Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 jun 83 reacties

Máxima draagt gala-look uit 2016 tijdens diplomatendiner

We kunnen het inmiddels wel een traditie noemen: tijdens het jaarlijkse diplomatendiner draagt Máxima een ‘gouwe ouwe’ uit haar goedgevulde walk-in closet. Deze keer aan de beurt: een kanten top en rok uit 2016.

Eerst maar even wat kiekjes van vanavond, dan weten we waarover we praten

Brunopress/Van Emst
PPE

De top en rok zijn gemaakt van goudkleurige zijde satijn en donkerblauw guipure kant, een grove kantsoort met open achterkant en reliëf. Voor een extra feestelijk effect is het blauwe kant versierd met pailletten in dezelfde kleur. Ontwerper: Claes Iversen.

Op Prinsjesdag 2016 kregen we allereerst de rok te zien, gecombineerd met een blauwe blouse van armure zijde (een stof met kleine, verspringende ribeffecten).

Een jaar later, tijdens een koninklijke verjaardag in Oslo, werd de rok gecombineerd met de top van vanavond.

Op 14 september 2022 prikte het koningspaar een vorkje met de Raad van State en daarbij kwam de eerste combinatie weer in beeld.

En vanavond was het weer de beurt aan de tweede combinatie, met kanten top.

Opvallend voor Máxima: oogschaduw in de kleur van haar kleding.

PPE

Bij de couture van Claes Iversen draagt Máxima het kleine, saffieren diadeem.

PPE

Toen Emma het juweel in 1879 cadeau kreeg van koning Willem lll, was het nog een collier.

In de jaren tachtig werd het halssieraad onder handen genomen door een juwelier en getransformeerd tot een diadeem. Op onderstaande foto zie je dat de diamanten op een basis met boogjes gezet zijn, zodat het diadeem rond valt.

De vijf staanders van diamant en saffier komen van een andere set, zoals je in deze blog kunt lezen.

Máxima werd één keer eerder met het diadeem gezien tijdens een koninklijke verjaardag in Denemarken, 2010.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
83 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De combinatie met de blauwe blouse vind ik persoonlijk beter staan. Dit topje zit gewoon niet goed; op alle foto’s lijkt de band bij de linker schouder te lang of past niet waardoor de schouderpartij steeds naar beneden afhangt. Oogt niet mooi bij zo’n, op zich, prachtig geheel..

Geweldig mooie outfit en het haar in een knot is prachtig

Off topic, maar wel leuk: op sociale media (oa Facebook en Instagram) zijn foto’s te zien van Máxima in een prachtige Arabische outfit bij een bezoek aan Italië dit weekend. Weet niet hoe lang ze zichtbaar blijven, maar verassende keuze die haar geweldig staat

Lijkt kledij maxima eerder gewoontjes en weinig flatteus. Vind de dame in het groen pittiger gekleed.

Ik weet dat de media code heel streng is en wil dit fantastische blog niet in de problemen brengen, vandaar dat ik linkjes bewust weg gelaten heb.

Is ook zeker niet mijn bedoeling, maar kom t naast bovenstaand, ook op twitter tegen, en hier werdt destijds ook een foto geplaatst van prive bezoek aan Indiase juwelier, verdaar denk ik dat een link moet kunnen, zo niet zijn Josine en/of Petra vrij als ze anders oordelen

Het lijkt mij ook dat een link kan/mag. Josine plaatst de foto’s toch niet? Geen mooie outfit overigens… Miet haast wel voor een feestje/gelegenheid geweest zijn?

Wat een prachtige outfit draagt Maxima hier weer. Prachtig dat blauwe kant op goudkleurige zijden rok. Heel elegant en koninklijk. En gelukkig heeft ze niet gekozen voor dat rare, valse, loshangende haar.
Wat de juwelen betreft: ik zou gekozen hebben voor de oorhangers die ze in Denemarken in had.

Ja mooi! Een heel bijzondere japon. Hij verveelt mij niet omdat Maxima hem met verschillende blouses kan dragen. Hebben jullie koningin Margarethe en kroonprinses Mary al gezien gisteren bij het staatsbanket met koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen? Die zijn daar nu op bezoek. koningin en kroonprinses beide in het roze.

Mary had nog een gordijn over en heeft daar een jurk van laten maken. Normaal zo stijlvol maar dit is een misser. Misschien was een jurk zonder laagjes met deze stof mooier geweest.

Een gordijn wil ik het niet noemen, maar de japon vind ik niet mooi. Buiten dat deze kleur haar niet flatteert, ze valt helemaal weg, vind ik de oorspronkelijke jurk mooier.
En Sonja en Margarethe, ach, ze blijven wat excentriek in hun kledingkeuze. Op zich wel mooi dat ze zich aan hun eigen stijl vasthouden, maar mij kan het niet bekoren. Maar ja, ieder zijn meug hè?

Ja gezien en margrethe en mary komen zeer stijlvol voor de dag. Ondanks val bij asnkomst houdt harald zich kranig staande.
Ps : koning ha

Waarschijnlijk hier de enige, maar ik vind dit geen topjurk. Vind de set te conservatief qua kleurgebruik, stofkeuze en snit.

Je bent absoluut niet de enige maar ik durfde geen reactie te geven gezien alle positieve reacties. Ik ben ook niet enthousiast over deze jurk (of rok en top)

Aub volgende keer wel geven, uw mening. Maakt de zaak alleen maar interessanter en leuker hierro. Fijn weekend.

wat prachtig weer!

Ongelooflijk luxueus, rijk, chic….. ! Een van de allerprachtigste gala-avondtoiletten (niet zomaar een ‘jurk’) van onze Koningin !

Mee eens!

Ja hier ook : eens

Volledig eens Trixedo!

Beeeeeeeeeldschoon.

Last edited 10 maanden geleden by chanel47

Van alle draag momenten vind ik hem deze keer het meest geslaagd!

Prachtig!! 😍

Echt een schitterende top en rok, zo mooi hoe het blauwe kant over de goudkleurige stof is aangebracht. Stuk voor stuk prachtige juwelen, misschien een beetje te veel zo bij elkaar, maar goed. Ook de combinatie met de blauwe blouse vond ik destijds zeer geslaagd, een totaal andere maar ook zeer statige en chique look.

Prachtig!!

Een dikke 9️⃣ voor een stralende koningin Maxima! 🇳🇱
Ik ben het met Jerry eens wat de armbanden betreft want anders gaf ik een mooie 1️⃣0️⃣ weliswaar zonder halssieraad, het kant en de oorjuwelen zijn al prachtig genoeg en maakt eea tussen kin en borst wat rustiger.

Prachtige galajurk met mooie accessoires. Een koningin om trots op te zijn. De matchende oogschaduw vind ik voor een keer wel staan, maar hoeft voor mij niet.

Prachtige jurk! Waarom heeft de koning wel alle ordes en lintjes op, terwijl de koningin geen enkel orde draagt? Wie weet dat?

Het is schijnbaar ook een internationale dresscode in koninklijke kringen, net zoals black tie en dames met diadeem waarbij geen onderscheidingen worden gedragen. Bijv. afscheidsdiner van Beatrix op 29 april 2013 in het Rijksmuseum. Als afgesproken variant kunnen de heren een ordester of rij avondmedailles dragen.
Op de galavond in het Amstelhotel ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van Juliana en Bernhard, zag je het zelfde. Heren white tie met sjerp, ordester en avondmedailles. Dames geen onderscheidingen, met diadeem.

Ik weet niet waarom niet maar geen van de vorstelijke dames dragen een orde.
Ik heb oudere foto’s bekeken van het diner voor het CD en de dames Maxima, Beatrix en Margriet wanneer aanwezig dragen ze nooit.

Ik heb zo snel geen foto kunnen vinden van een diner CD toen het nog Koningin Beatrix was wellicht dat zij hem toen wel droeg. Dan is het een protocolair ding regerend of niet regerend koningin.

Anders is het een Nederlands hof gebruik dat de dames hem niet dragen wanneer men in eigen land is en er geen buitenlandse royals aanwezig zijn.

Over het algemeen draagt Maxima weinig de onderscheidingen uiteraard wel wanneer het gebruikelijk is zoals prinsjesdag en bij staatsbezoeken maar eigenlijk nooit wanneer er geen “verplichting” is ze draagt ook eigenlijk nooit de draaginsignes ( voor op gepaste dagelijkse kleding) tenzij een uitgaand staatsbezoek.

Dit is supermooi! Zo gaaf deze top bij de bijbehorende rok, kant, borduursels, wat wil je nog meer als NL visitekaartje?

Wat een schitterende queen met tiara en wat een kapsel!
En poepie- tasje

Mooie klassieke look. De jurk is echt prachtig en de ketting vind ik geweldig. De tiara lijkt wat ver achterop haar hoofd te staan.

Prachtige look, alles klopt perfect!

Ik vind het een heel mooi representatief totaalplaatje. Schitterende juwelen uit de Oranjecollectie. Mooie brede saffieren armbanden die Emma vaak droeg op portretten. Ik zou het mooier vinden wanneer 1 armband zou worden vervangen door een iets smallere saffieren armband. De 2 armbanden uit de saffierenset van Wilhelmina, en welke Beatrix droeg op de inhuldiging van Willem Alexander. Puur vanwege de variatie, 2 polsen, 2 verschillende armbanden. Jammer dat Amalia er niet bij was, zou een goed leermoment voor haar zijn geweest. Hopelijk gaat ze mee op staatsbezoek naar Belgie, volgende week. Ze heeft er immers de leeftijd voor om iets vaker bij dit soort gelegenheden aanwezig te zijn.

Ik begrijp ergens wat jullie bedoelen om verschillende armbanden te dragen maar dit is wel zoals armbanden uit een parure bedoeld zijn. Voor de komst van het polshorloge was het gebruikelijk om aan beide polsen een gelijk armband te dragen. Vanwegen de symmetrie in een parure 1 diadeem 2 oorhangers 1 collier 2 armbanden 1 devant de corsage.

Dhr Akkerman bekent van oa.Tussen Kunst en Kitsch kan dat prachtig uitleggen.

Daarnaast deze juwelen zijn een samengestelde parure in de zin van niet bij elkaar ontworpen. Denk je eens in dat je dan ook nog 2 verschillende armbanden zou dragen dan zou het qua stijl helemaal ” rommelig ” worden.

Wellicht had Maxima in deze samenstelling wel beter kunnen kiezen voor de 2 saffier armbanden uit de parure van Wilhelmina.

Dan hadden iig de armbanden en het diadeem een zelfde motief gehad.
De 5 opstaande punten komen immers van het collier van de parure waartoe bedoelde armbanden behoren ( zie ook de tekening in de blog)

Een parure hoeft voor mij niet perse, als alle juwelen maar bestaan uit de zelfde edelstenen. Bijv. alles uit diamanten of diamanten en saffieren. Mixen vind ik persoonlijk niet mooi. Bijv. prinses Margriet tijdens het staatsbanket in het paleis op de Dam tijdens het bezoek president Chirac van Frankrijk: broche en oorhangers van diamanten en blauwe saffieren. Ketting en diadeem van diamanten en parels op een donkerblauwe avondjurk en kobaltblauw ordelint.
Of meer recentelijk: Victoria op het huwelijk van Hussein. Diadeem van diamanten, oorhangers en broche van diamanten en smaragden op een fuchsia kleurige avondjurk. Ordelint: zwart, wit, rood, groen.
Ooit was het dragen van 2 identieke armbanden aan 1 pols ook in de mode.
Wat blijf: smaken verschillend!

Ben het nog steeds met u eens Jerry. Onze koningin “rommelt” sowieso met de juwelen uit de Oranje schatkist en dat levert regelmatig prettig en prachtige nieuwe perspectieven op. Ik ervaar het zelf nu rommelig wat betreft heur polsen (tooooo much) en halssieraad ( samewise)… idd smaken verschillen en gelukkig mag dat! 🙂

Mee eens wat betreft armbanden Jerry., te druk/pompeus boven beide polsen.

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de armbanden. Zijn dit de originelen uit het set van Wilhelmina?

Prachtig gekleed. Gelukkig draagt ze de top die bij de rok hoort en niet die effen blauwe top. Met deze top is het gewoon prachtig en met effen top vind ik het vreselijk.

Prachtig! Alles top! Kleding, haren, make-up en juwelen. En mijn lievelingsdiadeem.

Een plaatje ! De top staat zoveel mooier bij de rok dan de blouse. Juwelen ook heel mooi gecombineerd.

Mee eens.!!
Al vond ik de top voor prinsjesdag wel passend voor de gelegenheid

Oh wat mooi!!!

Prachtige koninklijke outfit (combinatie met deze top vind ik absoluut stijlvoller dan de effen) met mooi kapsel.

Heel erg mooi en verfijnd, een tijdloze ‘Claes topper’, en een applausje voor de haar stylist!

Last edited 10 maanden geleden by Catherine

Ai, zie trouwens dat er in de top op okselhoogte een stukje kantwerk heeft los gelaten, net een beetje te krap🥴 voor dit fragiele handwerk, even terug naar het atelier….

Je bedoelt aan de rechterkant, bij het mouwtje? Dat is toch gewoon hetzelfde zoals het aan de bovenkant van de jurk ook is gedaan? Het patroon loopt niet door maar voor de rest is er niets stuk naar mijn idee?

Moon, op de foto links, ik weet het ook niet zeker, volgens mij zaten de twee losse friemeltjes ooit vast aan elkaar en aan het mouwstukje, erg is het niet, maar toevallig viel het me op.

Ik denk dat je je vergist door de hoek van de foto. Google maar eens op Maxima Oslo en kijk dan naar de afbeeldingen. Toen zat het precies zo. Afhankelijk van hoe de arm zich beweegt en vanuit welke hoek lijkt er variatie in te zitten, maar is gezichtsbedrog.

Mijtje, inderdaad, ik zie dat het exact hetzelfde is, hoe dan ook bij een dergelijk couture stuk verwacht je toch een betere kniptechniek🥴.

Last edited 10 maanden geleden by Catherine

Ik heb gezocht maar kan geen foto recht van voren vinden.
Wel deze, het is geen gezichtsbedrog want het onderste stukje van het blauwe gedeelte zít los van elkaar bij het mouwtje. Dan is het dus zo geknipt toen de jurk gemaakt is, lelijk gedaan.

https://beaumonde.nl/artikel/121060/oslo-maxima-geeft-nieuwe-draai-aan-bekende-japon/

Thanks.
Ja die had ik ook gezien maar niet goed genoeg gekeken want ik dacht dat de paraplu er voor zat.

Was mij ook opgevallen, het is óf ooit zo afgeknipt (slordig) of is gescheurd, in ieder geval, staat niet fraai.

Het plaatje is helemaal af, top, rok, haar en diadeem!

Maar er is alleen nog maar een foto van haar rug en het diadeem is ook niet zeker 🤔

zeker wel 🙂 enkele foto’s die ik gisteren maakte kan je hier zien: https://twitter.com/gertjandw/status/1669197424760348673?s=20

Okee, maar een half uurtje (40 minuten geleden moet dat zijn) geleden toen ik reageerde stond hier nog niks, nu wel zie ik inderdaad.

Last edited 10 maanden geleden by Ina.h

De combi van deze rok en top (samen een jurk), vind ik echt ongelofelijk mooi.
Alles klopt aan deze combi, ook hier blijkt dat de kleur donkerblauw Maxima erg goed staat.
Dit diadeem vind ik zo mooi, niet te groot en erg verfijnd. Wanneer gaat Amalia dit diadeem eens dragen? Kan niet wachten.

Hele mooie verschijning ! Mooi totaalplaatje !! De kanten top staat mi veel beter bij deze rok.

Ik had stiekum op deze jurk, met de kangen top gehoopt, zo mooi, een van mijn favorieten!

…eerder op de dag in ’s Hertogenbosch bij de presentatie van het rapport harder, better, faster, stronger in t kader van MindUs droeg ze ook al zo’n mooie bekende, dacht de winnaar van 2021, https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Froyalportraitsgallery.com%2Fhome%2Fqueen-maxima-attends-presentation-of-minduss-research-report&psig=AOvVaw07C5r3WOWvepdZ9PmNmTmH&ust=1686870697755000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwiyxoWX8cP_AhXEmGMGHZgxBVsQr4kDegQIARA8 ze is goed op dreef de laatste tijd keurig verzorgd!

Dank je wel voor de link.
Een van de mooiste jurken m.i. (dus geen gala) die Maxima heeft.
Deze jurk in deze specifieke kleur turquoise is waarschijnlijk speciaal voor haar gemaakt. Deze jurk was en is nooit in deze kleur turquoise verkrijgbaar geweest bij Natan. Er zitten nog wat kleine aanpassingen aan deze jurk, maar voor wie wil; hij was dit seizoen nog verkrijgbaar in andere kleuren.

Oh wat leuk dat deze jurk weer wordt gedragen!

Oh, dit belooft veel goeds! Ik vind dit een van de mooiste tiara’s, top dat ze ‘m eindelijk weer draagt!

Eindelijk weer eens inderdaad! 13 jaar geleden voor het eerst.

Een prachtige combinatie, deze kanten top met bijpassende rok.
Heel chic!
Ik vind het een mooier geheel dan met de effen blauwe blouse….; dit komt fijner over.
En wat een sierlijk diadeem!
Hoop nog op een plaatje aan de voorzijde van onze koningin.
Maar….deze opname geeft ons een duidelijk zicht op het schitterende kapsel; een écht kunststukje hoor!

Heel erg mooi, lang leve de “gouwe ouwe” traditie!

‘Gouwe Ouwe’ 😆👌🏼

Wat een mooi kapsel zo te zien, diadeem heel elegant, maar dat komt misschien omdat ik niet van hoge diademen houdt.
Deze top vind ik prachtig, rok had van minder zware stof mogen zijn
Bij avond kleding vind ik het leuk als het wat , zwierig , is .

Helemaal eens! Haar: top! Diadeem: top! Top: top :)!

Mee eens Elisah, een zwierige zomerse avondjapon zeker bij de huidige temperaturen. Voor mij is het rok gedeelte inclusief blauwe top één van mijn top 3 Prinsjesdagoutfits. De stug ogende en overigens prachtige stof is wat mij betreft geschikter voor meer officiëlere gelegenheden.

wat ziet ze er mooi uit vanavond. Door de kanten top lijkt het een prachtige avondjapon. Mooi met deze tiara erbij. En wat een mooi kapsel.

Mooie tiara! Zonde dat ze die niet meer draagt.
Is Amalia er ook vanavond?

helaas niet 🙁 had een mooie gelegenheid geweest.

Jaaa, zou leuk zijn!

Wat leuk deze foto’s, je bent weer snel! Super mooie combinatie, heel leuk dat deze weer gedragen wordt benieuwd voor welke tiara ze gekozen heeft. En wat zit haar haar mooi
Vandaag was blauw blijkbaar want ik zag ook al foto’s van Máxima in de mooie blauwe Natan jurk tijdens een bezoek aan Avans Hogeschool.

komt daar nog een stuk over op de site?

Dan hebben we iets om naar uit te kijken!