Avatar foto Door Josine Droogendijk

Dit diadeem kan Máxima ook dragen als collier

Dankzij een handig systeem met haakjes en schroefjes kan koningin Máxima toveren met de historische juwelencollectie. Het kleine saffieren diadeem zóu ze volgende week -tijdens het staatsbezoek aan Griekenland- dus zomaar kunnen dragen als collier. Zo kwam het sieraad aan het einde van de negentiende eeuw ook ter wereld.

Foto’s: Nationaal Archief/PPE/Bruno

Het zit zo: in 1879 stapte koning Willem lll in het huwelijksbootje met Emma, een prinses van de Duitse vorstenstaat Waldeck-Pyrmont. Het feestelijke moment werd door de bruidegom omlijst met heel wat geschenken, waaronder een prachtig collier met elf Ceylon-saffieren. Voor wie dat niets zegt: Ceylon was van 1640 tot 1796 een Nederlandse kolonie en staat tegenwoordig bekend als Sri Lanka. Het land ligt in Zuid-Azië en wordt ook wel het Edelstenen-eiland genoemd omdat naar schatting 25 procent van de bodem bedekt is met rotsen. In deze bodem worden veel edelstenen gevonden, met name saffier.

Van Emma zijn drie beelden beschikbaar waarop ze het collier draagt met een ovale pendant van diamant en saffier. (Ongetwijfeld heeft ze het juweel wel vaker gedragen, want de koningin was een echte ekster.)

Koningin Juliana hebben we -voor zover we nu weten- 21 keer met het collier gezien, 14 keer zónder pendant en 7 keer mét.

Prinses Beatrix droeg het collier slechts één keer en met een andere pendant. Wil je meer weten over deze saffier, lees dan even deze blog over de grote saffieren van de Oranjes.

Na 35 jaar pauze dook het juweel in 2009 op bij prinses Margriet. Niet om haar hals, maar op haar hoofd! Het collier was door juwelier Steltman op een frame gezet, waardoor er een diadeem was ontstaan.

Voor wat extra body was het nieuwe diadeem voorzien van vijf extra saffieren.

Deze stenen waren gedemonteerd van Wilhelmina’s huwelijksgeschenk, dat verdeeld is onder de vier zussen van Soestdijk.

Prinses Beatrix en prinses Mabel zijn inmiddels ook met het kleine saffieren diadeem gezien, zoals het juweel tegenwoordig genoemd wordt.

Credit: PPE/Nieboer

In 2010 werd Máxima eveneens gezien met het diadeem. Door de scherpe foto’s die toen gemaakt werden, vielen onlangs twee zaken op. Allereerst dat het oorspronkelijke collier dertien saffieren bevatte en het huidige diadeem elf. Ergens zijn dus nog twee saffieren over.

Ten tweede is het diadeem niet symmetrisch. De linkerzijde eindigt anders dan de rechterzijde. Foutje van de juwelier of is er iets kwijtgeraakt?

Ik hoop het eerste, want wat mij betreft laat koningin Máxima het frame weer demonteren, zodat het juweel weer als collier gedragen kan worden. Het liefst een beetje strak om de nek, mét pendant, en dan in combinatie met een donkerblauwe jurk. #zwijmel

Vind ze dat too much, dan kan ze ook altijd de pendant van het collier nog eens dragen. In 2015 droeg de koningin het juweel tijdens het staatsbezoek aan Denemarken, maar doordat ze op vijf minuten na een grijze jas over haar blauwe jurk droeg, zijn daar helaas maar weinig foto’s van.

Foto: Brunopress

Close-up van de broche, hier gemonteerd aan een diamanten strik:

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske, Edwin en Gert Jan

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie tiara. Mi Ideaal als “starter” voor de jonge generatie. Als collier is dit juweel mi minder geslaagd wegens te aansluitend aan het gezicht.

Mmm, ik vind t collier mooi maar dan niet met een grote pendant, maar met de ovale saffier die aan de broche hangt gedragen door Maxima in 2010.of versie Beatrisx. Persoonlijk.vind ik een collier zo strak aan de hals gedragen niet mooi.

Wat een interessante logje over de kleine saffieren tiara die ik altijd heel mooi heb gevonden. Inderdaad, niet te pompeus. En ik weet zeker dat koningin Maxima dit voorstel een keer gaat uitproberen, Josine;) Lijkt me heel erg prachtig om de tiara als collier te zien. Dat heeft prinses Mary van Denemarken immers ook gedaan met een tiara. En dat was heel erg geslaagd geweest herinner ik mij:) Oh ik kan niet wachten op het staatsbezoek aan Griekenland:) Eindelijk! Maxima kan bijvoorbeeld ook de blauw witte avondjapon van Carolina Herrera aandoen. Dat zijn ook de kleuren van de Griekse vlag. Maxima gaat vast als een Griekse godin ons verrassen. Hopelijk kiest Maxima ook voor een tiara in Griekse stijl. Maxima heeft nog niet eerder een tiara in Griekse stijl gedragen. De Oranjes hebben er twee van. Misschien even één lenen van de Apeldoorns prinsessen;)

Wat leuk weer om deze opties te zien! En wat kunnen ze creatief zijn met de inhoud van de Koninklijke kluis.

Ik blijf het heel leuk vinden dat de juwelen te demonteren zijn en dat er zo steeds weer nieuwe combinaties ontstaan. Het zou inderdaad leuk zijn als er weer een andere variant opduikt. Als Tiara vind ik deze vooral mooi omdat het niet zo pompeus is.

Super fotos van Juliana en jonge Beatrix!
Iemand al naar tentoonstelling Juliana geweest?

Mooi en subtiel diadeem en zonder pendant vind ik het als collier ook heel geschikt! Pendant als losse broche erbij en helemaal klaar voor het staatsdiner in Griekenland!

Sluit mij graag bij deze reactie aan, Tony!
Niets aan toe te voegen.

Ben het helemaal met jou eens, Josine!! Zou dit prachtige stuk graag eens als collier gedragen willen zien…

“bij staatsbezoek aan Denemarken, maar doordat ze op vijf minuten na een grijze jas over haar jurk droeg”, daar bedoel je waarschijnlijk de gewraakte Claes Iversen mee, niet? Ze is een ster en vind t leuk om met de juwelen te(laten)rommelen, dus wie weet waar ze ons mee verrast, de blauwe saffieren zouden mooi passen bij de blauw/witte jurk die je van-de-week voorsloeg! Terug in combinatie met deze https://www.modekoninginmaxima.nl/wp-content/uploads/2022/06/Maxima-Carolina-Herrera-avondjurk-Delftsblauw–400×700.jpg zou in Griekenland denk ik ook niet misstaan!

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen