Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 29 nov 47 reacties

Máxima in het zwart bij uitreiking Erasmusprijs

Ze kwam te laat voor de uitreiking zelf, maar bij de groepsfoto met de prijswinnaar kwam Máxima wél in beeld. Gelukkig maar, want nu hebben we eindelijk beter beeld van haar zwarte midi-jurk met parelknopen.

Eerst even wat informatie over de winnaar, want de Israëlische schrijver David Grossman verdient wel wat aandacht. Volgens de jury wil Grossman de mens van binnenuit begrijpen en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis heen: “Met ongekende moed snijdt hij ongemakkelijke politieke onderwerpen aan, zoals het dagelijks leven van mensen in bezet gebied en de Palestijnse minderheid in Israël, maar ook thema’s als vriendschap, leven met het verleden en de band tussen generaties. Het schrijverschap van David Grossman legt daarbij altijd een verbinding tussen het persoonlijke en het universele. Grossman is net als Erasmus een ware humanist: hij laat ons de mens zien, naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk. Zijn werk verandert de lezer: de vergevende blik waarmee hij zijn personages beziet, straalt ook op ons af”, aldus het juryrapport. De Stichting Praemium Erasmianum wil daarom zijn kunstenaarschap eren en lezers de kans geven zijn werk te (her)ontdekken: ‘als troost, en als leidraad hoe mens te zijn’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten.  De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Mode
Vanmorgen kregen we de koningin te zien in een vermaakte jurk van Giambattista Valli, maar voor de uitreiking van de Erasmusprijs werd er nog snel even gewisseld van outfit. Gelukkig maar, want nu hebben we eindelijk beter beeld van Máxima’s zwarte blazerjurk met parelknopen.

Foto: PPE/Nieboer

Met dank aan verschillende Instagrampagina’s, waaronder QueenMáxima_fashion, kan ik jullie vertellen dat Máxima’s jurk uit een eerdere collectie van Alessandra Rich komt.

De jurk kwam eerder in beeld bij een zakelijke bijeenkomst in Rome. Wat kan een kapsel een verschil maken!

Als je goed naar bovenstaande foto kijkt, zie je dat de koningin ook de bijpassende oorbellen (in de vorm van de knoopjes) in haar bezit heeft.

En natuurlijk op deze plek ook nog aandacht voor prinses Beatrix, want wat ziet onze oudkoningin er weer fantastisch uit. Haar jasje -van Véronique van Groeningen- kleedt prachtig af door het spel van stoffen.

Foto: PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
47 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Draagt prinses Beatrix hier hetzelfde jasje als op de begrafenis van haar zus? Mooi halssnoer wel voor haar.

Mooie jurk!
Ik reageer niet vaak meer op het kapsel van Maxima. Maar dit wil ik er nog wel even over kwijt: ik weet hoe lastig het is als je niet gezegend bent met een volle(re) bos haar, wat makkelijk valt.
Ik heb zelf, net als Maxima, dun en fijn haar, waar niet heel veel mee te beginnen valt. Het is heel licht en bij een zuchtje wind waait het al op en wordt het piekerig.
Maar om er nog wat van te maken draag ik het in een langere bob en fohn ik mijn haar iedere morgen en gebruik stylingproducten zodat het voller valt. Maximaal 5 minuten, dan ben ik klaar en zit het prettig, en soms overdag even ‘bijwerken’. Als je haar zo dun en slap is, wordt het gewoon heel snel slierterig als je er verder niets mee doet.
Maxima heeft daar zelf waarschijnlijk geen moeite mee, ook prima. Ik ken genoeg vrouwen met slap haar die dat ook gewoon laten hangen. Maar als je een representatieve rol vervult, letten mensen nu eenmaal op je. Wat ik alleen maar wil aangeven: je hoeft echt niet veel moeite te doen om dat piekerige weg te halen. Staat gelijk veel verzorgder. En nee, een Barbiekapsel of ‘Beatrixkapsel’ hebben ook niet mijn voorkeur😀.
Maar goed, iedereen is anders en mag zijn/haar haar doen zoals diegene dat zelf prettig vindt, zelfs onze koningin 😉. En heel regelmatig doet ze haar best, dan vind ik dat zelf altijd leuk om te zien. Je ziet namelijk gelijk of er een (klein) beetje aandacht aan is besteed.

Het is een nette jurk, maar hij heeft m.i. een vrij zakelijke uitstraling, Misschien meer iets voor overdag of voor bij een zakelijk diner. Bij een prijsuitreiking had ik iets anders gekozen met een tikje meer glamour.

Koningin: jurk staat haar goed. Mooi!
Koning: ik ben er volledig van overtuigd dat de koning er vlotter uit zou zien als het pak strakker gesneden zou zijn.
Prinses: ik moet enorm aan die broeken wennen. Vind het echt niet mooi. Een kokerrok zou het voor mij veel mooier maken.

Wat een donkere foto! Ligt dat nou aan de zaal?
Prima jurk voor een werkbezoek dit, maar voor een prijsuitreiking echt niet toereikend. Hier had een beter kapsel niet misstaan. Ik denk overigens dat de jurk veel beter uitkomt zonder ceintuur.

Allereerst; wat een geweldige toekenning van deze prijs. Allemaal lezen dit boek!
Mooie jurk, maar wat jammer toch als zovaak, zoals het.overkomt, de onverzorgde sliertharen. Nooit mooi, maar als je boven de vijftig bent én rolmodel zeker geen gezicht. Hoeft heus niet altijd een glamoureus kapsel te zijn, maar wel netter graag. Doet afbreuk aan haar bijna altijd stralende aanwezigheid.

Ik zou de jurk wel zonder ceintuur willen zien. Nu lijkt het meer op een overhemdjurk.

Deel uw mening.

Onze koningin draagt hier een keurige jurk, met mooie, chique knopen en oorbellen.
Maar wat kijk ik uit naar een ander kapsel, hoe eenvoudig dan ook, wat het totaalplaatje stijlvol maakt. Want dít is toch zó jammer….!
Prinses Beatrix heeft een mooi jasje, maar het maakt haar wat breder dan ze in werkelijkheid is vind ik.
Koning draagt een mooi pak.

Het model van Maxima’s jurk is mooi, staat haar goed. De knopen en bijpassende oorbellen vind ik ook heel mooi. Ik zou een andere kleur passender vinden voor de feestelijke gelegenheid. Het pak van WA zit wat aan de ruime kant. Beatrix ziet er prima uit. Ook een beetje somber, maar door de gebloemde stukken kan het nog.

De jurk van maxima past … maar is niet mijn persoonlijke smaak omwille van de knopenrij .
In rome oogde het geheel verzorgder omwille van …. het kapsel.
Vind het jasje van beatrix zeer verfijnd.

Mooie jurk. Daar kan ook wat van de lengte af.
Leuk die parelketting van Beatrix.

Alledrie keurig. Pak van WA zou iets scherper gesneden kunnen zijn denk ik.

Je bedoelt toch zeker enkel de kleding mag ik hopen, niet??

Ik begrijp je niet. Ik vind dat het pak / kostuum van WA wat slanker van snit zou mogen zijn.

Je zei: alledrie keurig. Ik haakte hierop in en hoop dat je enkel de kleding bedoelt, dus niet de kapsel van alledrie. En vwb de koning: helemaal eens.

O nee, daar heb ik eerder vandaag het allerlaatste woord over gezegd.

Wat een mooie jurk weer, staat haar ook goed. Ook de lengte vind ik mooi. En inderdaad, bij de foto met het opgestoken haar(staart?) staat het gewoon verzorgder……het is zo’n klein maar belangrijk verschil. En ja, Máxima mag zichzelf zijn en blijven, maar ze vertegenwoordigd ook het volk en ik vind dat ze daar ook op mag letten.

Ongelofelijk dat je zo’n laatste zin uit je digitale pennetje krijgt.

Wat is er mis met de laatste zin? Ze vertegenwoordigt Nl toch?

Tja JRN, het is de aloude irritatie. Als Maxima in het buitenland ergens naartoe gaat, zit haar haar wel altijd goed. Bij binnenlandse aangelegenheden neemt ze die moeite niet. Ze wekt daarmee de indruk dat ze het niet belangrijk vindt. Dat schuurt.

Eens! Tegen sommigen zou ik willen zeggen:” Geef jezelf maar een flinke schouderklop” 😄
De reacties gaan over de Queen, en sommige wórden geschreven door een queen. Drama Qu… ☺️

Sorry maar tot voor kort was er maar éèn Queen, helaas is zij ons 3 maanden velen ontvallen. Zij was de enige echte Queen. Maxima is koningin en daar zijn er meerdere van. Die kennen ze niet eens in bijv. Malie, iedereen wist wie The Queen was, en daarbij heeft Maxima bij lange na niet die staat van dienst, zal zij ook niet krijgen. Je kan natuurlijk zeggen what is in a name… geloof mij maar, in dit geval heel erg veel!

Natuurlijk, hier krijgen we de kwestie van het burgermeisje ook nog eens. Zelfs op deze blog wordt steeds vaker venijnig gereageerd. Jammer.

Gewoon doorgaan Josine, ik geniet van alle beelden die je laat zien en van alle verhalen over kleding, sieraden en gordijnen. Ik vind niet alles mooi, maar mijn kleding of gordijnen zullen ook niet bij iedereen in de smaak vallen.

Fijne dag allen.

Hoezee!!! Wijze woorden waar ik mij helemaal bij aansluit

“Dé kwestie van het burgermeisje”..? Waar gaat dit over??

“Dé (?) kwestie van het burgermeisje”…? Deze opmerking begrijp ik dan weer niet vwb mijn geschreven tekst. Waarom trek je deze kaart?

Is het wellicht een idee om ook niet over alles zo te psychologiseren en het allemaal wat luchtiger te houden? Zo veel mensen, zoveel meningen, gelukkig het kan en het mag, dat houdt de zaak in evenwicht.

Ik zou er nog aan toe willen voegen dat ik soms het idee heb dat mensen zich persoonlijk slachtoffer en/of achtergesteld voelen door hoe Maxima d’r haar en kleding draagt. Oprecht denken dat Maxima dat doet uit desinteresse voor de mensen. Ik geloof daar niets van. Ik wens liever te kijken naar haar soms bijzondere en originele kleding en de goede doelen( ja, ook zeker die van de VN) die Maxima voor het voetlicht brengt. Ik kan iets mooi of zelfs lelijk vinden. Ik kan mij verbazen en verwonderen maar nooit gekoppeld aan morele zaken.

Eens!

Nog even in aanvulling hierop: ik hoor tot groep mensen die het losse haar van Maxima momenteel niet mooi vind.. puur mijn mening over wat ik wel of niet mooi vind, zonder morele of andere conclusies hieraan te verbinden..eens met Wiekie2004.. ik geloof volstrekt niet in desinteresse aan de zijde van Maxima..als ze ergens verschijnt, heeft het haar aandacht, geloof niet dat ze ergens heen gaat als ze niet achter het doel en/of de boodschap staat🤷‍♀️

Wat schuurt Annie, is dat mensen in Nederland altijd hun kritiek op het uiterlijk van een ander denken te mogen uiten en wel op een kleinburgerlijke manier.

Neen, dat is iemand wijzen op gedrag. Typisch Nederlands gedrag by all means. Máxima aanvallen op haar uiterlijk en insinueren dat de koningin daarom haar taak niet serieus neemt, zoals ik hier meerdere keren lees, dat is echt niet okay. Daar zou ik als moderator op aanslaan.

Je stapt over de stelligheid van het bericht heen Josine: buitenland versus binnenland. Dat is wat Louise ook bedoelt met feiten versus mening. Ik ben het in deze met JRN en Louise eens.

Ja heel subtiel gedaan deze ‘wekt de indruk’ woordkeuze, dat deze nauwelijks als kritiek herkenbaar is. Ik trap daar niet in.

Best bijzonder (en hilarisch) hoe de discussie volledig ontspoort als je even niet kijkt. Er wordt mij verweten dat ik aan het oordelen ben en wat er vervolgens allemaal aan insituaties aan toegevoegd wordt… (waar ik me overigens niet echt in herken…)… als je het nou hebt over niet oordelen…
Als Maxima ergens met het zgn. ‘polletje piekhaar’ verschijnt, kun je zien dat er weinig moeite aan het kapsel is besteed. Erg subjectief lijkt mij dat niet. Aan een kapsel kun je best zien hoe veel tijd er aan besteed is. Deze haardracht zien we van haar vooral bij binnenlandse aangelegenheden en bij VN werk. Nee ik heb daar geen studie van gemaakt (maar als u mij een foto kunt laten zien van een officiële gelegenheid in het buitenland waar haar haar zo slordig zit, hoor ik het graag).
Er zijn veel mensen die vinden dat Maxima’s haar netjes hoort te zitten aangezien ze een representatieve functie heeft. Dat lijkt me ook niet te veel gevraagd voor iemand die dik betaald wordt om representatieve taken te vervullen. In de ogen van die mensen schiet de majesteit hier en dat tekort. Tja. Ik zelf erger me trouwens niet heel erg aan haar haar, ik probeerde uit te leggen wat Lente-Tine volgens mij bedoelde.

Couldn’t agree more. En dit is de allerlaatste keer dat ik op deze site iets zeg over mijn ergernis over het feit dat er altijd en immer wel iemand iets op te merken heeft op de losse haren van Máxima.
Trouwens, niets voor onze Koningin om bij deze jurk bijpassende oorbellen te dragen 😉

‘om de bij deze jurk passende oorbellen’ bedoel ik natuurlijk. Het wieltje werkt niet…

Prachtige japon. Persoonlijk vind ik haar dit soort modellen veel mooier staan dan de jurk van gisteren. Mooie lengte en t zit perfect. Onze koning ziet er ook tof uit in een zwart streepjespak.

Je hebt gelijk, het kapsel maakt enorm verschil. Daardoor ben ik niet heel enthousiast over deze jurk van vanmiddag. Maar wat ziet Prinses Beatrix er geweldig uit. Heel mooi dat jasje!

Wat een mooie japon, heel erg geslaagd voor wat betreft de kledingkeuze van vandaag! Beatrix perfect gekleed zoals altijd, een pantalon staat haar goed hoor!

Op Instagram staat dat de jurk van Alessandra Rich is

De koning en zijn moeder zien er zo keurig uit, chapeau!

Eens met jou Catherine; de koning en zijn moeder ziet er keurig uit. Punt 😉