Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 17 mrt 0 reacties

De hofschoen: een toepasselijkere naam kan bijna niet

Niets is zo veranderlijk als het weer, maar ook de modewereld kan er wat van. Trends komen en gaan in een sneltreinvaart voorbij. Zelfs als we kijken naar Máxima’s schoenencollectie.

Over Máxima’s leren onderdanen is in de loop der jaren al heel wat geschreven en gezegd. Haar schoenmaat 42 is bij een groot gedeelte van Nederland wel bekend en ook haar hoge hakken zijn regelmatig het onderwerp van gesprek. Maar er is meer te vertellen. Zo zien we Máxima de laatste tijd steeds vaker met hofschoenen. Een toepasselijke naam voor het klassieke model schoen, want aan het hof lopen ze er allemaal mee weg.

In de beginjaren van Máxima’s leven aan het hof zagen we heel andere schoenen bij Máxima. Slingbacks met een t-bandje en/of een bandje om de wreef zijn in alle kleuren te koop bij Natan en dus te vinden in Máxima’s garderobe. In 2007 verdwijnt deze trend als sneeuw voor de zon en een nieuw modeverschijnsel doet zijn intrede: de peeptoe. -Of voor de mensen die de verengelsing van onze taal verfoeien: de schoen met een open teen- In 2009 doet de modewereld hier nog een schepje bovenop. Of beter gezegd: een laagje onderop. De hakken op de catwalk worden steeds hoger en de zool van de schoenen wordt voorzien van een plateau. Et voilà: de plateauzool is een trend.  Máxima doet enthousiast met het nieuwe modeverschijnsel mee, maar sinds een paar maanden moet ook deze trend plaatsmaken voor een nieuw model: de toepasselijke hofschoen.

In het boek ‘Schoenen’ van Angela Pattison en Nigel Cawthorne wordt de hofschoen omschreven als het zwarte avondjurkje onder het schoeisel. “Zo gewoon en elegant in zijn eenvoud, dat hij er altijd lijkt te zijn geweest. (…) De hofschoen is een nauwsluitende schoen met een stevige greep op de voet, waardoor hij niet uitschiet. Hij heeft geen sluitingen – geen gespen, geen veters en geen ritsen. De hiel en tenen worden bedekt, maar de bovenkant van de voet is decolleté of bloot.”
De schoenen zijn te herkennen aan de zogeheten hoflijn. Zelfs een schoen met een bandje kan in de categorie hofschoen vallen, als de bovenlijn van de schoen maar een ononderbroken lijn rond de voet volgt.

De hofschoen is mede dankzij hertogin Catherine helemaal hip op dit moment, maar natuurlijk kent het model een veel langere geschiedenis. Hofschoenen zijn ontstaan aan het hof van Eleanora van Acquitanie. Zij leefde in de twaalfde eeuw en had een modieuze minnaar. Hij introduceerde lange japonnen van zachte stoffen, die werden gecombineerd met puntschoenen. Deze schoenen zijn de letterlijke en figuurlijke voorlopers van de huidige hofschoen. Door de jaren heen is het model steeds aan verandering onderhevig geweest. Aan het begin van de negentiende eeuw zagen we bijvoorbeeld een ontwerp met de zogeheten Louis-hak en ook de punt van de schoen heeft al heel wat uiterlijkheden gekend.

Het huidige ontwerp van de hofschoen hebben we te danken aan Coco Chanel. Zij bevrijdde de vrouw in de jaren twintig van de dwingende mode met korsetten. Bij de bekende Little Black Dress ontwierp zij beige hofschoenen met een zwarte neus, die door het tweekleurige ontwerp de voet van de vrouw visueel verkleinden. Tegenwoordig zien we vooral effen hofschoenen, maar de lijn van het ontwerp lijkt sterk op die van Chanel. Het wijst voor zich dat de klassieke en neutrale schoen door de jaren heen nooit buiten beeld is geweest, maar toch beleefde het model in 2011 een ware revival met dank aan hertogin Catherine. Zij droeg de -inmiddels overbekende- hofschoenen van LK Bennett tijdens koninklijke optredens. Al snel volgden Máxima, Mary en Victoria haar voorbeeld. De laatste maanden zien we koningin Máxima steeds vaker zonder plateauzolen of peeptoes, maar wel met hofschoenen van Gianvito Rossi, Natan, LK Bennett en Rupert Sanderson. Ik ben er blij mee. Jullie? 

Máxima's hofschoenen van LK Bennett: 

Afbeeldingsresultaat voor pumps site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor bennett site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor bennett site:modekoninginmaxima.nl

 

Maxima's hofschoenen van Rupert Sanderson: 

Afbeeldingsresultaat voor pumps site:modekoninginmaxima.nl

Máxima's hofschoenen van Gianvito Rossi:

Afbeeldingsresultaat voor gianvito site:modekoninginmaxima.nl

Afbeeldingsresultaat voor gianvito site:modekoninginmaxima.nl

Foto homepage: Oranje Fonds/ Bart Homburg 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments