Het lijkt soms wel een kip-en-ei-kwestie. Wie leende en wie leende uit? Mede dankzij het ontbreken van veel oud beeldmateriaal, kan niet altijd met zekerheid worden gezegd wie een bepaald kledingstuk als eerste droeg. Hoe dan ook, de mantel die prinses Margriet droeg tijdens de aankondiging van haar verloving, zagen we al eerder bij een goede vriendin van de prinses.
Prinses Margriet en de vriendin in kwestie:
Et voila: de mantel bij prinses Margriet.
Foto: Joop van Bilsen
En van de verlovingsmantel gaan we door naar de tweedelige combinatie die Margriet droeg tijdens het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. De mantel van het ensemble kwam die dag veelvuldig in beeld, maar de japon helaas niet. Gelukkig droeg Margriet het kledingstuk enkele maanden later opnieuw tijdens Prinsjesdag 1966, wat betekent dat naast Juliana ook prinses Margriet haar bruiloftskleding droeg die dag. Ook op de officiele portretten die werden vrijgegeven ter gelegenheid van het huwelijk van Pieter en Margriet in 1967 was de japon weer te zien. Driemaal is scheepsrechts, zullen we maar zeggen.
De japon met mantel:
Foto: Anefo/Nationaal Archief
Japon zonder mantel:
Foto: Max Koot/RVD
Prinsjesdag 1966:
Foto: Anefo/Nationaal Achief
De officiele portretten:
Foto: RVD
En last but not least kijken we nog even naar de japon die prinses Margriet droeg tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix (links). Terwijl de meeste gasten een andere japon droegen tijdens het avondfeest, zagen we geen kledingwissel bij prinses Margriet. Blijkbaar zat de jurk goed, want slechts enkele maanden later zagen we de robe opnieuw tijdens Prinsjesdag 1980.
Foto: RVD/Nationaal Archief