Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 01 jul 45 reacties

Koningspaar bij herdenking Slavernijverleden

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte namen zaterdagmiddag 1 juli 2023 in het Oosterpark in Amsterdam deel aan de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Speelde mode daarbij een rol? Jazeker.

Tijdens de herdenking hield de koning een toespraak, die je hier kunt lezen.

Met de herdenking in het Oosterpark en het Keti Koti Festival op het Museumplein ging tevens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. Tijdens het herdenkingsjaar wordt in het hele Koninkrijk door middel van evenementen en activiteiten stilgestaan bij dit verleden en de doorwerking daarvan in het leven van mensen nu.

Mode

NLbeeld/Patrick van Emst

De koningin heeft gekozen voor donkerblauw, een (Surinaamse) rouwkleur. De robe manteau komt uit het atelier van Natan en werd eerder gedragen in Slowakije. Mooi detail: voor een sobere uitstraling zijn de glimmende knopen verwijderd.

Máxima hoed heeft een diepere betekenis. De applicatie op de hoed is een subtiele verwijzing naar de Angisa, de Surinaams-Creoolse hoofddoek die vroeger op de plantages door de vrouwelijke slaven werden gedragen. De basis is een vierkante gesteven doek, die zig zag wordt opgevouwen.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
45 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik weet niet of het al gedeeld is, maar de broche die Máxima droeg intrigeerde me. Vooral omdat ik ook de koning en een andere genodigde ermee zag. Het blijkt Dutch Design: de Kabra broche. Mooie mix tussen Suriname en Delft Blauw. Hier te bestellen. https://dutchmuseumgiftshop.nl/nl/product/kabra-herdenkingsspeld-set-van-3/

Prachtig. Mooie hoed ook. En zonder de knopen veel mooier. Ik ben geen fan van knopen op die plek.

Stijlvol, goed passend bij de gelegenheid. Vooral de hoed vindt ik mooi. Mooie, emotionele toespraak van de koning, echt vanuit zijn hart.

Stijlvol

Een waardige afsluiting van het eerste halfjaar. Hoewel ik het eedere draagmoment met het leuke hoedje mooier vond, is het voor deze gelegenheid zeer goed aangepast. Mijn complimenten, koning en koningin!

Dank voor de achtergrondinformatie, Josine. Dat maakt het outfit nog mooier / beter. Zo mooi en zo goed afgestemd op de gebeurtenis, mijn compliment.

Een historisch moment, zo fijn. Prachtige kleur blauw en wat er mooie hoed

Dit betekent zoveel voor velen onder ons in het Koninkrijk der Nederlanden. Ik was ontroerd door de toespraak van onze Koning. Koningin Màxima zag er prachtig uit in het donkerbblauw mwt een betekenisvolle hoed.

Absoluut, ik ook. Het doet zoveel, een woord van excuses en erkenning van leed en pijn

Wat een mooie passende outfit. En wat goed dat ze deze symbolische hoed heeft gekozen. Benieuwd wie de ontwerper is.
Ik vond het heel indrukwekkend en was echt ontroerd door de toespraak. Heel bijzonder!

Alles mooi, dus behalve complimenten niets aan toe te voegen.

Kleding en hoed van de koningin én toespraak koning: 👌🏽👌🏽👌🏽

Zo waardig, krachtig en respectvol vandaag. Ik ga nu niet verder in op kleding (al was die voor mij perfect en zo over nagedacht), ik vind dit echt heel bijzonder. 🙏🏻

Heel chique en waardig, krachtige toespraak van de koning. De symboliek met de plooien op de hoed van Maxima vind ik zó’n mooi subtiel gebaar. Alle tot slaven gemaakte vrouwen mochten niet met elkaar praten en communiceerden via hun ‘hoofddoek’, elke manier van vouwen vertelt een verhaal en brengt een boodschap over, zo nu ook bij Maxima.

Wat een mooie japon!! Mooi materiaal, sober, passend bij de gelegenheid maar ook prima draagbaar bij andere gelegenheden.. ik vind mooi, ook in combinatie met de accessoires…helemaal koninginwaardig

Zeer indrukwekkende toespraak. Beide zien er stijlvol uit. De robe manteau van Maxima is prachtig zeer elegant en zit prima. Ik krijg de indruk dat, wanneer de naam Natan valt, sommigen meteen kritiek moeten uiten. Edouard Vermeulen is een zeer gerenommeerd ontwerper en hij zal ongetwijfeld weten hoe het ontwerp eruit moet zien. Ik zie hier een koningin in een geweldig ontwerp.

Iemand roemen, alleen om de naam, is niet juist. Het ontwerp ís prachtig, maar zit echt wat krap. Althans, dat vind ík.
Ik krijg niet de indruk dat sommigen meteen kritiek uiten. In de meeste gevallen hebben ze gewoon gelijk.

Vind ik ook Celeste. Natankan dan couture maken, maar vaak strak en slordige zomen. Kan zoveel mooier

Mee eens, alhoewel de japon op zich mooi is.

Hele mooie jurk.
Maar iet wat strak bovenlijfje.
Eerlijk gezegd, het lijkt me dat niet fijn zitten. Máxima heeft vaker strakke kleding aan. Maatje groter lijkt me veel fijner dragen. Ze zal toch vast wel een coupeuse kunnen betalen die haar kleding mooi passend kan maken.

Edouard Vermeulen heeft een keer in een interview gezegd dat Máxima haar kleding juist zo strak wil hebben maar hij het daar niet mee eens is.
Dat zei hij als reactie op de kritiek die hij altijd krijgt dat hij verantwoordelijk is voor de te kleine kleding van Máxima

. Mits het pak blijft passen natuurlijk, want zeker de top smeekt om wat lucht en ruimte. Kleine kanttekening: van de koningin is bekend dat zij een sterke voorkeur heeft voor wat strakkere kleding. De coupeuse van Natan kan dus niets verweten worden. Stond in een artikel in Nouveau , Ina

Ina, heb ik ook wel eens gehoord, gelezen. Maar vreemd dat dit alleen bij Natan zo “zichtbaar”is.

Dat is heel vreemd, want bij andere ontwerpers ( bijv. taminiau) zie ik dit nooit dat het te strak zit bij Maxima … .

Ja daar verbaasde ik me eigenlijk ook over toen ik dat las.
Volgens mij heb ik dat al een jaar of 2 jaar geleden gelezen, ik ben nu weer aan het zoeken maar er is best veel over/met hem geschreven dus is een hoop gezoek, maar ik ga door 😉

Mits het pak blijft passen natuurlijk, want zeker de top smeekt om wat lucht en ruimte. Kleine kanttekening: van de koningin is bekend dat zij een sterke voorkeur heeft voor wat strakkere kleding. De coupeuse van Natan kan dus niets verweten worden. Stond in een artikel in Nouveau , Ina

Klopt ik heb het ook eens gehoord een tijdje terug dat dit werd beweerd. En dat is toch een verkapt excuus volgens mij want nogmaals, bij andere ontwerpers zitten hun ontwerpen perfect bij Maxima behalve, en dat is iedere keer weer, bij Natan🤷‍♀️
Moet eerlijkheidshalve wel zeggen dat zijn ontwerpen vaak mooier zitten bij koningin Mathilde, vaker dus niet altijd.

Last edited 9 maanden geleden by Jacqueline

Jammer, want door het ietsje ruimer te dragen lijk je juist slanker.

Ja want zo strak laat elke centimeter vet zien die je bij een goeie maat kleding niet eens ziet 😉

Dit vind ik een elegante robe manteau . Staat heel elegant, maar toch sober. Passend bij de gelegenheid. Heel verstandig om de sier knopen te verwijderen.

Kleding Máxima lijkt weer te strak te zitten. Zonde dat als je zulke dure kleding koopt dat dit dan gebeurd. Verder wel een geheel dat past bij de gelegenheid.

Ons koningspaar, geheel in overeenstemming met deze indrukwekkende gebeurtenis, stijlvol gekleed.
Donkerblauw, het staat hen beiden heel goed in verschillende omstandigheden, maar vandaag werd er ook een krachtig signaal mee afgegeven, ter onderstreping van de aangrijpende toespraak van onze koning.
Zowel Willem Alexander als Maxima zagen er van top tot teen keurig verzorgd uit!

Kon via BVN live meekijken, mooie, prima toespraak van Zijne Majesteit er valt me wel iets op, hij noemt ook expliciet Indonesie, maar de vlag van voormalig Kolonie ontbreekt, of zie ik t verkeerd? Verder Hare Majesteit elegant(als altijd) stijlvol en waardig.

Zo zie ik een koningin graag. Elegant en stijlvol past nu eenmaal bij het koninginneschap. Echter wel een minpunt; de taille zit niet mooi, trekt en/of knelt. Zo jammer dat dit altijd Natan betreft. Elegant model, mooie stof maar … weer net niet onberispelijk.

Ik zag het ook, maar ik dacht laat ik bij deze gelegenheid maar niet zeuren over een trekkend bovenlijfje.
Zo zorgvuldig aan alles gedacht, knopen veranderd , kleur, mooie hoed, en dan toch weer… .

Mooie toespraak en wat bijzonder dat we dit mogen beleven.

Wat een goede speech van onze Koning. Uit zn hart.
Een goede outfit van onze queen, kapsel en hoofddeksel.

Wat goed dat ze dit samen doen, en groot compliment hoe passend en netjes Maxima gekleed is.
Mijn respect voor ons koningspaar is de laatste tijd weer gaan groeien, en daar ben ik blij mee.

Mooie passende woorden Elisah, ik sluit me hier graag bij aan 🙏🏼

Last edited 9 maanden geleden by PK020

Heel mooi en goed om zo passend gekleed te gaan bij deze gelegenheid. Keurig.

Stijlvol en waardig.

Ik heb zojuist de toespraak van de koning gehoort. Gemeend, betrokken, krachtig en met oog voor àlle emoties. Dat heeft hij goed gedaan.

Wat ziet Máxima er keurig uit. Mooi de donkerblauwe rouw kleur. En netjes dat de robe manteau versobert is door de knopen te verwijderen. Mooie hoed.

Keurig! Wat goed dat ze de Surinaamse rouwkleur heeft gekozen, en de glimmende knopen heeft verwijderd. De hoed vind ik erg mooi. Donkerblauw is toch echt wel een mooie kleur. Een eenvoudig geklede en toch elegante koningin, fijn dat ze ook aandacht voor dit deel van Nederland hebben.