Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 31 jul 0 reacties

De schoenen van de Queen

Linda van Deventer is schoenenontwerpster én blogt voor ModekoninginMáxima over koninklijke schoenen. Deze keer: De schoenen van de Queen.

De koningin van Engeland is erg stijlvast en dit is ze ook op het gebied van haar schoenen. Al jaren draagt de Queenbij bijna alle officiële gelegenheden klassieke, zwarte pumps met een lage hak. Meestal zijn de schoenen gemaakt van lakleer, maar  een enkele keer  draagt ze ook schoenen van gewoon leer of in een andere kleur.

De eerste keer dat The Queen op deze schoenen werd gespot, was meer dan vijftig jaar geleden. De schoenen kwamen van het Britse Rayne, deze schoenmaker was Elizabeth destijds aangeraden door The Queen Mother. Haar voeten werden opgemeten en aan de hand van een voor haar gemaakte leest werden de eerste schoenen vervaardigd. Het verhaal gaat dat hier meer dan vier mensen mee bezig waren, maar het resultaat mocht er zijn, want sindsdien wilde The Queen alleen nog maar op schoenen van Rayne lopen. De jaren verstreken en The Queen bleef een trouwe klant.

Helaas ging het merk niet met zijn tijd mee en ging de schoenmaker zo’n dertig jaar geleden failliet. De koningin zorgde er persoonlijk voor dat haar leesten uit de faillissementsboedel werden gered en nodigde Rayne in 1988 uit op het paleis om haar waardering te laten blijken en hem te de titel “Sir” te geven. Vier jaar later overleed Rayne en hierna vroeg The Queen aan een oud medewerker van Rayne, genaamd David Hyatt, of hij op de oude leesten, weer dezelfde schoenen wilde maken. Sindsdien maakt hij de bekende schoenen voor The Queen. Hij heeft zich weleens laten ontvallen dat hij maar twee of drie keer per jaar op het paleis komt, aangezien de Britse Koningin alleen nieuwe paren besteld als dit echt nodig is.
Er wordt goed voor haar schoenen gezorgd door haar personeel, nadat The Queen ze uittrekt worden er schoenspanners in de pumps gedaan, worden ze gepoetst en vervolgens netjes in zijden of katoenen schoenzakjes gestopt. Een enkele keer moet David Hyatt naar het paleis komen om een bestaand paar te repareren, bijvoorbeeld als de zooltjes onder de hakken versleten zijn. Eenmaal moest hij een hele hak vervangen, omdat, naar het schijnt, de hond van The Queen met haar pumps had zitten spelen.

Andere leuke weetjes zijn dat Rayne ook haar mooie trouwpumps maakte en dat Rayne één keer in spanning heeft gezeten of hij wel schoenen voor de Britse Koningin mocht blijven maken, omdat hij een keer op een borrel had verteld wat haar schoenmaat was. De Britse Queen is echter altijd trouw gebleven aan haar schoenmaker en haar stijl. Inmiddels wordt gezegd dat haar pumps net zo iconisch en typisch Brits zijn als het servies van Wedgwood en dat zegt genoeg.

 


 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments