Avatar foto Door Moderator Petra
Máxima 26 mrt 0 reacties

Koningin Máxima en de waterval halslijn

In de loop der jaren hebben we Koningin Máxima al heel wat keren een kledingstuk met een watervalhals zien dragen. Een watervalhals is een losjes gedrapeerde halslijn rond het sleutelbeen. Dit kan bij een (avond)jurk, bij gebreide kleding of bijvoorbeeld bij een top. De halslijn werd in de jaren 1920 geïntroduceerd door Madeleine Vionnet op basis van haar studie van oude Griekse sculpturen. Vroeger werd dit ook wel de kaphalslijn genoemd, omdat het wat weg heeft van een capuchon aan de voorkant. Tegenwoordig noemen we het vaak de ‘cowl neckline’ of waterval halslijn.

Momenteel is de waterval halslijn minder in beeld, maar zoals met veel mode het geval is, komt ook deze halslijn regelmatig terug in het modebeeld. Ben jij benieuwd naar de keren dat de Koningin een waterval halslijn heeft gedragen? Neem dan een kijkje bij onderstaande beelden:

 

In 2010 hangt het modehuis van Natan vol met items met een watervalhals. De toenmalige Prinses Máxima schaft een blauwe en rode top aan.

Prinsjesdag 2011: de Koningin (toen nog Prinses) draagt een zachtgroene japon met pailletten en watervalhals van Jan Taminiau.

In 2012 en 2013, zien we haar meerdere keren met deze top van Natan. Ook in 2018 haalt ze deze top nog een keer uit haar kledingkast.

Met een witte galajapon met watervalhals van J. Mendel tijdens een diner met het inhuldigingscomite in 2013.

Ook deze jurk van Natan verscheen voor het eerst in 2013. Wat mij betreft een mooi ontwerp!

In 2015 bij de opening van het Leontienhuis, waarbij vermeldt moet worden dat ze deze jurk voor het eerst droeg in 2011.

Grijze top van Modehuis Natan, o.a. gedragen in oktober 2016

Een waterval halslijn bij een jurk van Natan, o.a. gedragen in 2017.

Daarna verdwijnt de watervalhals bij de Koningin min of meer uit beeld. In 2021 trekt ze nog wel deze outfit van Natan uit de koninklijke kledingkast. We hebben deze voor het eerst gezien in 2012.

 

Opvallend is dat de meeste kledingstukken met een watervalhals toch wel van Natan afkomstig zijn.

Wat vinden jullie van de watervals halslijn? En welk kledingstuk is jullie favoriet?

 

TIP: Zelf een topje met een waterval halslijn maken? Op deze website is een voorbeeld te vinden!

Foto’s o.a. ©PPE, ©Royalduo, ©Yvonne van Woudenberg, ©RVD

 

Deze blog is geschreven door moderator Petra,  van wie op deze website regelmatig een achtergrondblog verschijnt.

 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments