Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 07 apr 0 reacties

Koningspaar neemt een kijkje in de Duin- en Bollenstreek

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen vandaag een bezoek aan de Duin- en Bollenstreek. De streek kenmerkt zich door veelzijdigheid en contrasten, die centraal staan tijdens het bezoek.

De Duin- en Bollenstreek ligt in het noorden van de provincie Zuid-Holland en is vooral bekend van de bollenteelt. Er wonen ruim 190.000 mensen verspreid over vijf gemeenten: Lisse, Teylingen, Hillegom, Katwijk en Noordwijk. Het is een streek met contrasten, waar traditionele bedrijven maar ook innovatieve ondernemingen en sectoren zijn. Inwoners zijn trots op de streek en tegelijk gehecht aan het eigen dorp en de gemeenschap daarbinnen. Het landelijke karakter gaat samen met de economische pijlers en iconen met wereldwijde bekendheid, zoals de Keukenhof en het spacecluster.

Lisse
Het Koninklijk Paar wordt ontvangen door de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, bij voetbalclub FC Lisse. Maar liefst zeven clubs uit de streek spelen op het hoogste niveau van het amateurvoetbal, nergens anders in Nederland is dat aantal zo hoog. Inwoners van de diverse gemeenten zijn hier trots op en de clubs symboliseren de eigen gemeenschappen binnen de streek. De voorzitters van verschillende voetbalclubs spreken over het identiteitsgevoel van de clubs. Aansluitend vindt een gesprek plaats met de vijf burgemeesters over bestuurlijke ontwikkelingen en de samenwerking tussen de gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van regionale economie.

Teylingen
Het bezoek in Teylingen staat in het teken van de bollenteelt. Na een rondleiding bij een telersbedrijf, met onder andere een broeierij en teelt op de velden, vindt een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit de bollenteelt. De sector is een wereldspeler, maar staat tegelijkertijd voor uitdagingen om haar positie te behouden en te versterken. Binnen het samenwerkingsverband Greenport Duin- en Bollenstreek werken de ondernemers aan modernisering, innovaties en nieuwe verdienmodellen, onder meer door samenwerking met universiteiten.

Hillegom
In Hillegom bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een ondernemer die op een slimme manier de bollenvelden met toerisme verenigt. Zo is een speciaal tulpenveld aangelegd, met een wandelpad en fotogenieke objecten. Toeristen kunnen hier terecht om foto’s te maken, wat voorkomt dat de reguliere tulpenvelden te veel worden belast.

Katwijk
Het Koninklijk Paar wordt in Katwijk ontvangen bij de unieke parkeergarage die is gebouwd onder het duin. Zij spreken daar kort met de voorzitters van de vier Oranjeverenigingen uit de kustplaats. Aansluitend bezoeken zij een strandhuisje en vindt in een strandpaviljoen een gesprek plaats over toerisme met vertegenwoordigers van de sector uit de hele streek. Samen werken zij aan een sterk toeristisch netwerk. Dit moet ervoor zorgen dat toeristen tijdens hun bezoek meerdere highlights van de streek aandoen: van de kust, de bollenvelden en de Kagerplassen tot ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk en historische steden in de omgeving.

Noordwijk
In Noordwijk bezoekt het Koninklijk Paar de plek waar een Space Campus wordt ontwikkeld. Ze ontmoeten hier startups die werken aan toepassingen van kennis en technologie uit de ruimtevaart in andere sectoren, zoals landbouw, veiligheid en zorg. Tenslotte vindt een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit het spacecluster, over hoe de ontwikkeling van de campus kan worden gestimuleerd en het cluster zich verder kan versterken.

Mode
Ik ben met het koningspaar mee. Zodra ik in de persbus zit van Lisse naar Teylingen, zal ik de website updaten. (Halverwege de ochtend). 
Wil je eerder op de hoogte worden gebracht? Volg me dan op Twitter. @josineevers 

De Koningin draagt een donkerblauwe japon met witte geborduurde bloemen, een ontwerp van Oscar de la Renta. De pillbox zagen we eerder bij het kennismakingsbezoek van Koning Filip en Koningin Mathilde aan Nederland in 2013, een ontwerp van Bettina Thomas.

De pillbox heeft is eerder gedragen tijdens het kennismakingsbezoek van Koning Filip en Koningin Mathilde aan Nederland in 2013.

Afbeeldingsresultaat voor belgie taminiau site:modekoninginmaxima.nl

De donkerblauwe mantel komt van Natan, en is o.a. eerder gedragen door Prinses Amalia, bij het binnentreden bij de Raad van State in december 2021. Ook Koningin Maxima zagen we al eerder met de mantel.

 

 

Voor vandaag is code geel aangekondigd. Weersomstandigheden zijn geen reden om een koninklijk bezoek af te zeggen. Welke omstandigheden wel? Dat lees je hier. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments