Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 06 jun 52 reacties

Máxima zet knopen aan jas voor herdenking Normandië

Voor de herdenking van D-Day heeft Máxima haar donkerblauwe mantel (opnieuw) laten vermaken.

Het Koninklijk Paar en minister-president Rutte waren vanmiddag aanwezig bij de internationale herdenking van D-Day bij op Omaha Beach, Frankrijk. Ook minister Ollongren van Defensie is aanwezig. Vandaag iis het tachtig jaar geleden dat met D-Day de bevrijding van West-Europa begon.

Bij de herdenking op Omaha Beach zijn ook veteranen, militairen en andere royals aanwezig, evenals regeringsleiders van geallieerde landen.

BSR

De mantel van modehuis Natan debuteerde in maart 2023, mét zes glimmende knopen.

PPE

Voor de herdenking van het slavernijverleden van ons land werden de zes knopen verwijderd. De decoratie op de hoed verwijst naar de Angisa, de Surinaams-Creoolse hoofddoek die vroeger op de plantages door de vrouwelijke slaven werden gedragen. De basis is een vierkante gesteven doek, die zig zag wordt opgevouwen.

PPE/Nieboer

Voor de herdenking in Normandië werden de knopen weer op de jas gezet. De hoed van Keti Koti, die werd gemaakt door Máxima’s kamenier Jolanda, mocht eveneens dienst doen. Al met al een prachtig, ingetogen plaatje. Well done!

Koningin Mathilde droeg op haar beurt een zandkleurige mantel.

BSR

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
52 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De kop van dit artikel doet me steeds lachen. Ik zie Maxima al zitten met haar naaimandje en een knopenpot 😁

Voor deze gelegenheid vind ik ons koningspaar er super uitzien. Wel of geen knopen laat ik fijn aan Màxima zelf over. Persoonlijk had ik voor deze gelegenheid voor rood wit blauwe knopen gekozen. 😉

Last edited 5 dagen geleden by Tantie

Ik kan weinig positiefs zeggen over de outfit van Maxima, saai, nietszeggend, qua model te rommelig, een onhandige hoed aangezien je aan een kant immers niets ziet en ik mis een broche. De kleur donkerblauw kan passen bij de gelegenheid. Echter in het verleden hebben we Elizabeth in het fel lila of zalm gezien en Beatrix in kanariegeel en oranje. Mathilde vind ik in dit geval veel mooier.

Mooie kleur…zonder de knopen vind ik het ook mooier. Zo’n schuine hoed vind ik altijd wat apart.
Mathilde heel stijlvol ook.

Wow, heel verzorgd en stijlvol! Goed gedaan. De hoed had van mij ook het kleine blauwe dopje van de andere foto mogen zijn.
WA ziet er ook goed uit. Mooi stel samen.

Mooi, de kleur staat haar mooi. Zonder knopen vind ik ‘m leuker.

Wat een prachtig plaatje, heel chique en niets op aan te merken, mooi! Mathilde helaas niet, beetje grof zo’n jas.

Heel mooi en heel gepast. Met knopen vind ik het mooier, speelser. Hoedje ook mooi.
Mathilde is voor mij een dikke nee.

Ik vind de jas zonder knopen een rustiger uitstraling hebben en dan wel met de broche en het hoedje van 2023, die heeft mijn voorkeur, al vond ik het voor de Keti Koti herdenking zeer passend.

Ons koningspaar ziet er keurig uit.
Deze donkerblauwe mantel van Maxima is heel gepast voor de gelegenheid.
Kwestie van smaak, maar persoonlijk zou ik de knopen er niet meer opgezet hebben.
Dat geeft iets gedrongens aan het vrij strakke bovenpand.
Het kleine velours dopje zou ook mooi geweest zijn vandaag.
Maar laat het duidelijk zijn: deze persoonlijke opmerkingen zijn bijzaken en doen niets af aan het feit dat Maxima er heel verzorgd en netjes uitziet in deze outfit. Top!
De mantel van Mathilde maakt haar onnodig breed en geeft geen figuurvriendelijke uitstraling.

Sorry, no, nee, nein! Het maakt haar zo oud. Zo zonde. Zoveel moois in haar mega- garderobe en dan op zo een plechtige, internationale gelegenheid dit. Jammerdebammer.

Heel stijlvol en passend voor deze gelegenheid.

Heel passend voor deze gelegenheid.

Wat een mooi outfit voor deze herdenking. Persoonlijk zou ik ook voor een donkere kleur kiezen. Ook WA netjes in z’n blauwe pak. Samen een mooi koningspaar.

Laat ik eens positief beginnen. Het is een erg mooie hoed en mantel in een mooie ingetogen kleur, blauw de kleur van Trouw! Mooi passend bij deze gelegenheid! Maarrrrr…. Maxima wordt zo ontzettend voorspelbaar, deze mantel staat kennelijk onder het kopje “herdenkingen” in haar excellsheet van kledingkast. We hadden hier op deze site een tijdje geleden al over, ze trekt vaak bij dezelfde gelegenheden, zelfs bij dezelfde ontmoetingen, helaas … dezelfde kleding aan. Voorspelbaar dus en m.i. hierdoor ook … wat saai. Mathilde en de andere (hoge) dames ook erg mooi. Veelal lichtere kleuren, queen Camilla zelfs in wit, en Mathilde dus in zandkleur, verrassend!

Hoe zuur ben je… net als maribrune… altijd negatief. Wordt haast grappig

Zoals gezegd… 😂 heerlijk negatief…

Fijn deze mooie robe manteau weer gedragen. En goed deze hoed in deze wat britse plaatsing op t hoofd! Very charming queen!
Mooi koningspaar! Zo waardevol bij deze herdenking!
Dank aan allied forces voor onze vrijheid!

De mantel van Natan is een geschikte en mooie keuze, mijn voorkeur gaat uit naar de knooploze versie ✂️

Heur hoofddeksel 💙 heeft toentertijd veel indruk op mij gemaakt en doet dat nog steeds. Deze ‘Keti Koti hoed’ van Jolanda 👌🏼 hoort” wat mij betreft bij Nederland 🇳🇱 en aanverwant verleden 🙏🏼 Voor de herdenking van vandaag had ik liever een andere hoofdbedekking gezien.

Last edited 5 dagen geleden by PK020

Heur??

Eens PK020. Herdragen is prima, maar wanneer iets een bijzondere link heeft gehad met een bepaalde gebeurtenis, zoals de Keti Koti hoed, is het jammer wanneer die dan zonder meer voor een andere gelegenheid gebruikt wordt.
Net alsof dan gevoelsmatig het speciale van toen ervan verdwijnt.

Hoi Josine, weet jij of er ooit onderzoek is gedaan naar het ontwerp van de blauwe inhuldigingsjurk??? Ik blijf het verbijsterend vinden dat Eli Saab in de lentecollectie 2013 couture exact dezelfde jurk in het rood op de catwalk zette. Het zijn bijna dezelfde jurken. Zo bijzonder….het intrigeert mij

🔍 Blijft ook mij intrigeren Suyari

Ja he, dit is zo raar…. ik snap het niet ….en het valt blijkbaar niemand op.

Dat klopt Josine!
Ik vond dat toen heel jammer; voelde haast als iets van teleurstelling!
Ik vergelijk het maar met een bruidsjapon: dat is ook eenmalig en speciaal.

Met je eens en invoelbaar Lieske.
Dit hoorde een once in a lifetime inhuldigingsjapon te zijn, het speciale ervan verdween toen even voor mij, en eerlijk gezegd moet ik er ook altijd aan denken als de jurk ter sprake komt, tweemaal gedragen, tsja, jammer

Precies Lieke, je geeft er de woorden aan zoals ik het voel, ervaar.
De Keti Koti hoed is gedragen tijdens een uniek moment in onze vaderlandse geschiedenis, deze hoed draag je m.i. niet bij een herdenking in een ander land.
Laat deze creatie van Jolanda verbonden blijven aan de betekenis vh eerste draagmoment, er volgen vast meerdere vaderlandse herdenkingen cq momenten die gelinkt zijn aan de context kolonialisme en slavernijverleden. Ik zie de prachtige & krachtige Keti Koti hoed dan graag weer eens terug.

Last edited 5 dagen geleden by PK020

Ik vond het jammer dat de koningsjurk opnieuw gedragen werd. Die is zo iconisch en verbonden aan die dag. Haal hem alleen uit de kast voor een speciale expositie.
Dus ik kan de bijzondere status van deze hoed invoelen. Dan wordt het een mooi symbool.

Ik vond het ook zeer jammer en royaal geschiedkundig gezien onbegrijpelijk Louisa en Josine.

De lieve reden denk ik begrepen te hebben – Daisy, de peetmoeder van W.A. die afwezig was bij de inhuldiging – maar desondanks had deze zeer speciale jurk behouden dienen te blijven voor alleen eventuele exclusieve exposities.

Máxima had tijdens het staatsbezoek toentertijd aan Denemarken 🇩🇰 ook prima de prachtige koningsvaart jurk kunnen dragen, koningin Margrethe had dit ook vast mooi gevonden en gewaardeerd.

De menselijke maat heeft toen de doorslag gegeven – erg lief❣️- maar deze ongeëvenaarde topcreatie van Jan Taminiau is meer dan een jurk, ze is een stukje unieke Nederlandse geschiedenis 🇳🇱

Last edited 5 dagen geleden by PK020

PK, ik vind de robe zonder knopen ook veel mooier, maar waarschijnlijk een ‘gevalletje van niet zo praktisch’ ofwel onhandig voor een koningin in functie😁.

Ik probeer je te begrijpen maar help me effe 😉

PK, oh heden, ik denk dat het knoopje aan de binnenkant te zien bij de eerste uitvoering te makkelijk open sprong. Met deze flinke knopen zit de boel goed op slot….

Mooi. Ook mooi dat ze de hoed weer gebruikt. Toch een symbool van stil verzet.

Beide koninginnen zien er heel stijlvol uit van top tot teen. Ook Camilla, Brigitte Macron en Jill Biden waren zeer gepast gekleed. Het was een ontroerende herdenking.

Mee eens. Heb de herdenking ook gevolgd en idd zeer ontroerend. !! Ben bij vorige herdenking nr colleville sur mer afgereisd…. mooie omgeving maar de gevoerde strijd is voelbaar …

Was jaren geleden op vakantie in Bretagne en Normandië. In Normandië alle D-day stranden bezocht, plus bijbehorende musea, bunkers enz.
Op de Amerikaanse begraafplaats boven Omaha beach wordt je dan even heel, héél stil 😢😔🙏🏻

Ja, ik herken dat gevoel, zo heel verstild en sereen….

Maxima en Mathilde zijn allebei prachtig. Alleen de keuze van Maxima’s hoed vind ik niet juist. Veel te frivool voor deze gelegenheid.

Twee prachtige, uiterst stijlvol geklede koninginnen. Deze blauwe Natan mantel is echt een aanwinst voor Máxima’s garderobe en de hoed geeft er zo’n mooie twist aan.

Netjes . Donker vind ik persoonlijk mooier en ingetogener staan dan lichte kleuren .

Wat zien Máxima en Mathilde er mooi en stijlvol uit. Top outfits!

Hele mooie verschijning zo, stiekem vind ik ‘m zonder knopen nog mooier. Maar mooi en ingetogen op deze beladen dag.
Koningin Mathilde in een rustige zachte kleur vind ik nooit zo mooi, maar wel begrijpelijk op deze dag. Ik vind de jas erg breed tonen, een donkerdere kleur blauw, rood of groen was mooier geweest.
De kleppen van de zakken zou ik naar binnen slaan, nu geven ze een accent op de verkeerde plek.
Ze ziet er weer zo lief en verzorgd uit.

Wat een keurige verschijning. Echt klasse. Voor mijzelf, ik ben geen fan van de vliegende schotel. Maar dat is persoonlijk.

Heel netjes, ze ziet er keurig uit, en met deze hoed vind ik het nog mooier .
Zelf zou ik voor zwart hebben gekozen, en dat bedoel ik niet als kritiek,maar dat is persoonlijk, het is D Day herdenking , wat ook heel veel levens heeft gekost.

Is niet gebruikelijk om zwart te dragen, omdat weliswaar de gevallenen worden herdacht maar ook de victorie, het begin van de overwinning, de vrede. Camilla gisteren in roze en vandaag in wit. Ook Charles in vrij lichte outfit.
Maar ik begrijp je voorkeur, er zijn zo ongelofelijk veel jonge mensen omgekomen.

Dank je wel voor de uitleg, nu begrijp ik ook de keuze voor de lichte kleding .

Brigitte Macron 🤍👌🏼

Dit blijft mooi. Gepast ingetogen.

Prima voor deze gelegenheid!