Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 02 feb 0 reacties

Dé jurk: ook na twintig jaar nog altijd mooi

Het is vandaag 02-02-2022 en daarmee is het alweer twintig jaar geleden dat prins Willem-Alexander zijn Jawoord gaf aan Máxima Zorreguieta. In deze blog blikken we terug op dé jurk. 

Al maanden voor het moment suprême beginnen de speculaties. Wie zou de jurk mogen maken? Welke kleur zou Máxima hebben gekozen? Welke stof? Welke belijning?
Diverse ontwerpers mogen hun ideeën tonen in kranten en tijdschriften, maar lang blijft geheim wie nou precies de eer heeft gekregen. Helaas voor Máxima komt het nieuws enkele weken voor de bruiloft toch naar buiten via een mol. En wie is de mol? Nou ja, in dit geval de vrouw van een beveiliger, die weekblad Privé tipt dat de toekomstige prinses een afspraak heeft met niemand minder dan Valentino. Als de Italiaanse ontwerper zich in de dagen voor het huwelijk meermaals meldt bij het paleis voor een pas- en oefensessie, worden de laatste twijfels weggenomen: De toekomstige prinses en koningin heeft haar keuze laten vallen op de meester van de verfijning. 

Het moment waarop Máxima aan de arm van prins Willem-Alexander uit het paleis uit komt schrijden, heeft wel wat weg van een sprookje. Daar is ze dan. Het Argentijnse burgermeisje dat het hart heeft veroverd van de toekomstige koning van Nederland. Passend bij haar bijzondere toekomst, draagt Máxima een japon van roomwitte mikado-zijde.


Foto: RVD

De belijning van de japon is zowel waardig als eenvoudig, waardoor de opstaande boothals en het kant bij  het rokgedeelte echte eyecatchers zijn. 

De sleep van de japon is gemaakt van zijde en tule en heeft een lengte van maar liefst vijf meter. De sluier van Máxima is met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant. Doordat de sluier net iets langer en breder is dan de sleep van de jurk, is het bovenaanzicht even indrukwekkend als het vooraanzicht.

Schets van Valentino:

Bij een koninklijke bruid horen natuurlijk ook bruidsmeisjes. Máxima's zusje, Máxima's vriendin en twee nichtjes van Willem-Alexander dragen een blouse van velours en een bijpassende rok van rode satin duchesse. Naar verluidt komt het ontwerp uit de koker van modehuis Pauw. Omdat de vriendin en het zusje van Máxima natuurlijk niet voor iedere passessie kunnen afreizen naar Nederland, wordt dat werk uitgevoerd door de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum. Máxima is hier zoveel mogelijk bij aanwezig. 

Tijdens het kerkelijk huwelijk kwamen er ook nog zes bruidskinderen in beeld, die kleding droegen van Theresia Couture. De meisjes droegen rood fluwelen jurkjes met een witte kraag van poplin, terwijl de jongens een kniebroek en en jas van rood fluweel droegen. Hierbij droegen ze een witte blouse met een met een grote kraag van poplin en een witte maillot.


Foto: RVD 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments