Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 02 feb 0 reacties

Het verhaal achter Máxima's bijzondere verlovingsbroche

Zelfs in de etalages van de duurdere juweliers zie je ze bijna niet meer, maar dat weerhoudt Máxima er niet van om met regelmaat een mooie broche op te spelden. Daarom blikken we in deze blog terug op haar allereerste broche: het Maltezer Kruis. 

Het verhaal achter dit juweel brengt ons terug naar 31 maart 2001, de dag van de verloving. Naast een keurige jurk van de Amerikaanse maatkleermaker Joseph Ting droeg de toekomstige prinses die dag een opvallende broche in de vorm van het Maltezer Kruis. Dit christelijke symbool wordt doorgaans geassocieerd met de acht zaligsprekingen van Jezus en in de Rooms Katholieke wereld ook wel met de vier hoofddeugden: standvastigheid, gerechtigheid, matigheid en volharding. Of Máxima hier helemaal van op de hoogte was destijds, is maar de vraag. Het juweel betreft geen peperdure, naar wens gemaakte broche, maar een vintage ontwerp uit de collectie van Ciner.

Dit Amerikaanse label werd in 1892 opgericht door Emanuel Ciner. Na een succesvolle start in het duurdere segment, begon de ontwerper in de jaren dertig aan een avontuur met goedkopere materialen. Denk aan glas, kristallen en nepparels uit Japan. Doordat zijn sieraden nog wel met de hand werden gemaakt, en de materialen met zorg werden geselecteerd, werd Ciner al snel gezien als een van de betere merken op het gebied van fantasiejuwelen.  

Aangezien Máxima’s verlovingsbroche al in de jaren 60 werd vervaardigd, heeft ze hem waarschijnlijk via een veilinghuis aangekocht óf van een dierbare cadeau gekregen. Hoe dan ook verdween het juweel na de verloving gelijk buiten beeld, tot hij weer opdook bij Máxima’s eerste officiële optreden na de zwangerschapsaankondiging. Blijkbaar had de broche destijds een bijzondere betekenis, want op haar laatste afspraak voor de bevalling droeg ze hem opnieuw. Sindsdien geniet het sieraad van zijn pensioen, al weet je bij Máxima nooit of een mooie glimmer ooit weer eens opduikt.

Wil je meer lezen over Máxima's broches? Dat kan! Momenteel ligt er een mooie juwelenspecial van Royalty in de winkel, waarin ook Máxima's broches uitgebreid aan bod komen. Blijf je liever binnen? Online bestellen kan ook! 

Informatie met dank aan onze JaneAusten! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments