Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 02 mei 0 reacties

Kwaliteit kost tijd. En geld.

Schoenen heb je in allerlei prijsklassen, van schoenen van een paar tientjes tot honderden euro’s. De koninginnen en prinsessen lopen graag op schoenen van merken waarbij een paar al snel honderden euro’s kost. Waarin onderscheiden deze pumps zich ten opzichte van de schoenen die een paar tientjes kosten?

Schoenmaker blijf bij je leest! Het prijsverschil van een paar schoenen zit hem vaak in de leest waarop jouw paar gemaakt is. Een leest is een houten of plastic voet waar jouw schoen omheen gemaakt wordt. Het maken van een leest is zeer kostbaar. Voor elk paar schoenen met een andere neus of andere hakhoogte moet je namelijk een nieuw paar leesten hebben, wil je dat de schoenen die erop worden gemaakt perfect zitten. De dure schoenenmerken gebruiken de beste leesten en in de ontwikkeling van deze leesten gaat enorm veel tijd, kennis en kunde zitten. Dit zorgt er wel voor dat de schoenen aanzienlijk beter zitten dan het gemiddelde paar.

Hakhoogte
Goedkopere schoenmerken hergebruiken hun leesten veelvuldig. Dit hoeft niet erg te zijn, maar als je op een schoen loopt met een hoge hak, die gemaakt is op een leest voor een lagere hak, dan zit je schoen gegarandeerd slecht. Dit zie je natuurlijk niet, maar deze schoenen lopen niet lekker, want bij dit soort pumps komt er veel druk op je voorvoet. Veel vrouwen denken dat dit gevoel hoort bij lopen op hoge hakken, maar bij een goed ontworpen paar, is de drukverdeling tussen de voorvoet en de hiel veel meer in balans.

Stabiliteit
Is een schoen op een goed doordachte leest gemaakt? Dan is vervolgens de plaatsing van de hak ook erg belangrijk. De hak moet exact op de juiste plaats onder de hiel komen te zitten. Wanneer dit het geval is, zorgt dit ervoor dat je stabiel op je pumps staat. Als de leest en de plaatsing van de hak perfect zijn, dan maakt de hakhoogte niet zoveel meer uit. Natuurlijk is hier wel een grens aan, maar wanneer de basis van de schoen goed is, is er veel mogelijk! Dit komt ook door de ontwikkeling van het materiaal koolstof. Vroeger moest een stukje metaal tussen de binnen- en buitenzool voor de stabiliteit van een pump zorgen. Tegenwoordig wordt er bij dure schoenmerken vaak met koolstof gewerkt, wat veel dunner en lichter is, maar voor nog meer stevigheid zorgt.

Materiaal
Misschien een open deur, maar het prijsverschil zit ook in het materiaal. Exclusieve leersoorten kunnen een behoorlijk prijskaartje hebben. Schoenen van echt leer zijn over het algemeen duurder dan hun plastic broertjes en zusjes. Een uitzondering op de regel zijn de schoenen van Stella McCartney, waarop Máxima ook wel eens gesignaleerd is. Stella werkt vanwege principiële redenen niet met leer. Zij heeft echter gekozen voor zulke hoogwaardige synthetische materialen dat ze vrijwel dezelfde eigenschappen hebben als leer. Het voordeel van leer is namelijk dat het ademt en de vorm van je voet aanneemt. Dit zorgt ervoor dat schoenen minder snel gaan knellen, wel zo handig als je de hele dag stevig in je schoenen moet staan!

~~Advertentie~~


~~Advertentie ~~

Productie
Het prijsverschil tussen verschillende schoenen zit hem ook in de productie aantallen. Koop je iets exclusiefs met een kleine oplage of ga je voor massaproductie? Voor de prijs maakt het enorm uit wat de oplage is van het paar dat je kiest. De schoenen van exclusieve merken worden over het algemeen in kleine oplages gemaakt en in Europese landen, wat ook zorgt voor een hogere prijs.

Conclusie
Natuurlijk kun je probleemloos af en toe op goedkope pumps lopen. Maar heb je vaak hoge hakken aan, dan loont het de moeite in een kwalitatief paar te investeren. Het is beter voor je voeten, rug en houding. Op dit punt hebben de prinsessen en koninginnen gelijk dat ze voor exclusieve merken als Gianvito Rossi en LK Bennett kiezen. Natuurlijk hebben ze een ruim budget tot hun beschikking, waardoor dit voor hen makkelijk gaat. Maar juist doordat ze zoveel geld tot hun beschikking hebben, kunnen ze eigenlijk elk merk kopen. Ook de merken die duur zijn, maar niet voor kwaliteit gaan. Het is leuk om te zien dat ze juist wel voor de merken gaan die uitmuntend zijn wat betreft pasvorm. Máxima moet nu alleen nog leren om de juiste maat te kopen.

Afbeeldingsresultaat voor maxima schoenen site:modekoninginmaxima.nl
Máxima's gewaagde slingbacks komen van Sergio Rossi. 

Afbeeldingsresultaat voor maxima schoenen site:modekoninginmaxima.nl
Onopvallende slingbacks van Natan. Staan overal bij. 

Afbeeldingsresultaat voor maxima schoenen site:modekoninginmaxima.nl
Máxima's pumps van LK Bennett. 

Afbeeldingsresultaat voor maxima schoenen site:modekoninginmaxima.nl

Deze blog is geschreven door schoenanaylyst Linda van Deventer. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments