Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 29 okt 1 reacties

De mode van Juliana – deel 2

Over de kleding van koningin Juliana is weinig bekend en dat is jammer. Een modekoningin is Juliana natuurlijk nooit geweest, maar dat maakt haar kleding niet minder interessant. De koningin had namelijk, net als Beatrix en Máxima nu, een geheel eigen stijl en opvallende voorkeuren. Zo droeg Juliana op Prinsjesdag 1966 de kanten japon die we eerder dat jaar zagen tijdens het huwelijk van Beatrix. Blijkbaar beviel de keuze goed, want tijdens Prinsjesdag 1967 droeg de vorstin de fluwelen jurk die we eerder dat jaar zagen tijdens het huwelijk van prinses Margriet. En last but not least zagen we ook de japon die Juliana droeg tijdens het huwelijk van prinses Christina  enkele maanden na het moment supreme alweer terug. Juist ja, tijdens Prinsjesdag dat jaar.  

Bruiloft Beatrix
Voor de bruiloft van haar oudste dochter liet koningin Juliana een lange japon maken van groen kant op taft bij Maison Linette. Over de japon droeg de koningin het grootste gedeelte van de dag een fluwelen mantel met bontkraag. Mede dankzij Paleis het Loo weten we dat Juliana de mantel na het huwelijk liet vermaken tot een robe en het bont liet vervangen door kraaltjes op de kraag en manchetten. Maar daar eindigt het verhaal niet, zo bleek tijdens mijn research. De robe die tijdens het huwelijk zat verstopt onder de mantel, heeft Juliana enkele maanden na het huwelijk namelijk gedragen op Prinsjesdag 1966. 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Rob Mieremet. 

In 1969 zagen we opnieuw een vermaakte versie van de mantel/japon. Tijdens een ontmoeting met de deelnemers van de EEG-conferentie droeg Juliana de fluwelen robe opnieuw, maar ditmaal zonder sleep. 

Huwelijk Margriet
In 1967 droeg Juliana tijdens het huwelijk van prinses Margriet een japon van donkergroen velours. Over de robe met watervalhals droeg de vorstin een groot gedeelte van de dag een mantel met -uiteraard- een bontkraag. Op Prinsjesdag dat jaar zagen we de japon opnieuw, maar ditmaal zonder de bijbehorende mantel.


Foto: RVD/Nationaal Archief/Jac. de Nijs 

Huwelijk Christina 
Bij het huwelijk van prinses Irene was koningin Juliana helaas niet aanwezig, maar bij het huwelijk van prinses Christina gelukkig wel. De koningin droeg een rode japon met daaroverheen een oranje mantel met ruches aan de kraag en manchetten. Enkele maanden later zagen we de japon opnieuw tijdens Prinsjesdag 1975. 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Jac de Nijs. 

Foto's met dank aan: RVD, Rob Mieremet, Jac. de Nijs, GahetNa, Anefo, Nationaal Archief 

 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik hou ontzettend veel van archieffoto’s ! Juliana had zo haar eigen chic !