Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 25 jul 15 reacties

Deze hoeden liet Máxima maken door haar kamenier – deel 1

Ruim voor de inhuldiging volgde Jolanda, Máxima’s kamenier, een cursus hoeden maken. Inmiddels kan ze ook zijden bloemen maken en bestaande hoeden onder handen nemen. In deze blog zie je daar vijf voorbeelden van.

Via Pinterest en andere sociale mediakanalen struint de koningin naar inspiratie. Soms vind ze die bij de Britse royals, soms bij beroemdheden of hoedenontwerpers. Nadat de plaatjes op het bureau van Jolanda terecht zijn gekomen, gaat er een creatief proces van start. Op het atelier van Paleis Huis ten Bosch -of in haar eigen keuken- brengt Jolanda de ideeën van Máxima tot leven. In Duitsland en België droeg de koningin bijvoorbeeld een klein, rond hoedje van Jolanda’s hand. Laten we het -vanwege de opening aan de bovenzijde- een donut noemen. De takjes zijn op een losse lap zijde geverfd door een Argentijnse kunstenaar. Jolanda hoefde ze alleen maar uit te knippen en op de hoed te bevestigen.

PPE

Turbans zijn gedrapeerde hoeden, geinspireerd op de tulband. Op Prinsjesdag 2017 droeg Máxima een exemplaar die perfect combineerde met haar jurk. Mede mogelijk gemaakt door…. Jolanda.

Datzelfde kan ook gezegd worden van de turban van Koningsdag 2021. (Doe mij ook zulke wimpers.)

PPE/Pool/Van Weel

Bestel of maak wat zijden bloemen, bestel of maak een basishoed en Jolanda maakt er een kloppend geheel van.

PPE

Voor de uitreiking van de Orde van de Kousenband kon deze stijl op repeat.

PPE

Op naar deel 2, want er zijn nog veel meer mooie voorbeelden.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
15 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

👉🏼 Naast de gedenkwaardige blauwe ‘herdenking/excuus hoed’ is de tweede parel van Jolanda’s hand door Máxima gedragen tijdens de uitreiking van de Orde van de Kousenband ofwel een belangrijke bijdrage aan deze prachtige outfit 👏🏼
“De rest” bekoort mij stukken minder, de parels zijn 👌🏼

De hoed van Prinsjesdag en daarna Engeland vind ik het kunstigst eruit zien. Ik vind de zachte kleuren ook prachtig.

Wat goed en handig dat Jolanda mooie hoeden bij diverse outfits kan maken. De, waarschijnlijk, makkelijkste exemplaren vind ik het mooist: de “schotels”: zo heerlijk zomers, speels en feestelijk.

De donut vind ik zo grappig en natuurlijk perfect passen bij de jurk, net als de turban’s. Het zijn geen spectaculaire hoeden, maar prima geschikt bij een jurk met een opvallende stof of ingewikkeld ontwerp; dan moet de hoed rustig zijn.
Bij juist een eenvoudigere jurk of unikleur is weer een hoed met veel “tralala” weer top.
Mooi voorbeeld is de outfit van Maxima tijdens Ascot, daar hoort gewoon een hoed met veel erop bij.
Ontzettend leuk dat Jolanda deze interesse in hoeden maken heeft en natuurlijk superhandig. Wie wil dat nou niet; een eigen hoedenmaakster.

Hoeden maken is een vak apart, en ik heb mij laten vertellen dat hier veel creativiteit en geduld voor vereist is.
Leuk en knap dat Jolanda zich deze kunst eigen gemaakt heeft.
Om een reactie op de getoonde exemplaren te geven komt uiteraard weer de eigen smaak om de hoek kijken.
De “vliegende schotels” vind ik artistiek en exclusief voor speciale gelegenheden, bv Royal Ascot in Engeland, maar genieten verder niet mijn voorkeur.
De grijze turban van Prinsjesdag vind ik wat stijfjes en sober, maar dat komt ook mede door het kapsel van Maxima. Wanneer het haar wat volumineuzer opgemaakt was, zou dit hoedje er beter in verwerkt kunnen worden.
De turban van Koningsdag lijkt iets royaler en staat heel leuk.
Wanneer een turban wat speelser/losser geplooid gemaakt is met soms een mooie bloem of strik eraan bevestigd, geeft het voor mij gelijk een chiquer effect.
De donut is keurig bijpassend gemaakt voor de japon, en dat zal het grote voordeel zijn van deze kamenierster, die naar wens van de koningin een hoofddeksel of haaraccessoire kan verzorgen.
Ben benieuwd naar de volgende aflevering van dit blog.

Oh wat zou ik dat graag kunnen: hoeden maken. Heb totaal geen hoeden hoofd, maar het lijkt me zo tof dit te kunnen maken.
Vooral de donut en de hoeden met rozen vind ik heel geslaagd. De turbans matchen mooi bij de outfits, maar vind ik minder succesvol..

Last edited 11 maanden geleden by AnnekeM

Hoi AnnekeM,
Mijn vorige reactie is verwijderd, waarschijnlijk omdat er teveel links in zaten. Probeer ik het nog een keer, alleen met de (plaats)namen.
Ben je al eens naar een goede hoedenzaak geweest? Er zijn zoveel modellen; er zitten vast ook leuke modellen voor jou bij.
Mijn tips: Utrecht hoedenzaak Jos van Dyck.
Heusden: Hoedtique Mary Stoop (lieve vrouw met veel verstand van zaken).
Nijmegen: Cappello (enige zaak met behalve veel fleurige hoeden, maar ook te leuke kleding, schoenen en accessoires).
Succes!

Last edited 11 maanden geleden by Roos

Hoi Roos, de reactie is niet verwijderd door ons, maar een reactie met daarin links wordt automatisch niet gelijk geplaatst. Wij moeten eerst goedkeuring geven voor die reactie. Komt in een apart kopje te staan, en zien we niet altijd gelijk. Ik zal ‘m even voor je goedkeuren.

Hoi Petra,
Ik begrijp het.
Dank je wel voor de uitleg, weet ik dat voor de volgende keer.

Dat staat er dan bij in een post met meerdere links dat de reactie op goedkeuring wacht voordat het geplaatst wordt.

Hoi AnnekeM,
Ben je al eens naar een goede hoedenwinkel geweest? Vaak is een goed advies genoeg om de perfecte hoed te vinden die wel bij je past (en dan even moed bij elkaar rapen en gewoon dragen).
Ga bijv. naar: Utrecht adres vind je op: https://www.hoedenonline.nl/Webwinkel-Page-78960/Onze-Winkel.html
Of Heusden: https://hoedtique-marystoop.nl/ Mary is een schat van een vrouw met echt liefde voor haar vak.
Hele aparte hoeden (en kleding en schoenen!) in Nijmegen: https://www.cappello.nl/over-cappello/
Succes!

Ook voor jou zal er zeker een model hoed zijn die je staat,hoor Anneke, echt, er bestaan zoveel modellen.
Altijd beginnen met een niet zo groot model, en dan ga je steeds meer uitproberen, je zal zien dat je steeds neer durft en ervan kan genieten.

Ontzettend knap dat Jolanda dit kan……hoeden maken. Het enige voordeel van een turban of een donut is dat het gezicht van Máxima goed zichtbaar is. Ook de vliegende schotel met bloemen en veren lijkt mij niet practisch als je naast de koningin zit🫣. Mijn voorkeur blijft toch de relevé of de fedora

Ten eerste super knap van Jolande dat ze dit allemaal kan, Ze moet echt creatief zijn, én een cursus hebben gvolgd om dit zo te maken.
Maar persoonlijk ben ik niet weg van een turban, het staat netjes, verzorgd, maar ik vind het wat stijfjes en braaf.
De opmaak van de hoeden vereist ook wat vakwerk maar al die kunstbloemen en die veren erbij is het ook niet voor mij, veren vind ik meer bij een winterhoed van vilt passen .
Ik ben misschien wat kritisch, maar ik houd van een hoed in een goed model, met een strakke opmaak , en leuk als er een prachtige hoedenspeld bij wordt gebruikt .

Mij kan een turban ook niet bekoren. Het is meestal een variant op de gedrappeerde theedoek.
Doe mij maar een mooie strakke hoed, geen fedora.