Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 jul 0 reacties

In gesprek met Rick Réparon

Als koning Willem-Alexander of koningin Máxima ergens op bezoek gaan, staat er steevast een trouwe schare fans achter het dranghek te wachten op een handdruk, gesprekje of een mooie foto. Rick Réparon is een van hen. Tijd voor een gesprekje.

Rick, met grote regelmaat fotografeer jij als hobby koning Willem-Alexander en zijn familie. Hoe is jouw hobby ontstaan?

Rick: "Dat is eigenlijk door mijn opa gekomen. Hij heeft altijd munten verzameld en heeft mij daar in meegenomen. Op al die munten zie je natuurlijk de portretten van de Koningen en Koninginnen. Ik raakte benieuwd naar deze mensen en hun achtergrond en heb veel over de Nederlandse Koninklijke familie gelezen. Ergens in 2011 las ik toen dat, toen nog, Koningin Beatrix bij ons in de buurt zou komen. Ik besloot eens te gaan kijken en mijn fototoestel mee te nemen. Dat beviel zo goed dat ik vaker ben gaan kijken. In de loop der tijd ontmoette ik steeds meer ‘ fans ‘ en zo is een erg leuke kennissenkring ontstaan. Je komt elkaar regelmatig tegen en door de gezamenlijke hobby heb je altijd enorm veel te bespreken. Er is geen ‘ standaard fan ‘, ze zijn er van jong tot oud en van alle uithoeken van het land. Naast de bezoekjes wordt er ook regelmatig samen gegeten of gaan we bijvoorbeeld naar Paleis Soestdijk."

Is er ook een royal voor wie jij een zwak hebt?
"Ja, dat zijn er eigenlijk twee.. Ten eerste Prinses Beatrix. Zij blijft toch echt mijn Koningin. Na haar aftreden is zij een stuk losser geworden en het lijkt wel of ze onze komst naar haar bezoekjes wat extra waardeert.. dat wij blijven komen ondanks dat zij geen Koningin meer is. Ze oogt ook vrolijker: ze bezoekt nu de dingen die ze écht leuk vindt: kunst, cultuur en erfgoed. Ze leest zich ontzettend goed in voor haar bezoekjes. Toen ze pas een molen bezocht had de molenaar haar ook weinig nieuws meer te vertellen.. ze wist precies hoe het allemaal werkt!

Daarnaast is Prinses Laurentien een favoriet voor mij. Het leukste moment met haar was twee jaar geleden. Mijn zusje doet een lerarenopleiding en op dat moment zat zij nog op de middelbare school en moest een profielwerkstuk schrijven. Zij had als onderwerp gekozen voor taalonderwijs aan leerlingen met een migrantenachtergrond.. een onderwerp dat precies aansluit bij de interesses van de Prinses. Ik adviseerde haar een aantal vragen op te stellen en deze aan de Prinses te overhandigen.. je weet immers maar nooit en hoe leuk zou het zijn als zij zou antwoorden?

Dat antwoord kwam binnen een paar weken. Uitvoerige antwoorden met zelfs nog goed bruikbare bronnen er bij en een mooie handgeschreven brief van de Prinses. Toen het werkstuk af was, hebben mijn zusje en haar team het werkstuk ook aan de Prinses overhandigd.. dat was een erg leuk moment…"

Van koning Willem-Alexander wordt vaak gezegd dat hij veel humor heeft. Kun jij dat beamen?
"Ja, de Koning heeft ontzettend veel humor.. dat heb ik laatst nog gezien in Nijmegen. De Koning was daar, omdat Nijmegen dit jaar verkozen is tot Europese Groene Stad van het jaar. Hij maakte een wandeling door een park en daar stond een kunstenaar die een mooie ligbank ontworpen had. Er werd over de ligbank gepraat en voor de grap zei de kunstenaar ‘ en hij ligt trouwens ook ontzettend lekker ‘. ‘ Dat gaan we dan even uitproberen ‘ zei Willem- Alexander en ging zo uitgebreid liggen. De kunstenaar en de hele entourage schoten in de lach, het was ontzettend ad rem en totaal niet gepland. De Koning heeft volgens mij het talent om het hele formele en opgeprikte uit zo’n bezoek te halen, het wat luchtiger te krijgen."

Wat zijn absolute dont’s tijdens een koninklijk bezoek?   
"Een Koninklijk bezoek is vaak strak gepland, erg veel ruimte voor een spontane ontmoeting is er dan vaak ook niet. Als die er wel is, dan is dat meestal aan het eind van het bezoek, bij het vertrek dus. Het is dus vaak niet de bedoeling dat je met je bloemetje bij aankomst gaat staan wapperen. Verder moet je Prinses Beatrix niet om een hand vragen, want dan is ze bang dat ze iedereen een hand moet gaan geven. (begrijpelijk natuurlijk ) Ik heb ooit in Vianen gezien dat iemand Koningin Maxima ging omhelzen en haar een kus gaf… naast dat de Koningin dit waarschijnlijk niet fijn vindt, wordt de beveiliging hier ook echt niet blij van.. je maakt daar echt geen vrienden mee. Daarnaast is het je vriendin natuurlijk ook niet, dus gewoon niet doen!!"

Knopen de royals ook weleens een gesprekje met je aan?
"Ja, dat gebeurt wel eens. Er wordt wel eens gezegd dat de Oranjes een enorm goed geheugen hebben, dit kan ik zeker beamen. Een fan die regelmatig met haar moeder kwam, was bijvoorbeeld een keer alleen. Toen zei Koningin Maxima: is uw moeder er niet bij dit keer? En nog frappanter was het een tijdje terug toen een andere fan na een half jaar weer eens keer bij een bezoek kwam kijken, toen zei Koningin Maxima: ‘ u bent even niet geweest, he? ‘ Waarop de fan antwoorde dat dit klopt. ‘ de laatste keer was bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam afgelopen oktober ‘ zei ze toen. Ze liet iedereen in verbazing achter…"

Welke ervaring zul je nooit meer vergeten? 
"Er zijn zo veel leuke momenten geweest. De Koningsdagen en evenementen zoals ‘ Den Haag Sculptuur ‘, waarbij je een hele route met Prinses Beatrix kon meelopen. Een echt bijzonder moment was voor mij bij de Stadsschouwburg drie jaar geleden. Prinses Beatrix was daar, het was net voor de kerst, eind december. Er hing een heel gezellige sfeer in Amsterdam. Ik was samen met Josée Zwaga, die ook fotografeert voor deze website, en zij wilde graag een bos bloemen aan de Prinses overhandigen. We hadden contact gekregen met de adjudante en zij zou de Prinses inlichten. Het duurde ontzettend lang, want de Prinses houdt erg van theatervoorstellingen. Het werd drukker en drukker en het hele plein stond in een mum van tijd vol. Toen de Prinses eindelijk naar buiten kwam, liep zij recht op ons af. Ze was duidelijk ingelicht, want ze wist precies waar ze zijn moest. We hebben kort met haar gepraat en haar fijne kerstdagen gewenst. Tussen al die mensen was ze echt even ‘ van ons ‘. We kregen ook nog een heel lieve ‘ wuif ‘ vanuit de auto."

Op welke foto ben jij het meest blij mee?
"Deze foto met de Koning van afgelopen Koningsdag. Ik feliciteerde de Koning en zei ‘ het is mij nog nooit gelukt om op de foto met u te gaan ‘ Waarop hij zei ‘dan moesten we daar nu maar eens verandering in brengen! ‘ Ontzettend leuk moment!"

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments