Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 05 jan 1 reacties

Het grote schoenenoverzicht van 2016

In deze log heerlijk veel schoenennieuws. Om de serie compleet te maken, starten we met de schoenen van december 2016. Vervolgens blik ik samen met schoenontwerper Linda van Deventer terug op Máxima's schoeisel van 2016. Wat viel op? Wat droeg ze veel? En wat kan beter?

Schoenenoverzicht december  

De maand begon als vanouds met de pumps met transparante delen van modehuis Natan. Máxima heeft ze in diverse kleuren. Binnenkort zal ik hier eens een log aan wijden. Ook 'ouwe gouwe' peeptoes uit 2007 kwamen in beeld. Ik vermoed eveneens schoenen van Natan. De peeptoes rechts komen -zoals jullie vast wel zien aan de rode zool- van Louboutin. Máxima heeft ze in 2016 acht keer gedragen. 

In december droeg Máxima ook tweemaal de bruine pumps die je hieronder links ziet. Ze komen van modehuis Natan en hebben wel wat weg van Maxima's nieuwe bruine pumps van Gianvito Rossi. Deze klassieke pump heeft Máxima inmiddels in heel wat kleuren in haar garderobe. 

Máxima's schoenen van LK Bennett kwamen in het tweede gedeelte van 2016 minder in beeld, maar toch droeg zij in december tweemaal pumps van dit merk. 

En we besluiten de log zoals we hem begonnen: met de pumps met transparante delen van Natan. In de komende tijd zal ik samen met schoenontwerpster Linda Deventer terugkijken op de schoenen van het afgelopen jaar. Het zal jullie vast niet verbazen dat we deze pump ook zullen benoemen. 

Jaaroverzicht:

In het jaar 2016 hebben we koningin Máxima met 69 verschillende schoenparen gezien. Ik ben nog bezig met een totaaloverzicht van ál Máxima's schoenen, maar ik vemoed dat de koningin inmiddels meer dan 400 paar schoenen in haar kast heeft staan. Dit jaar vielen enkele voorkeuren op. De Natan pumps en slingbacks met plexi bijvoorbeeld. Máxima droeg ze dit jaar in acht verschillende tinten. 

Ook de klassieke pumps -ook wel court shoes of hofschoenen- van Gianvito Rossi vielen dit jaar in de smaak. 

Linda van Deventer -die de eerste schoentjes van mijn zoontje heeft gemaakt, maar dat terzijde- heeft als schoenontwerper nauwkeurig gekeken naar het schoenoverzicht op ModekoninginMáxima en kwam tot de volgende conclusies:

Kleurfavorieten 
Linda: "De cijfers! Dit jaar verscheen koningin Maxima ongeveer 140 keer in het openbaar. Hierbij kregen we 69 verschillende schoenen te zien. Een groot aandeel hiervan is bruin (17), variërend van cognac tot bruine slangenprints. Dit komt afgerond neer op 25% van het totaal. Zwarte schoenen waren ook favoriet. Ze droeg 15 keer zwarte schoenen en dit komt neer op 22%. Na bruin en zwart volgen de nude kleurige pumps en roze tinten. Maxima droeg deze kleur negen keer, wat 13% van het totaal betekent. Onze koningin houdt van de kleur rood en dit zien we ook terug in haar schoenenkeuze. Zeven maal droeg ze rode schoenen, wat een percentage van 10% inhoudt. Haar favoriete kleur groen zien we ook terug in haar schoenencollectie. Zesmaal droeg ze dit jaar groene of blauwe schoenen, wat neer komt op 9% van het totaal. Hiernaast droeg Maxima 5 maal grijze of taupekleurige schoenen, 4 maal gouden schoenen, 3 maal zilverkleurige pumps, 2 keer witte of crème schoenen en één keer gele schoenen. Kortom, Maxima heeft bijna elke kleur wel in de kast staan en schuwt opvallende tinten of metallics niet!

Afbeeldingsresultaat voor bennett site:www.modekoninginmaxima.nl
Máxima's slangleren pumps van LK Bennett. 

Merken
We hadden het al eerder dit jaar opgemerkt, maar ook op schoenengebied is het merk NATAN favoriet. Maar liefst 29 keer droeg Maxima dit jaar al schoenen van NATAN! Dat was dus in 42% van de gevallen en aangezien we niet alle schoenmerken van Maxima konden achterhalen is het percentage misschien nog hoger. Dit jaar konden we 11 maal de designer van de schoenen niet achterhalen, dus wellicht zit er nog meer NATAN bij…! Op een absolute tweede plek staan de schitterende schoenen van het merk Gianvito Rossi. Maxima droeg dit jaar 8 paar van deze ontwerper. Dit betekent 12% van het totaal. De derde plaats is gedeeld door verschillende merken. Maxima droeg dit jaar van zowel Louboutin, LK Bennet, Jimmy Choo Sergio Rossi en Salvator Ferregamo drie paar schoenen. Merken waarmee ze één keer dit jaar in het openbaar verscheen waren Stella McCartney, Tory Burch, Rupert Sanderson, Gugliemo Rotta, Peter Andrew en het betaalbare merk What For.

Afbeeldingsresultaat voor what for site:www.modekoninginmaxima.nl
Máixma's sandaletten van What For. Te koop voor 79 euro. 

Type schoenen
Maxima draagt het liefst pumps, want in 58% van de gevallen koos ze voor dit type schoen. Maar liefst 11 maal koos ze voor een slingback (16%) al is dit niet altijd duidelijk zichtbaar, omdat onze koningin soms een lange broek draagt met wijde pijpen die zorgt dat je de achterkant van haar schoenen lastig kan zien. Zeven keer verscheen ze met een sandaal of sandalette en vijf maal met laarzen of laarsjes (7%). Lage schoenen draagt Maxima alleen bij bezoeken waarbij hoge hakken echt niet praktisch zijn, want hier verscheen ze maar zes keer mee in het openbaar, wat neer komt op een percentage van slechts 9%. Het liefst draagt Maxima flinke hakken. Maar liefst in 83% van de gevallen droeg onze koningin high heels. Dat betekent dat ze bij 57 bezoeken haar beste beentje voorzette en op schoenengebied alles uit de kast haalde! Maxima draagt ook graag sleehakken, hier verscheen ze vooral mee bij openbare gelegenheden die geen formeel karakter hadden. Ze droeg dit jaar 4 maal een sleehak en dit komt neer op een percentage van 6%.

Afbeeldingsresultaat voor urk site:www.modekoninginmaxima.nl
Máxima's slingbacks van NATAN. 

Koninklijke neuzen
Maxima draagt het liefst schoenen die zijn gemaakt op een spitse leest. Dit jaar verscheen ze 28 keer op schoenen met een puntige neus, dit is in 41% van de gevallen. De nummer twee in deze lijst is erg opvallend. Dit is namelijk de peeptoe. Hoe kouder het wordt, hoe minder laarzen we bij de koningin zien en hoe meer… juist ja, peeptoes. Ze droeg maar liefst 19 keer een peeptoe in het openbaar al dan niet met een panty of kous erin. Dit betekent dat ze in 28% van de gevallen met schoenen met een open teen verscheen. Op de derde plek staat de ronde neus, die een stuk neutraler is. Maxima droeg 18 maal een ronde neus en dat levert een percentage van 26% op. Een carré neus zagen we vrijwel niet bij onze koningin, want hier verscheen ze maar driemaal mee dit jaar (4%).

Afbeeldingsresultaat voor yvonne van woudenberg site:www.modekoninginmaxima.nl
Peeptoes van Guglielmo Rotta, gedragen tijdens Prinsjesdag 2016. 

Materiaalkeuze
Tot slot kijken we nog naar het materiaal van de schoenen. Hieruit komt naar voren dat Maxima net iets vaker glad leren schoenen draagt dan suède. Ze verscheen 28 maal met glad leren schoenen (41% van de gevallen) en 25 keer met suède schoenen (36%). Maxima houdt erg van glimmend leer of lakleer. Zo’n 9 keer zagen we de koningin met schoenen van dit materiaal en dat is 13% van het totaal. Schoenen van stof worden ook door onze koningin gedragen, namelijk 6 keer dit jaar. Hiervan was één paar gemaakt van fluweel, een bijzonder materiaal wat voor een opvallende look zorgde. Schoenen met een animal print zagen we dit jaar 4 keer en kunstleer in ieder geval 1 maal. Wellicht zijn meerdere paren hiervan gemaakt, zonder dat wij dit weten.

Afbeeldingsresultaat voor yvonne van woudenberg site:www.modekoninginmaxima.nl
Máxima's pumps van Gianvito Rossi 

Wat valt op Wat mij opvalt is, dat de koningin haar schoenenkeuze niet afstemt op het weer of de seizoenen. Ik had gehoopt in de hersft/winter wat meer laarzen te zien, maar we zagen juist vooral pumps en peeptoes. Ook valt het mij op dat de koningin van sleehakken houdt in haar vrije tijd. Bij de Olympische spelen zagen we de koningin hier tweemaal op. Ook bij de fotosessie dit jaar op de Eikenhorst zagen we Maxima op sleehakken. Bij formele bezoeken zie we haar hier niet veel op. Wat betreft modellen en merken zien we de koningin als ze aan het werk is vooral op schoenen van NATAN met een hoge hak en een spitse neus. Dit zorgt voor een slank silhouet, maar de puntneus maakt haar voeten optisch wel langer. Persoonlijk vind ik de rode, suède schoenen van Gianvito Rossi dit jaar het mooist. De schoenen zijn an sich al beeldschoon, maar ze staan de koningin ook erg mooi: de bandjes zorgen voor een speels effect en breken optisch de lengte van haar voeten. Daarnaast wordt haar wreef hierdoor geaccentueerd. De spitse, maar afgeronde neus is elegant, maar maakt haar voet niet extra lang. Haar gaafste paar vond ik dit jaar de laarzen van Stella McCartney. Door de opvallende blokhak helemaal van nu en door de kleur goud, toch ook wel koninginwaardig. Door deze gave boots had ik de hoop dat ze deze winter meer laarzen zou dragen, ook omdat de lange laars weer echt in de mode is. Helaas heeft Maxima dat niet gedaan. Toch vind ik haar schoenenkeuze over het algemeen mooi en passen bij haar kleding. Het enige wat ik persoonlijk niet vind kunnen zijn de peeptoes waar haar tenen uitsteken. Als ze deze achterwege zou laten zou ze van top tot teen een modekoningin zijn! Misschien een goed voornemen voor 2017…?

Afbeeldingsresultaat voor stella site:www.modekoninginmaxima.nl
Máxima's laarzen van Stella McCartney

Foto's met dank aan:

Yvonne van Woudenberg 
Josée Zwaga 
Scouting Nederland 
RVD/ Jeroen vd Meyde 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een superhéérlijk overzicht !!! Wat een verfijning toch telkens !!