Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 15 jun 0 reacties

Máxima draagt Dutch-African Design in Senegal

Koningin Máxima is vanmorgen begonnen aan haar VN-bezoek aan Senegal. En oelala, daar kwam een goede look bij kijken! 

Eerst maar even over de inhoud van het bezoek. Ivoorkust en Senegal hebben de potentie om voorlopers te worden van financiële inclusie in Afrika. In Ivoorkust heeft 41% van de volwassenen een bankrekening. Een stijging ten opzicht van de 34% in 2014. Dit is met name te danken aan meer digitale betalingen en een nationale strategie voor financiële inclusie (NFIS). In Senegal heeft 42% van de volwassenen een bankrekening, een toename van 15% sinds 2014 (Global Findex 2017). In januari dit jaar heeft Senegal een NFIS gelanceerd. Dit was één van de onderwerpen van het online bezoek van Koningin Máxima aan Senegal in 2021.

In Senegal zijn in Dakar gesprekken voorzien met president Macky Sall, en onder anderen de minister van Financiën en Budget en de minister van Economie, Planning en Samenwerking. Koningin Máxima spreekt verder met ministers van departementen die direct betrokken zijn bij het invoeren van de nieuwe NFIS. In Dakar is ook het hoofdkantoor van La Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO) gevestigd. Koningin Máxima spreekt daar over de regionale hervormingen die nodig zijn voor het bevorderen van financiële inclusie. In 2020 en 2021 sprak Koningin Máxima drie keer online met de toenmalige gouverneur van de BCEAO, Tiémoko Meyliet Koné. De BCEAO is opgericht door de acht lidstaten van West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU); Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.

Mode 
Máxima's rok is een ontwerp van Lady Africa, het modelabel van Irene Hin. In juni 2016 ging het kledingstuk in de première tijdens een ontmoeting met asielzoekers en vluchtelingen. Door de stof en de roklengte kon Máxima met haar kleding een spreekwoordelijke brug slaan naar haar gesprekspartners, al is er eigenlijk maar weinig 'Afrika' in de rok te bespeuren. Zo is de stof gemaakt bij Vlisco in Helmond. Sinds 1846 maakt het textielbedrijf van eigen bodem zogeheten imitatiebatik.

Bij batikken wordt een stof eerst gedeeltelijk met was beschilderd. Hierdoor nemen bepaalde delen geen verf meer op. Vervolgens wordt de stof in een verfbad gedompeld, zodat er een patroon ontstaat. Het proces wordt meermaals herhaald, waardoor unieke dessins met een veelheid aan kleuren ontstaat. Doordat de was bij het herhalen van het proces steevast breekt, ontstaan de strepen die ook zichtbaar zijn op Máxima’s rok met print (imitatiebatik).
De techniek achter de stoffen komt overigens oorspronkelijk uit Indonesië en is dankzij het koloniale verleden al vroeg in Nederland terechtgekomen. Onder de naam Guaranteed Dutch Wax Vlisco wordt een groot gedeelte van de geprinte Vlisco-stoffen momenteel verkocht in Afrika.

Máxima met de rok in 2016: 

De bijpassende tas kreeg Máxima cadeau als bedankje voor haar klandizie. De accessoire lag al heel wat jaren in haar garderobe, maar vandaag mocht hij eindelijk mee op pad. Tof! 

Het collier komt uit een eerdere collectie van Monies. 

Nieuwe sleehakken van Gianvito Rossi: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments