Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 19 jul 0 reacties

Deze hoeden droeg Máxima het afgelopen halfjaar

Nu de zomervakantie is aangebroken, blikken we op ModekoninginMáxima royaal terug op Máxima's looks van de afgelopen maanden. Met deze keer: haar hoeden. 

Normaal gesproken zien we in februari de eerste hoeden wel opduiken, maar dit jaar moesten we wachten tot 27 april. Pas op Koningsdag werd Máxima voor het eerst gezien met een hoofddeksel. Wel gelijk een nieuwe, want bij haar nieuwe ensemble van Natan droeg de koningin een perfect matchende turban van dezelfde stof als de rok. Aangezien Fabienne Delvigne normaal gesproken nauw samenwerkt met Natan en deze hoed NIET uit haar atelier komt, vermoed ik dat we hier kijken naar een ontwerp van Máxima's eigen modeteam. Jolanda, haar kamenier, heeft een cursus hoeden maken gevolgd en zij is niet de enige van het hofpersoneel die wel met naald en draad overweg kan. Misschien klinkt het wat oneerbiedig, maar een turban is ook niet direct de moeilijkste hoed om te maken. Ik zet mijn punten dus in op een hoed uit eigen huis 😉

Een paar dagen later kregen we opnieuw een turban te zien, maar dit keer van een heel ander kaliber. Lees: zwart, vilt, modern en strak. Vanuit de verte lijkt de hoed sterk op een eerder gedragen exemplaar (zie foto rechts) maar hij is toch echt nieuw. Ook hiervan is de maker onbekend. De fantastische website Royalhats suggereert Philip Treacy omdat een soortgelijk model ook voorkwam in de herfstcollectie van 2020. Officiële bevestiging hebben we helaas nooit gekregen. 

De derde hoed van dit seizoen bleek wél een eerder gedragen hoed te zijn. De pillbox met een dubbele rand zijde matcht perfect met de extravagante mantel van Claes Iversen. De hoed komt niet uit zijn atelier en daarom gok ik dat dit ook een Jolanda'tje is. Als iemand het tegendeel kan bewijzen hoor ik het graag. 

Door naar hoed vier. Of nou ja, hoed… Deze schattige haarband van poederroze bloemen wordt aan het hof wel gezien als een hoofddeksel, maar daar valt over te discussieren natuurlijk. Ik weet dat ook lang niet iedereen fan is van de zoete styling, maar ik hou ervan. In het kader van 'verandering van spijs doet eten', zeg maar. 

Máxima kan een capeline op z'n tijd best waarderen. In mei droeg ze dit vilten exemplaar van Fabienne Delvigne. We kennen het ontwerp al van diverse (staats)bezoeken, maar dit model raakt natuurlijk nooit over de datum. 

Voor het streekbezoek aan Noord-Limburg liet Máxima zich inspireren door de jaren zestig. Qua hoeden althans, want gelakt bandstro werd in die tijd veel gebruikt. De laatste tijd zie je het nog weleens opduiken bij Britse hoedenontwerpers, maar de herkomst van dit model is helaas nog onbekend. 

Door naar hoed zeven. Voor de opening van de Kinderbiënnale werd Máxima's signature-hoed tevoorschijn gehaald: de relevé. Een zalmroze dit keer, die schuin op het hoofd werd gedragen. Misschien herken je hem nog van het staatsbezoek aan Duitsland (2011), het staatsbezoek aan Mexico (2011) of een recente Antillen-trip. 

Hoed (lees: haarband) nummer acht kenden we ook al, van het staatsbezoek aan Indonesië. Mooi, die matchende stof. Ik vind het echt iets koninklijks hebben. 

De tweede relevé van het seizoen dook op bij het jubileum van het Eye Filmmuseum. Je kent hem waarschijnlijk nog wel van Prinsjesdag of het officiële bezoek van Jordanië. Ontwerper: Fabienne Delvigne. 

En dan komen we nu uit bij het staatsbezoek aan Duitsland (5-7 juli). Bij de start droeg Máxima een donut waarop handbeschilderde applicaties op zijn aangebracht. Ik heb het vermoeden dat we hier opnieuw kijken naar een ontwerp van Máxima's eigen modeteam. 

Op de tweede dag van het staatsbezoek werd Máxima's hoofd versierd (of bedolven) met veren. Een gevalletje hate it or love it. Ik behoor tot de laatste categorie. Het betreft overigens een ontwerp van Berry Rutjes, dat eerder werd gedragen bij de paardenraces van Royal Ascot. 

Het staatsbezoek werd afgesloten met -hoe kan het ook anders?- een relevé. Dit keer een bruin exemplaar, dat al negen keer eerder dienst deed. 

We kunnen wel concluderen dat deze hoed een echte allemansvriend is. 

De laatste hoed van het seizoen, hoed nummer 12, is nóg meer in trek bij onze modekoningin. Als ik het debuut meereken, is de relevé inmiddels dertien keer in beeld gekomen. 

De vorige draagmomenten op een rij: 

Ik weet haast wel zeker dat de koningin de komende weken nog wel wat hoeden gaat dragen, maar daar zullen we waarschijnlijk weinig van te zien krijgen. Vakantie is privé, en juist in haar vrije tijd kun je haar uittekenen met fedora's of andere hippe hoedjes. Om je een beeld te geven verwijs ik je door naar Hatland, een Nederlands label waar ze veel hoeden verkopen in Máxima's casual-stijl. 

Goed, en dan is het nu tijd om te stemmen. Want dat doen we op ModekoninginMáxima.nl nu eenmaal graag. 

bike trails

De foto's in deze blog zijn gekocht bij PPE Agency.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments