Avatar foto Door Moderator Petra
Nederlandse prinsessen 18 jun 10 reacties

Hoera, Zaria viert haar 18e verjaardag

Gravin Zaria, de jongste dochter van prinses Mabel en prins Friso is vandaag jarig. Ze mag maar liefst 18 kaarsjes uitblazen!

Zaria is geboren als Gravin Joanna Zaria Nicoline Milou van Oranje-Nassau van Amsberg op 18 juni 2006 in Londen. Daar woont ze nog steeds in de wijk Hammersmith, al heeft haar moeder inmiddels ook een huis in Nederland.

Foto © PPE/RPE/van Emst

Ze heeft 1 oudere zus, Luana. Luana en Zaria komen maar af en toe in beeld, meestal tijdens de doop van 1 van de kinderen van Friso’s neven.

Bij de doop van gravin Leonore in 2006. Foto ©PPE/Nieboer
Zaria met Mabel bij de doop van Ariane in 2007. Foto ©PPE/Nieboer

Als Zaria zes jaar is, krijgt haar vader, prins Friso, een ernstig ski ongeluk. Anderhalf jaar later overlijdt hij, waardoor Zaria en haar zus grotendeels zonder vader opgroeien.

Friso en Mabel met hun dochter in 2011 in Lech. Foto ©PPE/Nieboer
De meisjes met hun vader Friso. Foto ©RVD, Adam Anders

Zaria’s naam en die van haar zus Luana staan niet in de lijn van troonopvolging, omdat hun ouders geen toestemming aan de Raad van State vroegen bij hun huwelijk. Wel is ze gravin van Oranje-Nassau en jonkvrouwe van Amsberg. In de praktijk zal ze die titels vast niet veel gebruiken.

De jongedame heeft maar liefst vijf peetouders. Haar oom, koning Willem-Alexander; haar tante, Nicoline Wisse-Smit (naar wie ze ook vernoemd is); prins Jaime, de tweede zoon van prinses Irene; Maria Luz Luano en Ruben Amerling, die destijds beiden goede vrienden waren van haar ouders.

Bij het huwelijk van haar peetoom prins Jaime in 2013, is Zaria 1 van de bruidsmeisjes.
Foto ©PPE/Nieboer

Er is niet zoveel bekend over de zusjes. Wel verscheen er een tijd geleden een foto van haar zus Luana op social media van de Seven Oaks school. In 2023 verscheen ze nogmaals op een groepsfoto en ook op verschillende andere foto’s. Luana houdt zich onder andere bezig met kunst en sport. In 1 van de magazines van de school is een kunstwerk van haar afgebeeld. De kans is aanwezig dat Zaria daar ook naar school gaat, maar dat laatste is niet zeker. Er is van haar namelijk geen enkele foto te ontdekken op de social media accounts en de magazines van de school.

Verder hebben we de zusjes jaren niet in het openbaar gezien. In 2013 een aantal keren en in 2018 waren ze aanwezig bij de viering van de 80e verjaardag van prinses Beatrix.

Foto ©PPE/Nieboer

Totdat Luana vorig jaar zomer met de koning en koningin, Amalia en Alexia mee ging naar Max Verstappen.

Zaria ging vorig jaar juni met haar moeder Mabel en oma Beatrix op stap. Samen waren ze aanwezig bij de opening van de 76e editie van het Holland Festival. Leuk om de dames allebei weer een keer te zien.

Foto ©PPE/RPE/van Emst

Qua mode valt er niet zoveel te schrijven over gravin Luana. Maar wie weet gaan we haar in de toekomst nog wel vaker zien. Het duurt ongetwijfeld nog wel een tijdje, maar wie weet als haar nichten gaan trouwen ;).

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
10 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuke meid! 18 alweer.

Gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal, Zaria.
Daar hoort wel een klein feestje bij, denk ik zo 😉 🎂🥂💐🎈🎁

Van harte gefeliciteerd en wat een mooie jonge dame ben je Zaria. Heerlijk dat je in de luwte je eigen ding kan doen. Stiekem wel een beetje benieuwd wat dat is…werk…..opleiding

Ik heb Mabel door de jaren heen regelmatig in mijn Londense wijk op de fiets gezien of vorig jaar in de supermarkt. Friso RIP jaren geleden ook nog (auto uitladen etc) en bij de bank waar hij werkte hartje-stad maar idd waar de meisjes naar school gingen niet duidelijk. Ik wist ook niet hoe ze er uit zagen moet ik er bij zeggen. Fijn voor hen natuurlijk.

Last edited 28 dagen geleden by barbara ps

Gefeliciteerd zaria !
Wat zou hun papa trots zijn geweest op zijn mooie en leuke meiden !!

Oh ja, nu krijg ik tranen in mijn ogen….. maar helemaal gelijk!!

Wat is ze uitgegroeid tot een mooie dame! Van harte gefeliciteerd!!

Precies dát wilde ik ook schrijven.