Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 06 jun 24 reacties

Lezersvragen over Máxima’s tiara en stylist

Via de mailbox kreeg ik weer een dikke stapel lezersbrieven binnen. In deze blog beantwoord ik de drie meegestelde vragen.

Vraag 1: Welk diadeem droeg Máxima tijdens het huwelijksbal in Jordanië?
In Jordanië droeg de koningin de vereenvoudigde (lees: kleinere) versie van het Stuartdiadeem. De grote, zeegroene steen is er dus afgeschroefd en ook de ronde, staande diamanten ontbreken. Hieronder zie je alle draagmomenten op een rij en op foto 3,4, en 6 draagt de koningin deze versie. Wil je meer lezen over de geschiedenis van het juweel? Klik dan hier.

Op onderstaande foto draagt Máxima de vereenvoudigde versie. De grote, ronde diamanten die op het juweel kunnen staan, hangen hier aan haar oren.

PPE/Nieboer

In Jordanië:

(c) PPE/Nieboer

Vraag 2: Prinses Amalia droeg in Jordanië een vrij groot diadeem voor een jonge prinses. Waarom?
Wilhelmina kreeg op haar zestiende een diadeem met smaragden, Juliana op haar achttiende een diadeem met aquamarijnen en Beatrix een diamanten lauwerkrans. Toen Amalia’s voorgangers volwassen werden, hadden ze dus een eigen diadeem waar ze op terug konden grijpen. Aangezien Amalia geen eigen diadeem heeft gekregen, moet ze dus teruggrijpen op de historische collectie. Koningin Máxima helpt haar daarbij en geeft aan wat mag en niet. Blijkbaar vond de koningin het goed dat haar oudste dochter de pauwenstaart droeg. Het alternatief voor een robijnen diadeem was overigens het Mellerio-diadeem. Die heeft een veel grotere (historische) waarde. Of en wanneer Amalia de diademen mag dragen, ligt aan haar moeder en ik ben blij dat Máxima haar de kans geeft om de mooie stukken te dragen.

PPE/Nieboer

Vraag 3: Er is veel gedoe over Máxima’s te diepe jurk. Waarom let haar styliste daar niet op en krijgt de koningin alle schuld?
Koningin Máxima heeft weliswaar een kamenier die haar helpt bij de praktische zaken rondom haar garderobe, maar er is geen sprake van een hofstylist. Máxima koopt en kiest haar kleding zelf. Daarom komen zowel de complimenten als de kritische noten op haar eigen bord terecht.

Links zie je kamenier Jolanda, rechts de jurk in kwestie.

Overigens vond ik het decolleté zelf ook verkeerd gekozen, maar toch vond ik de kritiek hier en op sociale media niet mals.

(c) RHC

Ik vermoed dat de koningin gewoon een verkeerde inschatting heeft gemaakt en alle wilde verhalen over opzet wijs ik dan ook van de hand. Ik denk dat als we allemaal bijna dagelijks gevolgd zouden worden door fotocamera’s, dat er dan heel wat blote benen en borsten in beeld zouden komen. Kleding valt soms gewoon anders dan gewenst.

En ja, het had voorkomen kunnen worden door geen V-hals te dragen, dus dat is dan gelijk mijn ongevraagde advies aan de koningin, maar het is niet zo dat ik wakker lig/boos word/de website op zwart gooi door het deco-debacle. Stel je toch eens voor, haha. Het was gewoon een beetje dom, meer niet. Ik hoop dat we met z’n allen de luchtigheid van zowel de situatie als de kritiek kunnen inzien. Dan zal ik aan Máxima vragen of ze de volgende keer minder luchtige kleren wil dragen 😉

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
24 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Heb op deze plaats al eerder gerefereerd aan de staf bij de Windsors: kleding wordt tot op de puntjes aan t lijf van de royal (aan)gepast, gekeken naar de symboliek en kreukstof komt niet/nauwelijks voor ook geen krimp door stomen/wassen. Dit vergt veel doorpassen en een behoorlijke staf.

Ik denk dat Maxima niet in de gaten had dat haar figuur ietwat wijzigt in de loop der jaren en deze jurk niet vooraf nog even heeft gepast en vooral keek naar het 1001-nacht effect waar deze jurk goed hoort.

Ik pleit voor een kleine uitbreiding van haar staf, maar goedkoper wordt t koningshuis dan niet :). En vergt meer tijd van Maxima wat ze liever aan de inhoud/contacten besteedt denk ik..

Ik neem dan eigenlijk aan dat je het hebt over avondjurken, officiële jurken? 🤔
Aangezien Kate bijvoorbeeld ook vaak bij Zara koopt en aan een kledingstuk van een paar tientjes zullen ze geen geld en tijd besteden om die “op het lijf aan te passen”.

We weten dat niet. Wat we wel zien, is dat Zara-items bij haar ook perfect passen.

Tja ze zal dan bij Zara ook alleen kledingstukken kopen die haar goed passen, dat doet toch iedereen?
Jurken die ze koopt en/of laat maken bij een couturier daar zorgt (personeel van) de couturier er voor dat een jurk perfect zit, daarom koop je daar.

Het hoeft denk ik ook niet veel duurder te worden.
Prinses Beatrix had ook geen styliste.
Wél iemand met verstand van zaken en een vakvrouw die met naald(machine) en draad om kon gaan.

Ook de vereenvoudigde versie van het Stuartdiadeem is adembenemend mooi. Het kapsel vond ik deze keer wat minder bij dit diadeem en mede door de jurk kwam het sierraad naar mijn mening niet helmaal tot zijn recht.
Dat Amalie -nog- geen eigen diadeem heeft gekregen vind ik prima. Zover ik weet hebben Elisabeth van België en Ingrid Alexandra van Noorwegen ook geen eigen diadeem gekregen. De collectie van de Oranjes behoort tot de grootste en mooiste van de Europese royals, volgens mij alleen overtroffen door de Windsors. Wat een voorrecht trouwens, om samen met je dochter in de juwelen schatkist te mogen duiken. Máxima kennende mogen we vast en zeker nog vaak genieten van al het moois uit de collectie.

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat elisabeth van belgie een tiara gekregen heeft voor haar 18 de verjaardag omdat er te weinig “aanbod” was in de belgische ” kluis” en dit door verdeling bij overlijden …

Inderdaad qua juwelen is het “armoe troef” in het Belgische koningshuis. Enkel het diadeem “der 9 Provincies” gaat over op de echtgenote van de regerende koning, al de rest wordt als “persoonlijk” bezit beschouwd waardoor 99 % van de juwelen door erfenissen verdwenen is. In Luxemburg bevindt zich de Belgische parure. Paola beschouwt haar juwelen, ontvangen uit de erfenis van Koningin Astrid, als persoonlijk bezit. Die zullen dus of naar haar enige dochter Astrid gaan of misschiern naar haar schoondochter Claire maar, gezien de moeilijke relatie met Mathilde, heel waarschijnlijk niet naar haar. Veel juwelen van Fabiola zijn naar familie in Spanje, waar de spaanse tiara naar toe is weet geen kat. Dus zat er niets anders op dan voor Elisabeth op een openbare verkoop een tiara aan te kopen voor haar 18′ verjaardag. Mathilde heeft recent wel een paar “kleinere” juwelen aangekocht zoals broches, kettingen, etc.Helaas heeft Leopold II destijds enkel de onroerende goederen ondergebracht in een stichting “de Koninklijke Schenking” maar niet de juwelen van zijn moeder Koningin Louise-Marie, van zijn zuster Keizerin Charlotte of van zijn echtgenote Koningin Maria-Hendrika. Juwelen beschouwde hij als prullaria.

Leuk om te lezen: informatie over de diademen!

Prachtige tiara’s en wat lijkt het mij leuk die met je moeder uit te kunnen zoeken. Zeker als je een voorliefde hebt voor tiara’s.
Hofstylist; goed idee, maar ik denk dat het zover niet gaat komen.

Pffff….wat een commentaren over zoiets onbenulligs.

Leuk Josine, om je antwoorden op de verdiepingsvragen te lezen.
Eerlijk gezegd vind ik de vereenvoudigde versie van het Stuart diadeem mooier dan de complete. Heel praktisch, dat hier zo mee gevarieerd kan worden.
Wat Amalia betreft: merkwaardig dat zij, die zo dol blijkt te zijn op mooie diademen, geen eigen tiara kreeg voor haar 18e verjaardag, waarmee deze traditie dus eigenlijk verbroken werd….!
Anderzijds: hoe leuk is het om samen met mama in de bestaande collectie te grasduinen en steeds een keuze te kunnen maken!
Vraag 3 ging toch over al dan niet een hofstylist? 😉
Daarmee kunnen we het diepe deco, waar we al zoveel over gezegd hebben, volgens mij nu maar beter met de mantel der liefde bedekken en Maxima aanraden af en toe eens gebruik te maken van een stylist, die samen met haar zich buigt over de outfits.
Dat onze vorstin zo iemand (nog) niet in dienst heeft, laat trouwens ook wel iets zien van haar krachtige persoonlijkheid om zelf de touwtjes in handen te houden.
Mijn idee zou zijn: van allebei wat, want sámen kun je ver komen.

Interessante vraag, Lieske, dat heb ik mij ook afgevraagd. Waarom Amalia geen eigen tiara heeft gekregen? En ook Maxima heeft geen eigen tiara gekregen? Ik heb wel eens gelezen dat de aanschaf van een nieuwe tiara te veel gedoe om geld zou opleveren. Het is niet meer van deze tijd.

”dat de koningin gewoon een verkeerde inschatting heeft gemaakt”

Als koningin die haar land vertegenwoordigt hoor je geen “inschatting” te maken maar vantevoren in de spiegel te kijken en te kontroleren hoe je kleding valt.
Als ik iets nieuws koop ga ik meestal in de paskamer ook even zitten en in de spiegel kijken of het kledingstuk dan ook nog goed zit.
Als ik thuis iets aantrek wat tricky kan zijn doe ik dat ook, kruk voor de spiegel en dan kijken hoe de kleding zit.

Een koningin die haar land vertegenwoordigt, jou en mij vertegenwoordigt, hoort dat helemáál te doen, vantevoren controleren, zéker als je naar een dergelijk land gaat.
Nu is het al mogelijk dat er mensen in dergelijke landen zijn die denken, Wow, nou, als de koningin van dat land er al zó bloot bijloopt dan zal iedereen in dat land wel half bloot erbij lopen, wat een zedenloze mensen daar.

Ina, het is wel duidelijk zo. Zullen we erover ophouden? Er is inmiddels een week voorbij….er is niemand overleden, er zijn alweer nieuwe outfits uit de kast gehaald en jouw hartslag zou toch ook weer beetje genormaliseerd moeten zijn.

Pardon? We hebben moderators! Als zíj het nodig vinden grijpen ze in. Daar hebben zij u echt niet bij nodig.

Modequeen, blijkbaar lees jij helemaal niet waar dit onderwerp over gaat, heb je niet gelezen wat Josine heeft geschreven, dat ik reageer op waar Josine het over heeft.
Voortaan effe wel doen voordat je iemand anders de les probeert te lezen en probeert te kleineren, waarmee je jezelf uiteindelijk voor gek zet.
Dank U.

Last edited 10 maanden geleden by Ina.h

Kritiek over V-hals is onterecht m.i. Waarom? Als geen ander weet de koningin zich te kleden bij andere gelegenheden in landen waar andere “wetten gelden”. Ook koningen Rania draagt zelden bijvoorbeeld een hoofddoek die in veel islamitische landen gedragen wordt en we zien deze hoofddoek ook in Europese landen, Ze (koningin Rania) draagt moderne kleding in eigen land en wanneer ze officieel een ander land bezoekt. En waar staat precies in bijv. de Koran dat hoofddoeken en V-hals niet gedragen kunnen or mogen worden door vrouwen? Kijk naar Iran waar ze de hoofddoek demonstratief afgooien …En ik lig hier niet wakker van, net zoals Josien. En boos word ik er ook niet van. Een beetje dom vind ik de ophef hierover.

Kapsel, tiara, make-up en japon in de avond waren echt adembenemend! Overdag: ik blijf er geen goed gevoel bij houden. Op zich de klokmouwen van de japon erg elegant, de halslijn is genoeg over gezegd, maar ook het kapsel vond ik heel raar zitten, heel opgedoft. Toen ze dezelfde jurk eerder aan had, was haar kapsel ook heel verzorgd en los, maar veel mooier.

Last edited 10 maanden geleden by Royal Ellen

Ik moet altijd een beetje glimlachen Josine om je humorvolle commentaar bij bepaalde items, en heb ook bewondering voor de mooie manier waarop je soms echt even iedereen weer ‘in de pas’ houdt w.b. commentaren.
Goed zo..

Helemaal eens 😊 Ik zou weleens iemand van ” katoen” willen geven 🤣🤣

Mee eens. Dank josine.

👍