Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 31 jan 0 reacties

Jaaroverzicht 2011 – deel 2

Een jaaroverzicht van 2011? Jazeker! Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een nieuw jasje voor ModekoninginMáxima en daarbij wordt er ook een jasje uitgedaan. Lees: het archief van 2009-2012 gaat offline. Hier vind je de samenvatting van 2011.

Afgezien van het inhuldigingsjaar was geen enkel jaar zo druk, zo feestelijk als 2011. Twee koninklijke huwelijken, veel buitenlandse reizen, volop VN-werk, Máxima's veertigste verjaardag…. Kortom: genieten geblazen. Terugblikken is dus zeker geen straf. Vorige week keken we naar de maanden januari – juni, nu gaan we verder bij juli. 

Juli 
We beginnen het overzicht gelijk goed, want de maand juli begon met het huwelijk van prins Albert en prinses Charlène. Máxima droeg op het moment suprême een jurk van Natan. 

Op 4 juli werd de zomervakantie ingeluid met een fotosessie. Máxima droeg een japon met opvallende print uit een eerdere collectie van Akris. 

Augustus 
Eind augustus ging het werkseizoen weer van start met een flinke rits werkbezoeken. 

Overhemdjurk met bolero van Taminiau: 

September
Vaste prik in september: Prinsjesdag. Máxima draagt hier een zachtgroene paillettenjurk met watervalhals van Jan Taminiau. 

Oktober 
Voor het Brazil Festival zocht Máxima een goudkleurige jurk uit. In Vorsten schreef ik er onlangs het volgende over: "Met sommige jurken heb je gelijk een klik, met sommige juist niet. Zo begreep ik lange tijd niets van Máxima’s goudkleurige disco-jurk. Door de goedkoop ogende stof en de beroerde pasvorm vond ik het ontwerp eerder iets voor het assortiment van een feestwinkel dan voor een koninklijke garderobe. Toen Máxima in 2011 het kledingstuk droeg bij het Brasil Festival in Amsterdam, bracht ik hem dus gelijk onder in de categorie missers. Daar bleef hij ook, tót ik aan de slag ging met het artikel dat u nu leest.  Na een zoektocht op het web kwam ik er namelijk achter dat Máxima die avond niet zomaar een jurk droeg, maar een stukje modegeschiedenis. Het zit zo. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het atelier van de Amerikaanse ontwerper Halston (1932-1990) dé plek waar je als stijlicoon moest wezen. Jackie Kennedy, Greta Garbo, Elizabeth Taylor: allemaal hadden ze wel een ontwerp van Halston in de kast hangen. In eerste instantie richtte de modemeester zich nog op keurige mantelpakjes met grote knopen en elegante cocktailjurken, maar na verloop van tijd koos hij voor een andere stijl. Zo stak hij antieke godinnenjurken in een nieuw jasje van lamé en pailletten. Voor die tijd was dat heel vernieuwend, heel uniek. Schuine halslijnen en draperieën zag je al wel, maar niet uitgevoerd in glimmende discostoffen. Het was alsof Mars en Venus elkaar opeens de hand schudden. Om de bijzondere stijl ook beschikbaar te maken voor het grote publiek, werden de meest succesvolle ontwerpen in 2009 nogmaals op de markt gebracht onder de naam Halston Heritage (Halstons Erfenis) En ja, uit die collectie komt dus Máxima’s gouden discojurk.    

Voor een bezoek aan de Raad van State zocht Máxima een heerlijke mix van herfsttinten en materialen uit. 

De maand werd afgesloten met bezoeken aan Aruba en Bonaire. Van mij mag ze de koraaljurk nog wel een keer tevoorschijn halen. Wel graag met verfijnder schoeisel, als ik dan toch wensen mag.

November 
In november kwamen de overige eilanden aan bod. De rode hoed van hierboven mocht nog een keer dienst doen, maar dit keer met het Valentinopakje dat eerder werd gedragen tijdens de kennismakingstoer in 2001. 

Terug in Nederland droeg de prinses een prachtige avondjurk van Ralph Lauren. 

Lady in red tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. (Wat is ze hier slank!)

December 
Na een druk jaar stonden er in december slechts twee werkbezoeken in Máxima's agenda. Wel stapte ze nog 'even' in het vliegtuig naar Zuid-Afrika vanwege een VN-trip. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments