Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 mrt 0 reacties

Koninklijk Paar bezoekt Oekraïense vluchtelingen in opvang legerplaats Harskamp

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben donderdagmiddag een bezoek gebracht aan vluchtelingenopvang legerplaats Harskamp in de gemeente Ede. Het Koninklijk Paar ontmoette gevluchte Oekraïense burgers, luisterde naar hun verhalen en betuigde hun steun en medeleven. Daarnaast sprak het Koninklijk Paar onder meer met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met afgevaardigden van de gemeente Ede over verschillende aspecten van de opvang ter plaatse.

Op donderdag 3 maart jl. zijn in legerplaats Harskamp de eerste 120 Oekraïense vluchtelingen aangekomen. Inmiddels is de maximale capaciteit van 950 vluchtelingen bereikt. In samenwerking met onder meer het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en de cateraar van Defensie vangt het COA de Oekraïners op en voorziet hen in de basisbehoeften. De gemeentes en veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de opvang van ontheemde Oekraïners, omdat deze vluchtelingen in beginsel geen asielzoekers zijn. In legerplaats Harskamp neemt voorlopig echter het COA het voortouw bij de opvang vanwege de expertise, het gekwalificeerde personeel en de benodigde middelen. Later zal de gemeente Ede de opvang overnemen.

Het Koninklijk Paar bezocht de opvanglocatie waar zij bij de barakken in gesprek gingen met Oekraïense vluchtelingen. Mensen vertelden over de situatie in Oekraïne, over hun vlucht naar Nederland en over de opvang hier ter plaatse. Kinderen vertelden hoe zij de afgelopen weken hebben ervaren. Vervolgens gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in gesprek met de dorpsraad van Harskamp en gemeenteambtenaren over de rol van de gemeente bij de opvang van vluchtelingen. Afsluitend lichtten medewerkers van het COA, diverse partnerorganisaties en vrijwilligers toe hoe zij in de afgelopen weken de opvang zijn gestart en welke logistieke en andere uitdagingen daarbij komen kijken.

Uiteraard is de kleding van de Koningin van ondergeschikt belang, maar aangezien dit een modewebsite is, kijken we er in deze situatie toch even naar.

(Foto ©PPE)

Op de foto is te zien dat de Koningin een wijnrode cape draagt van Valentino, die we voor het eerst zagen in maart 2021 en sindsdien héél regelmatig opduikt. 

Koningin Maxima draagt een jurk met paisleyprint van Altuzarra, die we o.a. in september 2019 bij haar zagen, bij de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook droeg ze de jurk bij het bezoek aan het Amphia Ziekenhuis in november 2021.

Deze blog is geschreven door Moderator Petra, eigenares van de website The World of Royals, die op deze website regelmatig blogt.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments