De outfits van koningin Máxima vertellen doorgaans veel over de heersende modetrends en haar kleurrijke smaak, terwijl er achter de Oranjejuwelen vaak een verhaal schuilgaat over liefde of aanzien. Het grote saffieren diadeem, door Máxima gedragen op de dag van de inhuldiging, is daar een mooi voorbeeld van.
Op de dag van de inhuldiging keek ik vanuit de studio van Radio 1 neer op De Dam in Amsterdam. Met eigen ogen zag ik de koning en koningin vanuit het paleis naar de Nieuwe Kerk lopen, maar de afstand was helaas te groot om ook maar iets van Máxima's juwelen te zien. Het saffieren diadeem heb ik dus gemist, maar gelukkig hebben we de foto's nog.
De geschiedenis van het diadeem brengt ons bij koning Willem lll, én bij heel veel vraagtekens. Inmiddels weten we zeker dat het ontwerp uit de koker komt van Oscar Masin, een beroemde juwelenontwerper uit die tijd. Op de wereldtentoonstelling van 1867 werd er namelijk al een ontwerptekening van zijn hand getoond. Maar wie heeft het juweel dan gemaakt? Daar bestaan nog steeds verschillende theoriëen over. Er gaat een jongere kleurenschets rond van het diadeem, met daarop de naam Vita Israël, een bekende diamanthandelaar uit die tijd. Vreemd genoeg is de naamsvermelding aangebracht op een vlek die duidt op een weggepoetste credit, dus dat brengt ons gelijk al bij de vraag welke naam er oorspronkelijk stond. Die van Oscar Masin, een Nederlandse juwelier die de opdracht heeft uitgevoerd of een onbekende derde? En dan is er ook nog een Duits boulevardblad, dat rond de inhuldiging van Wilhelmina de Amsterdamse firma Maison van der Stichel als maker vermeldde. Wie er allemaal betrokken is geweest bij het geschenk voor Emma, is dus een groot raadsel. Maar ach, is dat ook niet juist het leuke van koninklijke juwelen? Als we alles tot in detail zouden weten, zou de magie misschien ook wel verdwijnen.
Een van de ontwerptekeningen, met bovenaan het diadeem en eronder de haarkam.
Wat we wél zeker weten, is dat het juweel heel veel mooie stenen bevat. Om precies te zijn 655 briljanten en 33 Ceylon saffieren. (Ceylon werd in 1972 Sri Lanka) Ook weten we dat het diadeem oorspronkelijk bestond uit drie onderdelen, zodat het middelste deel als een haarkam gedragen kon worden. Op onderstaand portret zien we Emma met het complete diadeem en de bijbehorende armbanden. Het collier om haar nek staat er mooi bij, maar hoort niet bij de demi-parure. Hier lees je meer over dit juweel. Wil je meer weten over de strikbroche? Klik dan hier.
Goed, terug naar het diadeem. In 1928 komt het bij juwelier Van Kempen en Begeer terecht voor een update. Het frame wordt op verzoek iets aangepast voor het draagcomfort, want een juweel van 700 gram voel je echt wel na een avondje dineren. Ook verdwijnen er enkele diamanten om het gewicht wat naar beneden te brengen. Door de aanpassing van het frame verdwijnt helaas de mogelijkheid om het middelste deel als haarkam te dragen.
Zes jaar later, in 1934, overlijdt Emma. Voor haar sterven bepaalt ze dat het saffieren diadeem toekomt aan prinses Juliana. Die draagt het juweel de jaren erna geregeld, ook op officiële portretten. Koningin Wilhelmina is door de keuze voor Juliana nooit met het juweel gezien.
In 1972 wordt Juliana, na heel wat mooie draagmomenten, voor het laatst gezien met de saffieren tiara. Gelukkig neemt Beatrix de honneurs waar. Zowel voor als na haar inhuldiging draagt ze met veel grandeur het juweel. Doordat het onderste deel van het frame grotendeels in haar getoupeerde haar verdwijnt, lijkt het net alsof het diadeem is verkleind. Dat is gelukkig niet zo. In 2013 wordt het juweel wel onder handen genomen door juwelier Steltman, want Máxima heeft er als toekomstige koningin wilde plannen mee. Zo wordt de pluim van het middenstuk verwijderd en vervangen door één briljant. De Gotische stijl van het oorspronkelijke ontwerp verdwijnt hierdoor naar de achtergrond, terwijl het nieuwe ontwerp wel wat wegheeft van een kroon. Ook wordt het frame iets hoger en breder gemaakt, waardoor het gewicht nog beter verdeeld wordt. Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander krijgen we het resultaat te zien.
Links de oorspronkelijke versie, rechts de Máxima-versie zonder pluim
Na de inhuldiging heeft Máxima het juweel nog twee keer gedragen, maar dan wel in de oorspronkelijke versie. Met pluim dus.
Benieuwd welke diademen Máxima nog meer heeft gedragen? Klik dan hier.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Edwin, Gert-Jan en Renske. Hartelijk dank hiervoor!
Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.
Reacties
oranjefan
dinsdag 13 okt 2020 - 18:34Ik vind de diadeem het mooist bij de inhuldigingsjapon staan, met en zonder pluim. Zeer koninklijk!
AnjaxMario1991
dinsdag 13 okt 2020 - 15:55Wat een prachtige blog van dit prachtige diadeem.. was erg interessant om te lezen
AnnekeM
dinsdag 13 okt 2020 - 15:54Wat een plaatje met de prachtige Taminiau jurk. Ik houd niet van blauw maar wat is dit een geweldige tiara. Mooi dat onze koningen dit diadeem met zoveel allure dragen.
Marie...
dinsdag 13 okt 2020 - 13:59Prachtige blog over een prachtig juweel. Fijn dat Maxima met verve de juwelen uit de familiekluis draagt.
Wat ik minder mooi vind is dat je het frame waarop het diadeem rust zo goed ziet bij Maxima. Bij Beatrix verdwijnt er teveel van het juweel in het haar, maar bij Maxima net iets te weinig.
Assepoester
dinsdag 13 okt 2020 - 12:09Dank je wel weer, Josine. Zo interessant om te lezen. Veel informatie wist ik, maar het blijft interessant voor mij als royal fan. En inderdaad, op stip op nummer 1: de inhuldigingsjurk met het prachtige saffieren tiara en de saffieren juwelen. Dat was zo n moment van "waauh", oogverblindend mooi, sprookjesachtig, onvergetelijk. Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de 400 outfits en had gestemd op de roze one-shoulder sari. Maar ik moet ook bekennen dat de outfit van Garter Day ook hoog op mijn lijstje staat;) Zoals nog een lezeres schreef: alles klopte toen, het was perfect.
En ik heb ook een suggestie, Josine: de Valentino mantel die Maxima voor het eerst droeg bij de doop van Eloise in 2002. Daar is ook een interessant logje over te schrijven;)
En Josine, ik kijk echt uit naar de dag dat er een overzicht komt van alle outfits van Maxima:)
Maria48
dinsdag 13 okt 2020 - 09:49Het zo'n schitterend diadeem, het verhaal er om heen maakt alleen al bijzonder mooi. Woorden schieten tekort als je er bij stil staat. Bij de inhuldiging zagen we het totale plaatje, alles viel op zijn plaats, een stralende koningin, perfect kapsel adembenemende jurk, voortschrijdend aan de arm van haar gemaal, die tot koning wordt ingehuldigd. Dat alles bij elkaar werd een onvergetelijk moment, met als blikvanger het Saffieren Diadeem!!
Jens
dinsdag 13 okt 2020 - 09:41Wat een leuke blog weer. Nooit geweten (of mij opgevallen) dat de inhuldigingsversie is aangepast voor de gelegenheid. Geweldig mooi gedaan trouwens.
Bij close-up foto's zie je inderdaad vaker dat bij een japon van kant het fijnmazige gedeelte van gaas aan de bovenzijde iets wijkt. Dit lijkt mij niet te vermijden, bij normale foto's valt dit helemaal weg en wordt de pasvorm van de hals / japon juist benadrukt en mooier. De japon lijkt te zweven op degene die hem draagt.
En last but not least: kijkend naar de foto's van Wilhelmina en Juliana, laten wij Máxima nooit meer 'beschuldigen' van het dragen van een grote mix van juwelen in verschillende maten en stijlen ;-).
Birchwood
dinsdag 13 okt 2020 - 08:13Mooi verteld en goed uitgelegd weer, genieten.....
Prachtig diadeem, voor mij voor altijd verbonden aan de inhuldiging van WA.
Gaaf ook dat er meer combinaties te maken zijn. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat zit / voelt, lijkt mij niet echt comfi ;-)
Johanfrederik
maandag 12 okt 2020 - 23:37....een ademberovend juweel. Enigszins jammer, dat de z.g. verhoging soms niet geheel wegvalt in het kapsel
Imposant welliswaar, maar of het draagconfort daardoor verhoogd wordt is niet helemaal duidelijk. Wel torent
de Koningin boven haar omgeving uit, wat met de inhuldigingsversie werd vermeden. Een waar kunstwerk !
zita
maandag 12 okt 2020 - 22:26Dat was weer heel interessant. Ik geef de voorkeur aan de versie mèt puim. Dat geeft toch meer een focuspunt.
Iets heel anders: ik zie bij kanten offshoulderjaponnen regelmatig dat er een soort transparante on-shoulder-laag wordt gebruikt. Kun je daar eens iets over schrijven? Op de foto hierboven lijkt deze laag op de schouders best wel opgefrommeld te zitten. Is dat per ongeluk, onvermijdelijk, slordigheid bij het maken of hoort het zo?
Suus
dinsdag 13 okt 2020 - 09:09Zo, dat zie ik echt voor het eerst ;-) Is me nooit opgevallen. Wel logisch natuurlijk. Zeker leuk als je daar eens iets over kan schrijven Josine. Ook al verbreekt het de betovering van een mooie japon wel een beetje ;-))
Josine Droogendijk
dinsdag 13 okt 2020 - 11:16Ga ik doen! Dank voor de suggestie :D
zita
zaterdag 17 okt 2020 - 20:13Leuk!
Op beaumonde las ik: 'Om niet uren kwijt te zijn aan het shoppen heeft Máxima een handige tip: ze gebruikt namelijk hetzelfde patroontje in haar kleding in meerdere en verschillende items. Het modehuis Natan koopt de stof met dit patroontje ongekleurd aan, en zo kan Máxima zelf kiezen welke kleur en wat voor soort item ze wil hebben.' Is dat inderdaad zo: dat Natan kledingstukken speciaal voor Máxima verft?
Suyari
zaterdag 17 okt 2020 - 22:15Een handige tip...voor wie?