Als iemand de Oranjekluis heeft afgestoft, dan is het Máxima wel. Toch zijn enkele diademen die de koningin nog nooit publiekelijk heeft gedragen.
De Griekse bandeau
Over de herkomst van dit juweel bestaan twee theorieën. De eerste: het diadeem zou uit de nalatenschap van prinses Louise, zuster van Koning Willem I komen. Na haar kinderloos overlijden in 1819 zou dit juweel aan het Huis van Oranje-Nassau zijn overgegaan. De tweede theorie, inmiddels de meest aannemelijke, is dat Juliana en Bernhard het historische diadeem in de jaren `50 bij een Haagse juwelier hebben aangekocht. Tot nu heeft Máxima het juweel niet gedragen. Zou ze hem gereserveerd hebben voor haar dochters?
Het korenaardiadeem
Met regelmaat draagt Máxima twee korenaren in haar blonde lokken. Verwar deze haarspelden niet met de korenaren van het zogenoemde korenaardiadeem, want ze komen niet overeen. Het korenaardiadeem bestaat uit een los frame en acht broches, die samen tot één juweel gemaakt kunnen worden. De broches komen uit de nalatenschap van koningin Sophie. Indien gewenst kan het samengestelde diadeem ook met vier of zes broches gedragen worden. Máxima is tot nu toe met geen van deze versies gezien.
De prinsessen van Vollenhoven droegen het hoofdsieraad allemaal op hun grote dag en Margarita en Viktoria ook. Prinses Annemarie, de vrouw van prins Carlos, heeft een hogere positie en droeg op haar bruiloft een groter Oranjediadeem met parels. Blijkbaar is er dus sprake van een bepaalde schaal. Een koningin draagt de grote stukken, A-prinsessen de middenmoot en de rest van de dames de kleinere stukken, waaronder het korenaardiadeem.
En last but not least zou Máxima ook nog kunnen verrassen met het bovenstuk van de Van Kempen-parure. Voor wie nu denkt ‘wie-wat-waar’ gaan we even terug naar het begin. In 1879 bestelde koning Willem lll voor koningin Emma een imposant diadeem. Nadat het juweel jaren later werd gedemonteerd, bleef het bovenstuk bewaard. Koningin Wilhelmina, de dochter van koningin Emma, heeft het diadeem, bezet met parels en een grote diamanten zonnestraal, op verschillende staatsiefoto’s gedragen (zie hieronder). Sindsdien is het juweel uit de openbaarheid verdwenen. Pssst, koningin Máxima: misschien iets voor u?
Ik vermoed dat de eerste twee diademen liggen te wachten op prinses Alexia en prinses Ariane. Maar voor het doorzetten van de lijn zou ik het wel waarderen als de koningin in ieder geval de Griekse bandeau een keer draagt. Diadeem nummer drie oogt op de staatsieportretten als een peperduur ratjetoe, maar misschien weet Máxima er een chique draai aan te geven?
De Griekse voor Alexia, de Korenaar voor Ariane en de Zonnestraal voor Amalia, ik vind de diademen erg mooi.
Het Griekse diadeem vind ik erg mooi, ik hoop dat Amalia deze binnenkort eens draagt. Het diadeem is strak ontworpen, heel anders dan veel van de andere diademen uit de schatkist van Oranje.
Het derde diadeem is een ratjetoe van van alles, zou het kunnen zijn dat dit inmiddels geheel gedemonteerd is? Zou mij niets verbazen.
Het korenaren diadeem is mooi en fijntjes, dat zou goed bij Alexia of Ariane passen.
Maar net als Josine hoop ik (waarschijnlijk tegen beter weten in, gezien de schaal van belangrijkheid, waarde enz. waar Josine het over heeft) dat Maxima de Griekse bandeau eens draagt.
Tip majesteit: draag de Griekse bandeau eens met de witte schimmeljurk van Iris van Herpen bij een volgende gelegenheid 😉
Heerlijke blog weer over de Oranje juwelen. Dat Máxima de Griekse bandeau nog nooit gedragen heeft, verbaasd mij eerlijk gezegd. Wat een schitterend juweel! Het korenaardiadeem ook zo mooi in zijn eenvoud. Enkel het Van Kempen diadeem lijkt me wat minder, maar met wat aanpassingen moet er toch wat van te maken zijn. Heel 2024 ligt nog voor ons, het zou me niets verbazen als Máxima ons op juwelengebied weer gaat verrassen.
Leuk om te lezen over de minder bekende stukken uit de kluis. De eerste twee diademen vind ik erg mooi, sierlijk en niet zo pompeus!
Het derde diadeem ziet eruit alsof er wat dingen van af gehaald moeten worden, zodat wat er overblijft wel één geheel vormt.
Het Griekse diadeem is prachtig, wat mij betreft graag met iets subtielere oor-glitters. ☺️ Prachtig voor één van onze prinsessen.
Het korenaardiadeem = pracht met een P in z’n eenvoud en werkelijk waar uiterst vernuftig in samenstellingen.👌🏼 Tip: Het frame iets beter verhullen…
Als ik de tekst hierboven lees interpreteer ik dat Annemarie, de vrouw van prins Carlos in hoger aanzien staat dan Vikoria, de vrouw van prins Jaime. Carlos is troonpretendent van Spanje en dus vanuit dat perspectief begrijpelijk, hoger in aanzien. Maar staat Viktoria in Nederland dan gelijk qua positie als de dames van Vollenhoven? 🤔
Diadeem ‘Ratjetoe’ 😆 Aangezien we op MKM experimenteren zeer op waarde kunnen schatten, daag ik onze koningin bij deze uit, als iemand deze bling bling zou kunnen (ver)dragen is zij het wel 🤩 We hebben haar eens gespot met een haarcoupe die me deed denken aan prinses Irene in haar jonge jaren; ‘getoupeerd met een bol bovenop’…uhhhh Josine help me… 😉
💎 Oh wat vind ik dit toch geweldige blogs, al die historische verhalen en weetjes van technische foefjes en kunstige vaardigheden om juwelen een ander gezicht en/of functie te geven.
❓Een vraag aan de juwelendeskundigen van MKM -> Wordt een dergelijke toepassing – “bouwpakketten” van juwelen 😆 – ook toegepast door andere koningshuizen of is het iets typisch Hollands? Kan me bij het laatste best iets voorstellen; multi inzetbaar voor diverse (uiterlijke) doeleinden en verschillende koninklijke personen, kost uiteindelijk een stuk minder dan allerlei losse autonome / originele juwelen. 😉
Na eeuwenlange verervingen is de Oranje kluis sowieso al goed zeer gevuld geraakt, maar met bovengenoemde foefjes en ongelooflijk kunstige vaardigheden b/lijken de mogelijkheden nog talrijker. 🙌🏼
👏🏼 Niets dan hulde voor Juliana, onze oud koningin die ondanks haar afkomst graag zo gewoon mogelijk wilde (probeerde te) zijn en liever als ‘mevrouw’ aangesproken wenste te worden. Dankzij haar flinke tegenwoordigheid van geest incluis historisch besef is de Oranje kluis geworden wie ze is voor toen, nu en de toekomst.
Ik blijf het overigens een geweldige en interessante contradictie vinden; liever als mevrouw aangesproken wensen te worden, letterlijk naast de rode loper gaan lopen maar tegelijkertijd tevens te schitteren – samen met haar 4 dochters – op koninklijke evenementen all over the world in vol ornaat. Wat dat betreft treedt koningin Máxima letterlijk in de voetsporen van Juliana…Schitterend! 💎
Wat een moois, ik zou zeggen gewoon dragen! Ik kan niet wachten😉
Wat een leuk blog weer. Het Griekse diadeem had Máxima voor het staatsbezoek in Griekenland zeker mogen dragen. Dus ik hoop da5 ze dit blog leest en geïnspireerd raakt. Vind het ook wel een mooi diadeem voor Amalia. Het korenaren diadeem is mooi en subtiel, maar het 3e diadeem mag ze wat mij betreft eerst flink aan laten passen. Toch jammer dat de traditie hier niet is dat de kroonprinses een “nieuw” diadeem krijgt op haar 18e verjaardag…
Inderdaad AnnekeM, ik had nog zo gehoopt dat Maxima tijdens het staatsbezoek aan Griekenland zou kiezen voor het Griekse diadeem en zou schitteren als een Griekse Godin. Voor mij een raadsel waarom de koningin het Griekse diadeem nog niet heeft gedragen. Dat de koningin nog niet heeft gekozen voor de andere tiara ’s kan ik wel begrijpen. Het Korenaardiadeem staat ook wel bekend als de diadeem van de Apeldoornse prinsessen.
Misschien wacht ze tot haar 21e? Dat ze dan een groot gala geeft met nieuw diadeem? Ik ben voor!