Zijne Majesteit de Koning opende vrijdag 16 februari in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling Geloven in vriendschap over 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (ILVB). Voorafgaand aan de opening woont Koning Willem-Alexander, als lid van de broederschap, in de Sint-Janskathedraal een besloten oecumenische viering bij ter gelegenheid van het 700-jarig jubileum bij.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 in ’s-Hertogenbosch opgericht als katholiek genootschap. In 1642 werd de ILVB oecumenisch en sindsdien bestaat de helft van de leden uit katholieken en de helft uit protestanten. Tegenwoordig telt de ILVB ongeveer 125 leden en kent zij vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en de onderlinge broederschapsband door het met elkaar organiseren van activiteiten. In de 16e eeuw was Willem van Oranje al lid en de afgelopen 200 jaar zijn meerdere leden van het Koninklijk Huis lid van de ILVB. Aan hen is de titel ‘Zwanenbroeder’ voorbehouden.

De jubileumtentoonstelling in het Noordbrabants Museum toont het verleden en heden van de broederschap aan de hand van kunstwerken, archivalia en gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zelf en verwante broederschappen. Een deel objecten wordt geëxposeerd op een lange tafel, dwars door de zalen van het museum. De tafel staat daarbij symbool voor de traditie van de jaarlijkse broederlijke maaltijd in het Zwanenbroedershuis in de binnenstad van‘s-Hertogenbosch.

Outfit: tijdens de opening droeg de koning een effen donkergrijs pak, een rode das met paarden van het Franse modehuis Hermès en toepasselijke manchetknopen met de tekst 'God zij met ons'. Tijdens het buitenprogramma droeg de koning over zijn kleding een wollen en double breasted mantel.

Das met stokpaardjes, een ontwerp van Hermès:

Manchetknopen met de tekst 'God zij met ons':

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van 29novmode

29novmode

zondag 18 feb 2018 - 21:56

Mooi gekozen die manchetknopen bij een kerkelijke gelegenheid.

afbeelding van 29novmode

29novmode

zondag 18 feb 2018 - 21:55

De koning ziet er goed uit in zijn donkere jas. Een leuke stropdas met die paardenhoofdjes. Het valt mij op dat hij nog steeds geen haar verliest bij het ouder worden.

afbeelding van zara

zara

zondag 18 feb 2018 - 20:36

Pak en kostuum kunnen in dit geval allebei worden gebruikt! Ik vind de koning er prachtig uit zien in zijn pak / kostuum!

afbeelding van Maribrune

Maribrune

zondag 18 feb 2018 - 16:49

Mooi pak en das!!!! En aangepaste manchetknopen!!! In alle opzichten perfecr!!!!

afbeelding van Doro

Doro

zondag 18 feb 2018 - 12:53

Sorry Siobhan en vele anderen, moet (?) het even zeggen. Het is geen kostuum! Een kostuum draag je met carnaval! Dit is een pak!

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zondag 18 feb 2018 - 19:33

Een kostuum is een jasje met broek en dat zie ik de koning toch echt wel dragen :)

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

zondag 18 feb 2018 - 19:59

Een kostuum kan gedragen worden bij carnaval, een toga wordt ook wel een kostuum genoemd evenals een pantalon met bijhorend jasje (pak) is een tweedelig kostuum, aangevuld met een bijpassend gilette is een driedelig kostuum/pak

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 18 feb 2018 - 12:48

een donker kostuum staat m goed, ook deze donkere winterjas

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zondag 18 feb 2018 - 08:44

Wat draagt de koning een komische das :)

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 17 feb 2018 - 21:57

De koning ziet er goed uit vind ik! Met jaren wordt hij knapper. De rimpeltjes geven m karakter

afbeelding van Suzanne

Suzanne

zaterdag 17 feb 2018 - 22:07

Zo met je eens Doro

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?