03-10-2016: Mapping Australia 
06-10-2017: Bezoek 5e lerarencongres in Amersfoort
21-11-2019: Opening Humania 
04-05-2020: Nationale Dodenherdenking

06-10-2017 Koningin Máxima tijdens het 5e lerarencongres in Amersfoort. Foto ©PPE/Nieboer
Amersfoort. Koningin Máxima tijdens een bezoek aan het lerarencongres in 2017. Foto ©PPE/Nieboer

Daarnaast heeft koningin Máxima nog een crèmekleurige fedoram, nummer 9. Dit is eveneens een ontwerp van Fabienne Delvigne. De koningin droeg deze om te beginnen tijdens het staatsbezoek aan Brazilie in 2003. Daarnaast droeg ze de fedora tijdens een jubileum. De exacte data vind je hieronder:

28-03-2003: Staatsbezoek Brazilië
07-06-2013: Jubileum Thomashuizen 

07-06-2013 Koningin Máxima bij het 10-jarig jubileum van de Thomashuizen in Houten. Foto ©PPE/Buys

Verder droeg Máxima tijdens de Nationale Dodenherdenking in 2020 een zwarte fedora. Helaas is er geen logo te zien. Op de zijkant van de fedora is enkel een hoedenspeld zichtbaar. (nummer 10)

04-05-2020: Nationale Dodenherdenking 
24-11-2021: Bezoek Stichting Haags verhaal

04-05-2020 Koningin Máxima en koning Willem-Alexander bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.
Foto ©PPE/pool/Nieboer/van Katwijk

Nummer 11: Tijdens de opening van een afdeling van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag, droeg koninigin Máxima een grijze fedora met oversized rand. De hoed is eveneens een ontwerp van Fabienne Delvigne.

15-03-2018: opening afdeling Bronovo ziekenhuis Den Haag

15-03-2018 Koningin Máxima bij de opening van een expertise centrum van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.
Foto ©PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
36 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Bij hoed 8 staat vermeld dat ze die op dodenherdenking 2020 droeg. Bij hoed 10 eveneens. Ik vermoed dat het alleen hoed 10 was, omdat 8 echt nogal blauw is.
Ik hou van fedora’s, heb er zelf ook een paar.

Ik vind de fedora echt bij Maxima passen. Beetje ondeugend, minder formeel en beetje Argentijns. En in t zwart of donkerblauw prima bij een herdenking.
T enige moment dat ik t niet mooi vond, was die op Prinsjesdag. Was ook de combinatie denk ik met die jurk, die fijntjes was en de hoed te grof.
Oh nu al half aug …prinsjesdag in aantocht!

De grijze kan er mee door. De rest vind ik complete missers. Het staat zo lomp, en past vaak niet bij de outfit. Zoals het rode, vreselijk wat jammer bij zo’n top/jurk. Dit model hoed is inderdaad ontworpen voor een man. Het heeft geen flair, en past eigenlijk alleen bij een klassieke stijl. Haar gezicht komt er ook totaal niet in uit, het lijkt een hele andere vrouw. Volks en goedkoop icm make up en sieraden.
Hoeden met grote opstaande rand staan haar wel goed, die zie ik liever,mits ze haar haar vast heeft en de rest van de outfit het niet verstoord.

Een hele leuke site gevonden over alles-en gecategoriseerd van wat de prinsesse of Wales, Kate, draagt. katescloset.com.au

Dit type hoed vind ik onze koningin bijzonder goed staan.
Zowel de grotere als kleinere variant in diverse materialen uitgevoerd doet het prima voor haar.
Het geeft een elegante uitstraling en kan zowel bij een klassieke als iets eigentijdsere outfit gedragen worden naar mijn idee.
De relevé hoed komt daarentegen vrijwel altijd chique en stijlvol over en vraagt ook om gecombineerd te worden met dito kleding, en staat het mooist op het kapsel met de zijwaartse knot.
De fedora vind ik keurig uitkomen met opgestoken haar, maar kan ook leuk staan wanneer het kapsel in staart of los hangend gedragen wordt.

Dit model hoeft ze wat mij betreft niet meer aan te schaffen. Alleen de laatste grijze is wel aardig.
De rest mag zo naar iemand anders komt er ruimte voor mooiere exemplaren.

Leuk! En wat staan deze hoeden haar goed. Ik houd er van, heb er inmiddels zelf ook 1 aangeschaft.

ik vind ze ook geweldig. Ik zag ze twee jaar geleden bij Intratuin (!) en kocht toen een zwarte. Ik zag Catherine eens met een blauwe en een groene met veertjes, en in het voorbaar zag ik Sophie, Duchess of Edinburgh met een camelkleurige met veertjes. Die vond ik zo ontzettend mooi, ik heb mezelf getrakteerd en precies dezelfde aangeschaft bij Hicks and Brown. Binnen tien dagen geleverd met extra kado erbij: een prachtige pet. Maar hij is inderdaad heel erg mooi! Ik krijg er zoveel complimenten over 👌 en een prachtige kwaliteit, niet te vergelijken met die zwarte van de Intratuin, hoewel die ook goed is maar een totaal andere kwaliteit.

Hoi Birchwood71, idem dito 👍
Ik een blauwe en jij?

Een naturel kleurige; eerst eens kijken of ik het wel echt draag😉. Antwoord is ja, dus misschien op naar nog een kleur.

👍 Leuk hoor, gewoon dragen en van genieten.

Dank Petra, dank!
Wat een absoluut heerlijk overzicht van deze fedora’s. Ik vind dit type hoed zo mooi bij Maxima staan, past echt bij haar.
De dodenherdenking van 2020 was extra beladen door corona, maar Maxima maakte een onvergetelijke indruk met haar zwarte fedora, lange rok, omslagdoek en handschoenen. Voor mij zag ze er zo Argentijns uit en tegelijk zo mooi ingetogen voor deze Nederlandse herdenking. Een prachtige fusie van twee landen bekroond met een schitterende fedora.

Hoi Roos, dodenherdenking 2020, onvergetelijk om meerdere redenen inclusief al onze eigen ervaringen, wat was het een heftige tijd. 🦠

Je doelt op deze outfit, ik hink op 2 gedachten: ‘smashing wow’ en ‘totaal not done’…

https://www.modekoninginmaxima.nl/nationale-dodenherdenking-2020/

In eerste instantie schrok ik toen enorm, al die fladderende stroken van de rok 🫢Ik kreeg beelden van een octopus, Ursula uit ‘De kleine zeemeermin’, Voldemort uit ‘Harry Potter’? Verschrikkelijk voor 4 mei op de Dam.

De sophisticated lange handschoenen inclusief de flamboyante hoed? Ik vond het allemaal totaal niet gepast.

In tweede instantie deel ik jouw idee van en over onze koningin met Argentijnse roots, twee werelden komen samen.
Maar, ja je voelt ‘m al MAAR… m.i. voor deze herdenking totaal niet ingetogen ondanks dat ik Máxima zo helemaal prachtig vind, eigenlijk een super look.

De fedora kan prima maar dan inclusief een gepastere outfit, dit is mijn mening nog steeds. Ik houd best van WoW, smashing en alles waar onze koningin ( queen consort ) ons regelmatig mee verrast maar de outfit voor de dodenherdenking van 2020 was far too much, ongepast m.i.

Hier ben ik het helemaal mee eens.
Het stond Maxima echt heel goed, maar het was TE voor dat jaar in die omstandigheden.
Dit had ze voor een ander jaar moeten bewaren .
Ik vond het destijds ook beetje vreemd, ze doet het juist altijd zo goed op die momenten , eenvoudig en sober.

Hoi PK020,
Sorry ben het niet met je eens.
Kijk eens naar deze link en de foto van een gaucho op die pagina: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gaucho#/media/File%3AGaucho1868b.jpg
Omslagdoek of poncho, hoed, wijde broek die fladdert als ze lopen, handschoenen, maar dat alles in een superchique en zwarte variant. Ik vond het stunning en zeer gepast. Tenslotte is rouwkleding niet meer zoals het vroeger was en zolang het zwart of donker van kleur is en niet wordt opgeleukt met rode accenten en netkousen (ja echt, ik heb dat helaas mee moeten maken met een aangetrouwde tante die dat gepast vond op een uitvaart!) dan kan tegenwoordig erg veel.

Hoi Roos, als je mijn reactie leest ben ik het zelfs deels met je eens, Máxima ziet er geweldig uit in haar “ocotopus – outfit incl borselino/fedora, werkelijk waar prachtig!
Maar jouw “stunning” , daar zit ‘t ‘m in voor mij, deze outfit blijf ik niet
(koninlijk) gepast vinden voor 4 mei, ‘stunning’ associeer ik niet met de dodenherdenking althans dat is mijn idee en beleving.

Hoi PK020 en Elisah,
Zo blijkt maar weer: zoveel mensen, zoveel meningen en dat is maar goed ook.

Ik heb er niet zoveel mee, dit type stoere hoed. Voor mij te weinig koninklijk, te Amerikaans en teveel J.R Ewing (u weet wel,van Dallas). Ik vind de laatste wijze hoed overigens wel subliem.

wijze = grijze

Wat een mooie blog, en wat staan deze hoeden Máxima mooi. Naast de Relevé is dit toch wel mijn favoriete model.

Helemaal mee eens lente-Tine 👍

Dit is Maxima zoals ik het graag zie, deze hoeden staan haar zoooo goed, stoer en toch gracieus.
Zelfs de stoere camel kleurige bij de witte kanten top , wat je niet direct verwacht, gedragen op Bonaire vind ik leuk.
De haardecoratie,s vind ik nooit een succes bij haar, maar met deze hoeden geeft ze elke outfit een boost.

Ik vind de crème en grijze Fedora het mooist staan bij Maxima. Door de grote rand.

Wat een leuk blog. Vraag me nu wel af wanneer de hoed borsalino en wanneer deze fedora heet. Of worden beide namen door elkaar gebruikt?
Heel eerlijk vind ik de hoed niet altijd een succes bij Máxima. Soms oogt de hoed wat klein of rommelig. De eerste en de strooien variant staan haar het best.

Beiden namen staan voor deukhoeden ( deuk bovenaan) in vilt maar borsalino is een merknaam,

In theorie wel, maar de laatste jaren wordt het woord borsalino ook door andere hoedenontwerpers ‘gekaapt’. Vandaar dat wij dat ook deden.

Borsalino wordt dan meer een ‘soort begrip’ en ontstijgt het merk, de oorsprong. Net als met aspirine en frisdrank, beide merknamen maar in de volksmond ‘soort begrippen’ geworden.

Maar wanneer gebruikt met nu fedora en wanneer borselino?
—> Vraag van AnnekeM. Zal willekeur zijn?

De italiaan Guisseppe Borsalino was medio 19 e eeuw de eerste die deukhoeden in vilt maakte. Het bedrijf is failliet gegaan in 2017 en ondertussen kende het bedrijf een doorstart , opereert het nog steeds onder de naam “borsalino” en worden er ook andere modeitems vervaardigd. In de loop der tijden is de eigennaam ” Borsalino ” -zoals josine aangaf – naast een merknaam ook een soortnaam geworden .
Het woord “fedora ” verwijst naar een toneelstuk einde 19 de eeuw waarin het vrouwelijk hoofdpersonage, prinses Fedora Romanov vertolkt door sarah bernhardt – de vilten deukhoed gedragen heeft.

Mooie achtergrondverhalen, blijft de vraag wanneer men in de huidige tijd het over een borsalino dan wel fedora heeft. 😉

Het mag dus allebei. Net zoals je zowel over Pepsi of cola mag spreken.Vanwege de leesbaarheid wordt het vaak afgewisseld. Hier in elk geval wel.

De gedeukte vilthoed ten tijde van Guisseppe Borsalino was in hoofdzaak voor mannen bedoeld.

Dankjewel!