Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 01 jul 0 reacties

Máxima verrast met nieuwe en kostbare juwelen van JAR

In Máxima's juwelenkluis liggen meerdere ontwerpen van Joel Arthur Rosenthal, die werkt onder de naam JAR. Gisteravond dook er ook weer een 'nieuw' paar op. 

Joel Arthur Rosenthal werd geboren in 1943 in New York. Nadat hij de studies kunstgeschiedenis en filosofie volgde aan de Harvard Universiteit, vertrok hij naar Parijs om een borduurwinkel te openen. In de heerlijke smeltkroes van creativiteit viel hij al snel op door zijn ongebruikelijke kleurencombinaties. Grote modemerken als Valentino en Hermès stonden zelfs in de rij voor een samenwerking. Na een kort uitstapje naar juwelenmerk Bulgari was het in 1977 tijd voor de volgende stap: een eigen sieradenlabel. Ook bij dit avontuur viel -en valt- het kleurgebruik van Joel Arthur op, net als zijn gewaagde keuzes qua proportie en materiaal. In 2013 was hij dan ook de eerste sieradenontwerper 'in leven' die mocht exposeren in het New York Metropolitan Museum of Art. 

Lang verhaal kort: Máxima's juwelen van JAR zijn dus niet zomaar wat hebbedingetjes. Per jaar komen er slechts zeventig nieuwe stukken bij, waardoor de juwelen van JAR op de veiling ook als zoete broodjes over de toonbank gaan. Tijdens de roof op de TEFAF in Maastricht werd het meest kostbare juweel meegenomen en dat was ook een juweel van.. jawel: JAR. 

Máxima werd voor het eerst met de sieradenontwerper in verband gebracht toen zij in januari 2016 zijn gouden waaier-oorbellen droeg.


Foto: PPE

In 2018 doken er kostbare hangers van diamant en amethist (?) op. Ook deze komen uit de koker van Joel Arther Rosenthal. Het is dat zijn naam op de achterzijde stond vermeld en een fan een haarscherpe foto hiervan kon maken, anders hadden we het nooit geweten. Veel stukken van JAR zijn uniek en dus moeilijk te herleiden. 


Foto: PPE

Gisteravond droeg de koningin oorbellen in twee verschillende tinten groen. Ook deze komen uit de collectie van JAR (bron: Royalfashionpolice).


Foto: PPE

De bladoorbellen zijn gemaakt van geelgoud en aluminium. Onlangs werden ze verkocht via veilinghuis Christies.

In de intro omschrijf ik de oorbellen van gisteren bewust als 'nieuw', want tijdens een eerdere videocall konden we er al voorzichtig een glimp van opvangen. 

En dan is er dus nóg een paar. Toen ik vanmorgen heerlijk verdwaalde in de catalogus van JAR stuitte ik op een paar grote vijgenbladeren van geelgoud. 

En kijk eens: daar zijn ze dus! 


Foto: PPE

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments