Voor de modebijlage van het tijdschrift Vorsten heb ik de afgelopen periode de kleding van koningin Máxima onder de loep gelegd. Hoeveel kleding kwam uit buitenland? Welke kleuren zijn favoriet? Welke oorbellen draagt ze veel? Enzovoorts, enzovoorts. Ik was blij verrast toen ik onderstaand overzicht tegenkwam van Sanne van Emmen, die op een soortgelijke manier de kleding van kroonprinses Mary heeft geanalyseerd. Ga er maar even rustig voor zitten, want een dergelijk overzicht verdient wat mij betreft wel onze volledige aandacht ;)

Sanne van Emmen: "De afgelopen weken heb ik de kleding van Mary eens geanalyseerd, omdat ik wel hou van lijstjes en dergelijke en haar kleding interessant vind om te volgen. In de maanden januari tot en met juli had prinses Mary in het totaal 76 (semi-) officiële activiteiten en 71 verschillende outfits (van twee dagen van een bezoek aan New York zijn geen foto's en ze had drie keer twee activiteiten op één dag waarbij ze beide dagen dezelfde outfit droeg.) Ik heb alle activiteiten in de agenda geteld, evenals een aantal activiteiten die niet in de agenda stonden maar waar veel beelden van zijn verschenen zoals een begrafenis, de fotosessies en de wisseling van de wacht op Grasten. Dag- en avondprogramma's van een staatsbezoek en buitenlands bezoek heb ik apart geteld.

In 32 procent van de gevallen droeg Mary een blouse met een broek naar een activiteit, toch draagt ze nog steeds vaker een jurk of robe manteaux: 34 %! Ook opvallend: ze heeft in zeven maanden maar liefst 13 keer een gala japon gedragen. Iedere maand minstens één keer, behalve in mei en juli. in april droeg ze maar liefst vier keer een galajapon, toen vierde koningin Margrethe haar verjaardag met een aantal galafeesten. Dit is het volledige lijstje: 


Blouse en broek           32%     (23 x)

Blouse en rok               14%     (10 x)

Jumpsuit                         2%     (1 x)

Jurk/robe manteau       34%     (24 x)

Galajapon                     18%     (11 x)Het haar van Mary vind ik fascinerend. Het is opgestoken vaak een kunstwerkje, maar overdag vaak simpel los of in een staart. Ik heb 't eens op een rijtje gezet: 


Staart                                  7%     (5 x)

Los haar                            61%    (43 x)

Opgestoken haar              22%
     (16 x)

Half vastgestoken haar     10%
     (7 x)Mary draag véél verschillende soorten schoeisel: van pumps tot laarzen en van gympen tot ballerina's:

Pumps                              68%
     (49 x)

Sleehakken                        7%     (5 x)

Ballerina's                          6%     (4 x)

Laarzen                             7%     (5 x)

Gympen                             6%     (4 x)

Skischoenen                      1%     (1 x)

Enkellaarsjes                     4%     (3 x)

Onbekend                                   (1 x)Mary heeft tijdens de afgelopen maanden meerdere keren een van de aan haar toegekende ridderordes gedragen. Verrassend genoeg droeg ze de familieorde van Margrethe het meest, 6 keer. Deze droeg ze o.a. bij de drie nieuwjaarsrecepties, het huwelijk van Carl-Philip en Sofia in Zweden, het staatsbanket tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken en tijdens het gala ter gelegenheid van de verjaardag van Margrethe. Ze droeg twee keer een ander ordelint dan de orde van de Olifant: één keer de Orde van de Poolster, tijdens het huwelijk van Carl-Philip en Sofia en één keer de Orde van de Nederlandse Leeuw (tijdens het staatsbanket tgv van het Nederlandse staatsbezoek aan Denemarken).

Orde van de Olifant  - keten         1%     (1 x)

Orde van de Olifant - ordelint       4%     (3 x)

Familieorde                                  9%     (6 x)

Overige ordelinten                        3%     (2 x)

Géén orde                                  83% 
    (59 x)Onze eigen koningin Máxima draagt bij vele van haar officiële bezoeken een hoed, maar dat is bijna nergens gebruikelijk. De koninginnen Mathilde en Letizia dragen ze véél minder en de meeste kroonprinsessen dragen er ook niet veel. 

Mary heeft dan ook maar in 20 % van haar bezoeken een hoofddeksel gedragen (en dat is dan zelfs nog inclusief tiara ;)). Ze droeg in januari tot en met juli 9 keer een hoed, één haar accessoire en vier keer een tiara. Hoed                                        13%     (9 x) 

Haaraccessoire                         1%      (1 x)

Tiara                                          6%      (4 x)

Géén hoofddeksel                    80%     (57 x)Mary ziet er over het algemeen heel mooi uit. De kleuren die ze veel draagt zijn wit, zwart en een combinatie van zwart/blauw met wit. Verder draagt ze wel 'ns verschillende tinten blauw, rood of roze/paars meestal een outfit in één kleur/kleurschema. Af en toe draagt ze een jurk met véél verschillende kleuren, zoals te zien in onderstaand diagrammetje: 
2col8nl.pngOok de merken die door Mary gedragen worden heb ik eens onder de loep genomen. Er wordt over Mary gezegd dat ze zo veel Deens design draagt, dus daar heb ik ook naar gekeken. Mary droeg de afgelopen maanden 11 keer een galajapon. 7 van deze 11 galajaponnen waren gemaakt dooor de Deense ontwerpers Birgit Hallstein, Ole Yde, Heartmade by Julie Fagerholt en By Malene Birger. De overige japonnen zijn gemaakt door Australische, Italiaanse en Britse ontwerpers namelijk Jason Brunsdon, Prada en Temperley London. Dit betekent dat iets meer dan de helft van haar galajaponnen (maar liefst 64 %) gemaakt is door Deense ontwerpers.

Overdag droeg Mary de afgelopen tijd regelmatig japonnen. Hierbij varieert ze heel veel qua designers. Ze droeg ontwerpen van de volgende designers; Dolce & Gabbana, Edith & Ella, Heartmade by Julie Fagerholt, BOSS by Hugo Boss, Ralph Lauren, Prada, Mary Katrantzou, Birgit Hallstein, Oscar de la Renta, Goat, Elise Gug, David Andersen, JOSEPH, Ole Yde en Burberry. Van vijf japonnen is onbekend wie de ontwerper is. Van de 19 japonnen waarvan de ontwerper wél bekend is, zijn slechts zeven gemaakt door Deense ontwerpers. De overige ontwerpen zijn heel verschillend: van Italiaans en Grieks tot Brits en Amerikaans. Mary draagt bij bijna iedere outfit een clutch. Toch draagt ze maar weinig verschillende merken: Prada, Bottega Veneta, Judith Leiber, BOSS by Hugo Boss, J. Furmani of Carlend Copenhagen. De laatste is het enige Deense tassenmerk.Ik heb ook eens vergeleken hoeveel van haar kleding, schoenen, tassen en overige accessoires er gemaakt zijn door Deense designers en hoe veel van andere ontwerpers. 

jjwr6d.png

Uit het tabelletje lijkt het alsof Mary, naast heel veel Deens design, ook heel veel Italiaanse ontwerpers draagt. Dit komt vooral doordat veel van de pumps, laarzen en schoenen die Mary draagt uit Italië komen. Ze draagt veel Gianvito Rossi, Tod's en Prada. SAND Copenhagen en Yvonne Konné zijn Deense ontwerpers wiens schoenen we wel eens heeft gedragen. Ook de pumps van Christian Louboutin zijn favoriet bij Mary, die heeft ze in verschillende uitvoeringen!  Ze heeft één keer een paar platte schoenen van By Malene Birger gedragen.1zpkx3t.png Van de negen hoeden die Mary droeg ze 3x een hoed die is gemaakt door de Deense ontwerper Susanne Juul. Één van de hoede werd gemaakt door de Britse Jane Taylor. Van de overige hoeden is de modiste onbekend."

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 14 sep 2015 - 19:58

Wat een leuk artikel. Knap hoor al dat speurwerk! Prinses Mary is zo'n mooi mens en altijd prachtig gekleed. Van mij zou ze nog iets vaker voor een hoed mogen kiezen. Vooral de pillboxes staan haar geweldig!

afbeelding van Els

Els

zondag 13 sep 2015 - 14:22

Ik heb echt genoten van de modebijlage van Vorsten. Hulde aan de samenstellers.

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 11 sep 2015 - 11:33

Goed werk verricht Sanne. Hele klus. Bedankt.
Prinses Mary behoort ook tot mijn favoriete royals

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 11 sep 2015 - 11:06

Wow wat een cijfertjes Sanne, geweldig! Zou leuk zijn om op deze manier een aantal koninginnen en prinsessen te vergelijken.

afbeelding van juliette

juliette

donderdag 10 sep 2015 - 21:39

Ik vind Mary een prachtige vrouw !
En ze kleed zich altijd goed , je kunt haar nooit betrappen op een misser .
Maxima is misschien wat meer glamoureus of uitbundiger maar af en toe zoals gisteren ;) denk ik wel eens niet meer aandoen , dat heb ik met Mary nooit .
Ze draagt veel uit eigen land en verder wisselt ze af met allemaal verschillende landen en merken . Ik vind dat onze koningin hier van kan leren !

afbeelding van Sanne

Sanne

donderdag 10 sep 2015 - 21:12

Wat leuk om te horen dat jullie het ooverzicht zo waarderen! Het was best een werkje maar ik vond het heel leuk om te doen en deed het graag!
Ik ben nog bezig met soortgelijke overzichten van kroonprinses Victoria en kroonprinses Mette-Marit :D

afbeelding van Kate

Kate

donderdag 10 sep 2015 - 19:45

Zij zou een goed voorbeeld voor onze konigin kunnen zijn .
Stijlvol ,hip ,en 30% !!!! uit eigen land gepromoot ,dat is toch wel 20% meer dan onze konigin .
Ook goed verdeeld ,niet meer dan de helft bij een ontwerper vandaan .
Het zou beslist niet verkeerd zijn in mijn ogen -;) als onze konigin ook een styliste mee zou laten kijken .
Dan voorkom je vergissingen zoals gisteren ,in een glim glim outfit op hakjes naar een boerenbedrijf !

afbeelding van Annelie

Annelie

donderdag 10 sep 2015 - 16:29

Wat knap gedaan! Er heeft vast veel werk in gezeten. Respect hoor!
Leuk om te zien waar ze alle kleding vandaan haalt. En accessoires natuurlijk...
Wie maakt er nog een overzicht van andere prinsessen....;)

afbeelding van LG

LG

donderdag 10 sep 2015 - 16:29

Sanne, bedankt voor al jouw werk. Leuk om te zien dat 30% van kleding, tassen etc. Deens is. Jeannine het is alleen maar in haar voordeel dat zij geen Natan draagt ;-)

afbeelding van jeannine

jeannine

donderdag 10 sep 2015 - 15:53

chapeau voor deze samenvatting
in dit lijstje ontbeekt Belgie zou ze nog nooit van Natan gehoord hebben ?

afbeelding van Lisanne

Lisanne

donderdag 10 sep 2015 - 15:08

Wow, dat is nog een research en schikking.... Leuk om te zien, en gelukkig is Maxima niet de enige die vrij weinig van NL bodem draagt...

afbeelding van Emmy

Emmy

donderdag 10 sep 2015 - 13:53

Lekker bezig!

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

donderdag 10 sep 2015 - 13:45

Wow Sanne, wat een prachtig overzicht, dank je wel! Zodra ik iets meer tijd heb hoop ik het wat grondiger te bekijken.

afbeelding van juliette

juliette

donderdag 10 sep 2015 - 13:13

Wow heel erg goed en mooi gedaan zeg !
Wat leuk

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?