Avatar foto Door Josine Droogendijk

Lezersvraag: kreeg Alexia een broche bij de scheepsdoop?

Bij een scheepsdoop hoort een bedankje. In mijn mailbox kreeg ik meerdere vragen over gisteren, want kreeg prinses Alexia dan ook wat? En zo ja, wat? In deze blog lees je mijn antwoord.

Laten we bij het begin beginnen. Gisteren, zaterdag 9 september, doopte prinses Alexia de sleephopperzuiger die naar haar is vernoemd, de VOX Alexia.

Bij een scheepsdoop of tewaterlating krijgt een koningin of prinses doorgaans een juweel. Dit is geen verplichting, maar een aardigheidje vanuit de scheepseigenaar. Toen prinses Beatrix in 1955 onderzeebootjager Limburg te water liet, kreeg ze volgens het Algemeen Dagblad een “schakelarmband van witgoud met tien schakels. Iedere schakel is bezet met een saffier en diamanten, in briljantslijpsel. De armband werd ontworpen door de Nederlandse juwelenontwerpster mej. A.B. van der Meulen en vervaardigd in het atelier van haar vader, D. Th. v.d. Meulen te ’s Gravenhage.”

Joop van Bilsen/Nationaal Archief

Met dank aan speurwerk van Renske kan ik jullie het juweel laten zien.

Ze droeg het geschenk bijvoorbeeld in 2013 bij een bezoek in Winterswijk.

Patrick van Katwijk/BSR

In 1962 was motorzeesleepboot ‘Zwarte Water’ aan de beurt. Daar kreeg de prinses een ‘broche met in het midden een ovale saffier, waaronder in vijf lussen een platina lint met briljantjes. Het geschenk toonde de vakmanschap van juwelier Steltman én van de prinses zelf. Zij mocht het ontwerp namelijk zelf maken.

Harry Pot/Nationaal Archief

Met het juweel in 2017.

PPE/Nieboer

Toen prinses Beatrix jong was, mocht de overhandiging van een glimmer ook gewoon nog gefotografeerd worden. Wat ze bij de doop van schip ‘Vasum’ kreeg, is op de foto’s helaas niet te zien, maar je ziet wel dat ze een juwelendoosje vasthoudt.

Nationaal Archief

Prinses Margriet kreeg bij de doop van de Neverita (1967) onderstaand juweel cadeau.

Als prinses Margriet een broche kreeg, speldde ze hem vaak gelijk op. Zo ook bij een scheepsdoop in 1966.

Nationaal Archief/Jac de Nijs

Helaas is het tij gekeerd. Tegenwoordig is het geschenk in nevelen gehuld. Wat Máxima bij haar scheepsdopen heeft gekregen, is dus niet bekend.

(PPE)

Of prinses Alexia gisteren een broche, armband of oorbellen heeft ontvangen, is helaas ook niet bekend gemaakt. Wel weten we dat ze een ander cadeau heeft ontvangen: een maquette van de Vox Alexia.
PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
51 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De maquette is heel leuk, maar ik gun Alexia ook een mooi tastbaar ander kado. Misschien in de vorm van een sieraad😉. Heb inmiddels filmpjes gezien en m’n complimenten over hoe ze het gedaan heeft.

Doro, wat leuk dat je het Alexia gunt om met de maquette van VOX Alexia in bad te zitten😂😂😂ik zie het al helemaal voor me. Maar ik hoop dat ze ook nog iets moois persoonlijks heeft gekregen in de vorm van een mooi sieraad. Als herinnering aan deze doop. Wat ze overigens hartstikke goed heeft gedaan.

Ik hoop dat Alexia een mooi sieraad heeft gekregen en dat ze over heel veel jaren met trots en plezier op deze dag en gebeurtenis terug zal kijken.

Een witgouden armband is in mijn ogen geen aardigheidje, dus moest een beetje grinniken bij de tekst Josine. Doe mij ook maar zo’n aardigheidje ;-))
Ik vind het zelf ook wat overdreven om zulke dure cadeaus te geven, kan me wel voorstellen dat Alexia blij is met een mooi sieraad, wie wil dat nou niet.

Met als conclusie, alles wat koning en koningin en andere leden van het koningshuis krijgen in hun rol van het koningshuis wordt niet hun eigendom maar staan ze af aan betreffende stichtingen. Ze zullen het daarna dan weer moeten lenen van die stichting als ze het willen dragen.

Interessant om te lezen. Ik ben het ook eens met uw mening hieronder wat betreft het geschenk en de maquette. Tradities zijn belangrijk, maar horen in de loop der tijd wel aangepast en dure geschenken vind ik niet meer van deze tijd. Dat er dan ook nog geheimzinnig over wordt gedaan, toont ook dat het toch wel gevoelig ligt.

🚢 Net even gesnuffeld op het www naar o.a. ’doop schip geschenken archivering koningshuis’ en zie hier wat kwam ik tegen, een mooi verhaal over prinses Margriet in relatie tot de maritieme wereld:

🛟 Zij blijkt petekind van de Koopvaardij, interessant nieuwtje voor mij.
🛟 Werd rijkelijk verwend met “doop aardigheden” door de Sjah van Perzië tijdens de doop van een schip met zijn naam.
🛟 Heeft sterke banden met het Maritiem Museum in Rotterdam.
🛟 En ook nog twee hier op MKM niet eerder getoonde 👗👗 op de koop toe @petra 😊

https://gpdhome.typepad.com/nieuwsberichten/apeldoorn/page/42/

Ik hoop dat Alexia een leuk nikkelen of zilver brochje heeft gekregen in de vorm van het schip met de naam erop! Als aandenken. Want denken wij nu echt dat Alexia zit te wachten op een”juweel” deze dagen? A) ze kan grasduinen in de juwelenkluis van haar moeder en B) lijkt mij dat Máxima meer dan genoeg, een overvloed zelfs aan juwelen straks achter laat voor haar drie dochters. En in deze tijd van overvloed aan de éne kant, en zware verdrietige tekorten aan de andere kant lijkt het mij hedentendage ook niet meer van deze tijd. ik zie nu ook die handschoentjes … past m.i helemaal niet bij haar, want ouwelijk en de jurk is hier te “losjes” voor.

Ik zou me zeker geen zorgen maken hierover, de not “girl next door” is the spitting image van haar moeder en zal best alwel begonnen zijn aan haar “verzameling glittertjes” 😉

Mooi toch, om een maquette van de Vox Alexia te mogen onthullen en ontvangen na de scheepsdoop?!
Ik zou het tenminste als een eervol aandenken beschouwen na een eerste officiële optreden in je leven.
En het is denk ik aan de prinses zélf om aanvankelijk te bepalen waar deze maquette een plekje krijgt.
Het paleis is groot genoeg 😉
Leuk om in het overzicht te zien welke sieraden gegeven werden als herinnering aan een scheepsdoop.
Een waardevol geschenk ter gedachtenis aan een gebeurtenis in het leven.
En wanneer dit een debuut betreft zal het cadeau een extra speciaal tintje behouden temidden van andere sieraden in het juwelendoosje.
Ik hoop voor Alexia dat ook zij iets moois heeft meegekregen hoor.

Ik begrijp oprecht niet waarom het geven van (kostbare)sieraden niet meer van deze tijd zou zijn? Alles is tegenwoordig niet meer van deze tijd lijkt het wel.
Ik hoop dat ze een geweldig sieraad heeft gekregen en dat ze lekker in bad zit met de maquette van “haar”
Vox!

Oh Doro, ik lig echt dubbel bij je opmerking over Alexia in bad met die maquette 😂😂😂
En net als jij hoop ik dat ze een mooi sieraad heeft gekregen: “diamonds are a girl’s best friend” 😉

;))

Wat lief van je man Josine! Heerlijk zo’n cadeau!

Hoi Josine,
Wat lief van je man om je een ring te geven uit dankbaarheid.
Juist sieraden zijn mooie cadeau’s om regelmatig bij terug te denken aan mooie herinneringen of gebeurtenissen.
Voor Alexia zal dat ook gelden, waarom niet? Haar eerste “grote optreden”, wat is er dan leuker om iets moois te krijgen en daar weer aan terug te denken.
Nu is ze nog jong, maar naarmate je ouder wordt, zijn dat soort herinneringen steeds kostbaarder.

Ik wil niet flauw doen, maar wil toch een reactie geven, Josine, wat jij van je man gehad hebt getuigt van dankbaarheid om de
liefde en zorg die jij in die periode hebt gegeven aan jullie kinderen, zodat het gezin goed die tijd door kon komen , een heel lief en dierbaar gebaar, wat je begrijpelijk koestert.
Maar ik vind dit niet te vergelijken met een doop van een schip.
Een maquette is al leuk volgens mij, vooral voor later, kinderen, kleinkinderen het verhaal erachter kunnen vertellen is toch al bijzonder ?
En dat een prinses een juwelen collectie gaat starten? Ik had niet anders verwacht, ik zou het in hun plaats ook doen.

💍 Totaal mee eens, Josine’s mooie verhaal is van een totaal andere orde! Ik begrijp jouw vergelijking werkelijk waar niet Josine, met alle respect.

Geschenken uit het bedrijfsleven blijven altijd tricky voor een koninklijke familie, veel gedoe over geweest in Zweden, Denemarken en Groot Brittannië en wie herinnert zich nog een deel vd huwelijksreis van Max en Lex ( zeiljacht Joep van den Nieuwenhuizen – vragen in de Tweede Kamer ) en Beatrixs vakantietripje op het jacht van Freddy Heineken? Lockheed is idd iets anders dan een diamanten broche bij de doop van een schip maar toch, ik vind het een vaag gebied en totaal onnodig een dergelijk duur geschenk.
Een juwelen collectie mag ze natuurlijk opbouwen maar daar zijn ook andere manieren voor ( lees o.a. onze erg rijke koninklijke familie ).

Wat leuk Josine, om te horen over jouw cadeau, én dat je dit persoonlijke gebeuren met ons wilt delen.

Doro,
Ik denk dat ik daar wel een antwoord op heb.
“Vroeger” was de onderdanigheid van de gewone burger veel groter ten opzichte van zogenaamd hoger geplaatsten of mensen van adel, werd er zelfs landelijk geld ingezameld bij bepaalde gelegenheden voor leden van het Koninklijk huis om ze een kado van duizenden en duizenden guldens te geven, terwijl een flink deel van de bevolking zelf niet te eten had, in krotwoningen woonde, de vrouwen 1 doordeweekse jurk hadden en 1 voor zondag in de kerk.

Tegenwoordig zijn we veel nuchterder en zeggen, het koningshuis is zelf rijk genoeg om mooie spullen te kopen en nog steeds heeft een aardig deel van de bevolking het zelf niet zo goed dus hebben hun geld nodig om zelf te eten, ook is de adoratie voor het koningshuis minder dan toen denk ik.

Dus dat is volgens mij de reden in dit geval van “niet meer van deze tijd”

Josine, en dit is niet omdat ik de boventoon wil voeren maar een gedachte van mij en een bijdrage aan een (eventuele) discussie hier over.

💍 Doro, weet u waar ik nou zo benieuwd naar ben als we het in koninklijke context hebben over het kado geven van kostbare sieraden? Welk sieraad zou prinses Alexia gekregen hebben voor haar 18e verjaardag? Prima èn van deze tijd lijkt me!

🤔 Een kostbaar juweel kado krijgen bij de doop van een schip? Dit vind ik echt niet meer van deze tijd, besteed dit bedrag ajb dan anders in de maatschappij waar het meer nodig is.
Een tewaterlating is een onderdeel van het takenpakket van het Koninklijk Huis, daarvoor hoeven m.i. geen extra kado’s aan te pas te komen.
Een mooi afgewerkt scheepsmodel kost ook het nodige, linea recta naar bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het dopen van een schip is omgeven met tradities en bijgeloof en daar wordt je voor gevraagd, het is niet iemands taak. Zo’n gelegenheid vraagt om een aandenken. Ik ben ervan overtuigd wat Alexia ook gekregen heeft dat zij dit zal koesteren, haar eerste officiele optreden en doop. Wat betreft t scheepsmodel vind ik t wat bizar om te zeggen stop dat maar gauw in de archieven van een museum.

🤓 U leest mijn reactie vanuit uw perspectief met uw bril op; Alexia mag en zal e.e.a. vast koesteren mocht ze een geschenk ontvangen hebben.
En over ‘gauw wegstoppen in archieven’ dat is uw invulling.

Ik zie meer in een multimediale actuele expositie plek met schaalmodellen inclusief het verhaal vd tewaterlating. En wat zou het geweldig zijn als er dan ook melding gedaan wordt welk onderdeel in de scheepvaart een kado heeft mogen ontvangen. Schippersinternaat, zorg voor senioren schippers om maar wat te noemen. (Op Onderwijs en Zorg wordt al tientallen jaren bezuinigd…).

🤓 U kunt verder in Josien’s inleiding lezen dat een juweel geen verplichting is.
Blijkbaar vergis ik me en is het geen taak van het Koningshuis zoals u schrijft, maar blijft voor mij overeind dat we in andere tijden leven waarbij kostbare “aardigheidjes” wellicht maatschappelijk zorgvuldig besteed kunnen worden.
Het is maar een idee maar het is wel mijn idee!

Reuzefan, als ik even op mag komen voor het scheepvaartmuseum (er werd trouwens niet gesproken over de “archieven”) dat is een groot, heel bekend en belangrijk museum, niet iets waar je iets wegstopt om te vergeten.

Ontdek 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en de verbinding met de samenleving van nu en van de toekomst. Het Scheepvaartmuseum bewaart één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten.

https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/

Dank je voor je reactie. Het scheepvaartmuseum is mij bekend, en inderdaad bijzonder interressant om te bezoeken, ook qua gebouw. Mijn reactie was op de woorden “ linea recta”. Soms komt de intentie van t geschrevene niet goed over.

Interessant ina !!! Trouwens dit schip is niet zomaar een schip ! Het dient om de kusten oa in nl te versterken. Kan van pas komen met de klimaatverandering !! Het is mss wel “het” schip van de toekomst.

🇳🇱 Ja bijzonder hè? Knap staaltje Nederlands vakmanschap. Het verhaal en de bedoeling van dit schip inclusief ontstaansgeschiedenis etc etc komt veel dichter bij de burger als het op een betekenisvolle manier een plek krijgt in bijvoorbeeld het beroemde Scheepvaartmuseum. ( …. en niet in de archieven vh Koninklijk Huis 😉) De doop en tewaterlating vh schip horen daar natuurlijk ook bij.

( 🎶 Dankzij Ina.h heb ik de website vh Scheepvaartmuseum weer eens bekeken inclusief hun agenda en me ingeschreven voor een ligconcert Canto Ostinato van Simeon ten Holt, maar dat is een ander verhaal. 😉).

Maribrune, ik wist dat het een belangrijk museum was maar pas toen ik net de website opzocht zag ik pas hóe belangrijk 😄
Nederland is tenslotte een zeevarende natie, dus niet zo gek eigenlijk van dat museum.
Ja die bepaalde schepen zijn van groot belang.

Ina, dank voor de tip. En idd pk 20 een mooi staaltje nederlands vakmanschap

⚓️ Een bezoek is meer dan de moeite waard, ik ga geloof ik weer es want het is best groot met wisselende tentoonstellingen.

Djw Ina.h, dat bedoel ik. 👍🏼

Alsjeblieft PK

Ze heeft zeker iets gekregen náást de maquette. Op een filmpje zag ik dat ze een plat vierkant doosje overhandigd kreeg.

Je hebt inderdaad plat ‘vierkant doosje’ gezien maar dat was denk ik de plaquette zoals op deze foto te zien is: https://www.anpfoto.nl/downloadpicturepreview.pp?pictureid=477870864

Was het doosje crèmekleurig waar deze maquete in verpakt zat? Want het doosje betrof inderdaad dit formaat!
Dank voor de reactie.

Pardon: Plaquet.

Dat was buiten, dacht nog, maak nu even open 🤓

Neem me de verwarring veroorzaken, niet kwalijk s.v.p. 🙃

Heb inmiddels 2 filmpjes teruggekeken, waarop ik het doosje niet terug zag. Zo jammer, hoop dat een ander het ook gezien heeft.
Ik weet echt zeker dat ik het me niet verbeeld heb. Dan moet het toch terug te zien zijn! Gggrrrrrr.

Ja, open maken , dat willen we toch zien ?
Zo leuk dat Margriet de broche destijds direct op spelde .

Túúrlijk ☺️ door die gedachte, dat het doosje opriep weet ik het zeker 😃

Beatrix kreeg mooie juwelen.
Prima als het traditie is om een aandenken te geven. Maar ik vind het niet meer van deze tijd dat zo’ n kostbare cadeaus worden geschonken.

Wow wat een schitterende en dure juwelen kreeg Beatrix!

Ik hoop voor Alexia ook een mooie broche zodat ze haar eigen collectie kan opbouwen 😀 wie weet, zien we die volgende week al.

En een maquette is altijd leuk, zeker van deze best vrolijke boot (wat anders dan een grijze onderzeeër).

Ik zie nu trouwens pas die handschoenen uit t tasje steken! Haha wat leuk

Ik vind het wel een mooie gewoonte om iets te geven als aandenken, en een sieraad is dan wel het cadeau..
Maar iets eenvoudiger is ook prima volgens mij

Het is mooi, zo’n duur juweel krijgen bij een scheepsdoop, maar ik vind het wel een beetje overdreven eigenlijk. De maquette snap ik dan wel heel goed, dat is tenslotte het schip wat gedoopt is in het klein, maar waar laat je zo’n ding. Misschien bij papa op de werkkamer?