Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 19 dec 0 reacties

Lekker mauwen over Máxima's mouwen

Over mouwen kun je uren mauwen, want ze kunnen een outfit maken én breken. En daar weet Máxima inmiddels alles van. 

Kleding is een verlengstuk van je persoonlijkheid en daarom zijn Máxima's mouwen doorgaans verre van saai. Maar wat voor mouwen draagt ze eigenlijk?  Een antwoord op deze vraag blijkt soms best lastig te zijn. Want waar kijk je dan naar? Naar de manier waarop een mouw is verwerkt (aan de kleding is gezet), of naar de belijning van schouder tot pols? Of naar allebei? Op een modesite als deze kiezen we uiteraard voor dat laatste. We beginnen bij de verwerking van de mouw en eindigen bij het uiteinde. Klinkt als een goed idee, toch? 

Verwerking van de mouw.
Globaal gezien kun je een mouw op drie verschillende manieren bevestigen. Je hebt de ingezette mouw, de raglanmouw en de aangeknipte mouw. 

Laten we beginnen met de ingezette mouw. Zoals de omschrijving vast al doet vermoeden, wordt dit type mouw in het armsgat van een kledingstuk vastgezet. Dames die graag hun slanke taille willen benadrukken, of heren die graag stoer en breed willen overkomen, kunnen kiezen voor een gerimpelde of geplooide mouwkop. Des te meer volume, des te groter het effect. 

Door naar de tweede categorie: de raglanmouw. Bij dit type mouwen is er een schuine naad te zien van okselholte tot halskraag omdat de mouw en het schouderdeel uit één stuk zijn gesneden. Over het algemeen wordt een raglanmouw gekenmerkt door een wat wijder armsgat. 

En dan de derde categorie: de aangeknipte mouw. Vaak gaat het hier om een vleermuis- of kimonomouw, want zoals de omschrijving vast al doet vermoeden, vormen de mouwen van deze categorie één geheel met het voor- en achterpand.

De drie soorten op een rij: de ingezette mouw (links, de raglanmouw (midden) en aangeknipte mouw (rechts). 

Binnen deze drie categorieën heb je als ontwerper uiteraard wel bewegingsvrijheid. Zo heeft Máxima in haar kast een zogeheten coldshoulder-jurk (links), een deux-pieces met raglanmouw en aangeknipte schouderpassen (midden), en een jurk met gerimpelde, ingezette kopmouwen. 

Van de mouwinzet gaan we door naar de mouwlengte. Want wat dat betreft is er ook veel mogelijk. Zo hebben we Máxima gezien met een kapmouw (1), een korte mouw (2), een driekwart mouw (3) en een lange mouw (4).

Een mouw hoeft natuurlijk niet aansluitend te zijn, zoals op de laatste drie foto's van bovenstaande collage. Nee, je kunt er eigenlijk alle kanten wel mee op. Zo kun je de mouw plisseren, plooien, poffen of bijvoorbeeld voorzien van laagjes. Het leuke is dat deze bewerkingen niet per se bovenaan hoeven te beginnen of verplicht door moeten lopen tot het einde van de mouw. Een ballonmouw begint met veel stof bij de bovenarm en kan op elke gewenste lengte eindigen met een bescheiden manchet. 

Afbeeldingsresultaat voor pofmouwen site:modekoninginmaxima.nl

Slankere pofmouwen leveren gelijk een heel ander effect op:

Deze royale raglanmouw is halverwege de bovenarm voorzien van plooien, waardoor hij heel mooi openvalt. 

Een trompetmouw begint slank, waarna het volume als een vloeiende lijn toeneemt. Net zoals een trompet. 

De klokmouw wel wat weg van de trompetmouw, maar bij dit type is er geen sprake van een vloeiende lijn. De overgang tussen het aansluitende en het volumineuze deel is heel abrupt, waardoor de mouw wel wat weg heeft van de bronzen bellen van een kerkklok. Vandaar ook de naam. 
Op de rechterfoto van onderstaande collage zie je een variant op de klokmouw: de volantmouw. Zoals de naam al wel verklapt, bestaat deze klokkende mouw uit meerdere over elkaar geplaatste volants. 

Afbeeldingsresultaat voor klokmouw site:modekoninginmaxima.nl

Dit jumpsuit van Valentino is voorzien van aangeknipte mouwen, of nog specifieker: vleermuismouwen. Ik hoef vast niet uit te leggen waar deze benaming vandaan komt. 

Bisschopsmouwen, ook wel polsmouwen genoemd, hebben ook een plekje eroverd in Máxima's kledingkast. Bij dit type mouw neemt de volume enorm toe rond de elleboog, om vervolgens bij de pols te eindigen met een lange en slanke manchet.  

Capemouwen zijn natuurlijk ook helemaal à la Máxima: 

Een mouw kun je, ongeacht de lengte, ook altijd versieren met omgeslagen manchetten. 

 

 

Of ze kiest gewoon voor één mouw. 

Last but not least ook nog wat aandacht voor de mouwsplit. Dit detail kan elke zware outfit breken en  voorzien van wat welkome luchtigheid of zwierigheid. 

Genoeg gemauwd? Vast niet. Dus heb je nog een leuke toevoeging? Laat het me weten! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments