Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 27 jun 2 reacties

Máxima in prachtig wit tijdens staatsbanket

Het staatsbezoek aan Oostenrijk is in volle gang. Vanavond prikken koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vorkje in het mooie Slot Belvedere. Hier lees je -zometeen- alles over Máxima’s jurk en juwelen. 

Nog even over het staatsbezoek: Nederland en Oostenrijk zijn partners met uitstekende relaties op politiek, economisch en cultureel gebied, zowel bilateraal als binnen de Europese Unie (EU), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties (VN). Het staatsbezoek benadrukt de sterke banden tussen de twee landen en geeft een impuls aan de betrekkingen. Het bezoek staat in het teken van duurzame mobiliteit, verbonden samenleving en culturele uitwisseling.

Mode 
Outfit: asymmetrische japon met één pofmouw 
Ontwerpster: Stella McCartney 
Eerder gedragen: ja, 2019

* zucht* Zo mooi!


Foto: PPE


Foto: PPE

Met de jurk in 2019:

Ontwerp van Stella McCartney:

Het kapsel, zo beeldschoon:

Juwelen
Diadeem: Koningin Máxima draagt het prachtige antieke parel diadeem, ook wel eens foutief aangeduid wordt als het „Paulowna Parel Diadeem“. Dit omdat Koningin Anna Paulowna ooit een diadeem bezat die grote overeenkomsten had met het in Oostenrijk gedragen diadeem.


Close-up van Máxima’s diadeem

Het diadeem dat de koningin vanavond draagt werd in 1900 gemaakt in opdracht van de toenmalige Koningin Wilhelmina, naar een voorbeeld (!) van het diadeem van haar Russische Grootmoeder. Het diadeem van Anna Paulowna is waarschijnlijk geërfd door haar dochter, prinses Sophie, groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach. De grote peervormige parels die op het huidige diadeem zijn gemonteerd, zijn echter veel ouder dan het juweel zelf. De parels (minimaal 4) uit 1646 (!) komen uit het bezit van Amalia van Solms, de 17-eeuwse Nederlandse prinses. De parels uit haar bezit zijn op een basis van diamanten, guirlande met fleur-de-lys ornamenten gezet. Het diadeem kan ook zonder parels gedragen worden. Deze versie was zowaar het eerste diadeem dat Maxima ooit droeg. Koningin Wilhelmina was dus de eerste draagster van dit diadeem, sindsdien is het pareldiadeem door alle Nederlandse koninginnen gedragen. Het was Koningin Juliana die het prachtige juweel erfde en het later in de, door haar opgerichte, koninklijke familie juwelenstichting plaatste, zodat het behoud van dit prachtexemplaar verzekerd was voor haar nakomelingen. 

Devant de corsage
Op de linkerschouder van Maxima’s „one-shoulder“ avondjapon prijkt vanavond een prachtige, historische, grote broche, ook wel devant-de-corsage of stomacher genoemd. Deze diamanten en parel devant de corsage komt hoogstwaarschijnlijk het bezit van Groot-Hertogin Catharina Paulowna (Koningin van Württemberg). Haar dochter, Koningin Sophie (eerste echtgenote van Koning Willem III) erfde dit juweel van haar moeder. Het juweel bestaat uit een grote open strik, die 5 uiterst zeldzame, waarschijnlijk uit Brazilië stammende, (cushion cut) roze diamanten bevat. Aan de lange diamanten guirlandes en kleine strik hangen grote peervormige parels. Deze devant de corsage is één van de oudste juwelen binnen de Nederlandse Koninklijke juwelencollectie en kan in vele verschillende versies gedragen worden. Maxima draagt de grootste versie, Koningin Juliana droeg ook vaak de volledige versie van dit juweel. Haar dochter Beatrix heeft vaak de kortste versie gedragen, nl. alleen de strik, met soms daaraan hangend de 3 grote parels.

Oorhangers 
Mellerio diamanten hangers met historische druppelvormige parels, uit de koninklijke kluis.  

Armband
Grote button parel omrand met diamanten. Waarschijnlijk uit de nalatenschap van koningin Sophie nalatenschap. Demontabel op verschillende armbanden en colliers. 

Informatie over de juwelen met dank aan Edwin Fellner, onze juwelenkenner. 

PS. Wil je meer lezen over de devant de corsages (grote broches) van de Oranjes? Klik dan hier. Ik kan je verzekeren: het is genieten geblazen! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

… en hier nog eens de jurk : een droom !!! Chic, supervrouwelijk, rijk, echt koninklijk !!

…en hier nog eens diezelfde prachtige witte, asymmetrische jurk : Máxima als echte sprookjesprinses en -koningin : onuitsprekelijk mooi en chic !!