Avatar foto Door Moderator Petra
Noorwegen 08 apr 22 reacties

De stijl van Mette-Marit

Deze maand is onze nieuwe Royal van de maand de blonde, Noorse kroonprinses Mette-Marit!

De stijl van Mette-Marit, hoe kun je die het beste omschrijven? Wij gaan voor elegant, stijlvol, eenvoudig en bescheiden. Liever een minimalistisch mantelpak dan een kakelbonte jurk met grote accessoires.
Qua stoffen gaat de voorkeur dan ook uit naar effen, al durft ze een bloemenprint zeker aan.

Foto ©PPE/Nieboer

In haar beginjaren als kroonprinses droeg Mette-Marit vaak mantelpakjes of deux-pièces met rok.

Haakon en Mette-Marit in 2008. Foto ©PPE/Nieboer

In de loop van de jaren veranderde haar stijl. Tegenwoordig zien we haar vaker in jurken of knielange mantels. Broeken zijn minder favoriet. De Noorse krant Minmote zocht het ooit uit, 9 van de 10 keer droeg Mette-Marit een rok of jurk.

Foto ©PPE/Nieboer

Qua kleur zien we Mette-Marit het meest in wit. Ook dit is uitgezocht door de krant Minmote. Daarnaast zijn donkerblauw en rood favoriete kleuren van haar. Zoals al eerder aangegeven, draagt ze vaak effen stoffen.

Tijdens de Nobelprijsceremonie voor de Vrede in 2009 droeg Mette-Marit wit. Foto ©PPE/Nieboer

Verloving en huwelijk

Op 1 december 2000 werd de verloving aangekondigd tussen kroonprins Haakon en Mette-Marit Tjessem Høiby. Mette-Marit droeg een beige mantelpakje.

Het sprookjeshuwelijk tussen de Noorse kroonprins Haakon en zijn prinses vond plaats op 25 augustus 2001. Mette-Marit droeg een trouwjurk, die werd ontworpen door Ove Harder Finseth, naaister Anna Bratland en haarzelf. De creatie was gemaakt van dikke zijden crêpe en 125 meter zachte zijden tule, speciaal gekleurd in ecru. De rok is afgezet met een sleep van twee meter, geïnspireerd op jurken van koningin Maud, de sleep is zes meter.

Het diadeem komt uit 1910 en was geschenk van koning Harald en koningin Sonja.

Kort na haar huwelijk liet Mette-Marit haar haren knippen in een wat korter, maar elegant kapsel.

Foto: Jo Michael, Det Kongelige Hoff

Later liet ze het weer groeien, en zagen we haar regelmatig met krullen.

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Tegenwoordig draagt de Noorse kroonprinses haar kapsel ook geregeld in een vlecht, al dan niet gecombineerd met een haarband.

Qua ontwerpers kiest ze vaak voor Valentino. Maar ook Noorse ontwerpers zijn favoriet. Daarover meer in blog 3, Mette-Marits ontwerpers. Op de foto hieronder zie je Mette-Marit in een van haar vele jurken van Valentino.

Foto ©PPE/Nieboer

Mette-Marit draagt niet vaak hoeden, naar verluidt vanwege rug- en nekproblemen. De laatste jaren vervangt ze een hoed vaak voor een haarband.

De Noorse kroonprinses met een haarband in februari 2007, tijdens een kerkdienst. Foto ©PPE/Nieboer

Duurzaamheid

Duurzaamheid qua kleding staat ook redelijk hoog op de agenda voor Mette-Marit. Hoe dan, voor een kroonprinses, die toch best veel kleding koopt? Leuk detail: in 2009 werd prinses Mette-Marit lid van de verkoopsite Bloppis.no, waar ze er in slaagde om maar liefst 31 van haar kledingstukken te verkopen. Toch leuk om te weten. De kledingstukken zijn nog altijd terug te zien op haar account op de website. En het mooiste is dat de volledige opbrengst naar een goed doel ging: De complete opbrengst gaat naar ‘Miljøagentene’. Deze organisatie wil juist kinderen bewuster maken van het milieu.

Combineren en herdragen doet ze ook graag. Daarnaast wordt er regelmatig kleding van prinses Ingrid-Alexandra door gegeven aan prinses Estelle van Zweden. En, Estelle wordt ook regelmatig in deze kleding gespot. Hoe leuk! De banden tussen de Noren en Zweden zijn dan ook erg goed. Zo is niet alleen kroonprins Haakon peetoom van prinses Estelle, maar is kroonprinses Mette-Marit zelf peettante van haar broertje prins Oscar.

Prinses Estelle in 2018 met een jasje van Marie-Chantal, eerder gedragen door prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen. Foto ©PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie vrouw met heel lieve uitsyraling !! steeds verzorgd . Geen franjes, typisch scandinavisch

Heb hem gevonden hoor, Moderator Petra (hartelijk dank !) : M-M’s héérlijke bruidsjurk ! Heb ook de hele (,) mooie huwelijkheidsplechtigheid gezien op tv !

Soms vind ik Mette Marit erg goed gekleed. Heel soms. Hierboven denk ik dan aan de zwartwitte outfit van de Nobelprijs. Maar meestal vind ik het echt helemaal niks. Het past zeer matig (vaak te krap bij schouders of boezem), het zit raar (hierboven bijvoorbeeld die witte broek, die aan alle kanten trekt en ook nog veel te lang is) en ze heeft niet veel talent voor het combineren van kledingstukken (hierboven vrijwel alles, maar vooral die outfit met die broek en dat gele jurkje met dat ding erover). Heel vaak draagt ze outfits die nog tuttig zouden zijn voor koningin Sonja (die ver in de tachtig is). Ergens wekt het wel de indruk dat ze o zo gewoon is gebleven (wat natuurlijk heel sympathiek is), maar het zijn vaak wel peperdure kledingstukken. Het gebleekte haar vind ik haar matig staan, maar we weten volgens mij niet hoe haar echte haarkleur zou zijn.
Jammer. Want het ligt niet aan budget. En er is genoeg kennis en ervaring binnen handbereik. Koningin Sonja (afkomstig uit een mode-ondernemersfamilie) ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Niet altijd mijn smaak, maar het past perfect, past bij de functie en de situatie en het staat haar goed.

Een prinses met een ingetogen stijl. Haar serene uitstraling spreekt mij wel aan. Qua mode vind ik het in deze blog allemaal net niet, maar er komt vast nog wel wat moois voorbij in de volgende blogs.

Mette Marit vind ik qua kleding ook zeer weinig aan (dat groene pakje vind ik dan wel weer heel leuk) en haar super geblondeerde haar is ook niet meer van deze tijd. Zou ze dat vol willen houden tot ze 80 is? Anyways, koningin Sonja is een van mijn favoriete royals als het om kleding gaat. Altijd kleurrijk, vaak 80’s inspired en ook niet ouwelijk of zo.

Last edited 1 jaar geleden by Difan

Mette Marit, zo Noors, geen poespas, een echt natuur mens, gewoon zichzelf. Wel altijd verzorgd en ondanks haar ziekte gaat ze stug door, waarvoor respect!

Dit vind ik nu echt één van de saaist geklede royals, trouwens ik vind het hele Noorse koningshuis grijzig en saai.

Mag wel maar had niet gehoeven. Voegt niets toe en komt over als overtuigen. Was een eigen mening op dit item en de daarbij geplaatste foto’s.

Niet mijn favoriete royal, maar wat een mooi blog heb je ervan gemaakt. Dit is Mette Marit op haar best!

Sympathieke, ingetogen prinses. Wat ziet ze er mooi uit op de eerste foto. Soms vind ik haar leuk gekleed gaan en soms ook niet. Ziet er altijd verzorgd uit.

Zie graag haar toppers tegemoet.
Ik zie haar vaak in een wat degelijke stijl.

Bijna altijd mooi gekleed. Beetje a la Scandinavisch design; zonder veel toeters en bellen.

Mette marit heeft mi een lieve, heel open en natuurlijke uitstraling. Haarkledij is mi bescheiden maar steeds erg verzorgd.

Ach, ik durf het wel aan 😃 De afkorting, mi, valt me herhaaldelijk op bij je reacties. Niet nodig. Wij reageren allemaal naar óns inziens.
Ieder zijn smaak, en reactie op de kleding.

Geen probleem hoor Celeste. Mi is voor mij heel vaak het alternatief voor “ik”. Vandaar …

Een ontzettende lieve en sympathieke prinses. Haar kledingstijl is meestal eenvoudig maar netjes. Jammer dat in de Scandinavische landen men zo vast houdt aan de troon tot de dood. Het zou leuk zijn als de jonge garde aan het roer komt.

Mette-Marit heeft zo’n lieve uitstraling.
Zij lijkt mij een heel toegewijde echtgenote en moeder, die ook haar koninklijke taken, wanneer haar gezondheid dit toelaat, zeer serieus neemt.
Keurig gekleed, eenvoudig maar stijlvol. Ze blijft zichzelf.
Halflang, gekruld haar vind ik het mooist bij haar passen.

Haar kledingstijl is eigenlijk niet bijzonder. Ze lijkt me een hele aardige, bescheiden vrouw die zich gewoon netjes kleed voor de gelegenheid. Ze heeft trouwens prachtig haar.