Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 30 jan 0 reacties

Koningin Máxima woont bijeenkomst bij over ontwikkeling decentrale duurzame energiebeweging

Koningin Máxima woonde maandagmiddag 25 januari in het Art Centre in Delft een bijeenkomst bij over ‘Het verder brengen van de decentrale duurzame energiebeweging’. Het ministerie van Economische Zaken initieerde de bijeenkomst, waaraan vertegenwoordigers van de energiecoöperaties, overheden, energiebedrijven en financiële instellingen deelnamen. Bij de bijeenkomst stond de financiering en het ruimtelijk beleid bij duurzame energieprojecten centraal. Burgers starten de projecten steeds vaker zelf, in hun eigen buurt.

Koningin Máxima startte haar bezoek met een gesprek over hoe deze ontwikkeling verder gestimuleerd kan worden. Het gesprek ging over de financiering en ondersteuning van de projecten. Daarnaast sprak zij over welke organisatievormen zich voordoen bij het opwekken van decentrale duurzame energie en hoe dit optimaal kan worden ingepast in een gebied. Voorbeelden zijn zonnepanelen op daken, windmolens en nieuwe woonwijken waar wordt verwarmd en gekookt zonder gas. Deze ontwikkeling zet de komende jaren door met nieuwe manieren om energie te produceren (zon, wind, groen gas, duurzame warmte), energie te verdelen (‘slimme netten’) en te gebruiken (warmtepompen, elektrische auto’s).

Vorig jaar bezocht Koningin Máxima TexelEnergie dat onder andere duurzame energie produceert met gebruik van wind, zon en biomassa (houtkachel). TexelEnergie, winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, heeft zich laten inspireren door het Deense eiland Samsø. Dit eiland is dankzij windenergie en andere energiebronnen een CO2-neutraal eiland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten Samsø tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken in maart 2015.

Tijdens het bezoek droeg de koningin een bruine mantel van modehuis Natan, die we al zeven keer eerder zagen. De pillbox is wel nieuw. 


Foto: Michael van Hulst/Eneco 

Klik hier voor een log over de bruine mantel. 

 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments