Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 29 apr 0 reacties

Creatie Koningin Maxima 29 april + juwelen 28 april

Vandaag viert de koning achter de schermen zijn verjaardag met familie en vrienden. Diverse royals zijn naar Nederland gekomen om het feest mee te vieren. Wie weet krijgen we nog een groepsfoto te zien, dus voor de zekerheid heb ik maar even een log geopend. Ook blikt onze juwelenkenner Edwin nog even terug op Máxima's juwelen tijdens het verjaardagsdiner van 28 april. 

Outfit: Op het feest draagt koningin Máxima een rode japon met borduurwerk en een asymmetrische halslijn van Jan Taminiau. Het is de vijfde nieuwe creatie in korte tijd van de Nederlandse ontwerper. 


Foto: RVD/Jeroen vd Meyden

Foto: RVD/Jeroen vd Meyden

In korte tijd droeg koningin Máxima zes outfits van Taminiau. Alleen de tweede creatie zagen we al een keer eerder. 

Juwelen 28 april: 

Edwin: "Koningin Máxima droeg gisteren tijdens het verjaardagsdiner van Koning Willem-Alexander verschillende historische juwelen, o.a. afkomstig uit de kluis van het Huis van Oranje Nassau."

Haarspelden: "In het haar van koningin Máxima zagen we tijdens het feestelijke diner twee historische, diamanten korenaren. We mogen ze niet verwarren met de korenaren van het welbekende korenarendiadeem, want deze haarspelden waren ooit een onderdeel van een broche.: 

 

#dutchroyaljewels #earsofwheat #diamonds #brooche #bow

Een bericht gedeeld door Dutch Royal Jewels (@dutchroyaljewels) op

28 Apr 2017 om 1:55 PDT

Het juweel kent waarschijnlijk een oude, van oorsprong Russische, geschiedenis. Via Koningin Catherina (Paulowna) von Württemberg, de zus van Anna Paulowna, kwamen de korenaren in het bezit van haar dochter koningin Sophie (de eerste echtgenote van Koning Willem III). Na haar dood ging het juweel naar haar zoon, prins Alexander. Het vroegtijdige overlijden van de Prins, zorgde ervoor dat de korenaren geërfd werden door zijn halfzus Prinses Wilhelmina. De broche is inmiddels gedemonteerd en de korenaren worden tegenwoordig gedragen als haar- en hoedversierselen door Koningin Máxima. 

-Advertentie- 

– Einde advertentie-

Oorhangers: "Qua oorsieraden heeft koningin Máxima gekozen voor lange oorhangers van diamant en een onbekende groene/bruine steen. Waarschijnlijk komen ze niet uit de collectie historische juwelen, want Máxima is de eerste die met deze oorhangers werd gezien. Tijdens Prinsjesdag 2015 droeg ook prinses Laurentien deze tweekleurige oorsieraden."

 

Armbanden: "De prachtige, historische diamanten armbanden die Koningin Máxima om haar pols droeg hebben in het verleden een ander uiterlijk gehad. Daarvoor moeten we een stukje terug in de tijd, namelijk de verloving van toen nog Kroonprinses Juliana met Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld. Toen op 8 september 1936 de verloving van het prinselijk paar werd aangekondigd, werd er in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië een comité opgericht om aan de feestelijkheden in het koninkrijk een bijdrage te leveren, o.a. om een Nederlands-Indisch huwelijksgeschenk te kunnen aanbieden. Er werd gekozen voor een prachtige, brede diamanten armband. Voor de huwelijksfestiviteiten reisde een grote delegatie van Indische vorstenhuizen naar Nederland. Aangekomen in Den Haag werd Prinses Juliana op 30 december 1936, een week voor haar huwelijk, deze platina, met 1700 (!) bezette diamanten armband aangeboden op het paleis op de Kneuterdijk. Het geschenk was eigenlijk een Hollands produkt, alhoewel er oosterse en Indische motieven in waren verwerkt, waren de 1700 diamanten geslepen in Nederland en was juwelier Bouman in Den Haag verantwoordelijk voor de uitvoering. In samenwerking met Prinses Juliana, ging de juwelendesigner W. Rohring aan de slag met de werktekeningen. Voor de armband werden grotendeels loepzuivere, Zuid-Afrikaanse, briljant geslepen diamanten gebruikt. De armband bezat tevens 34 vierkant geslepen diamanten. De motieven van de armband werden verdeeld in 3 vlakken; het middenstuk bestond uit de Nederlandse kroon met de vleugels van de Garoeda vogel. De linker en rechterzijde bestond uit een complete uitvoering van deze half mens, half adelaar en uit het hindoeïstische mythologie afstammende wezen. Arabesken (ritmische patronen, repeterende bewegingslijnen en een typische gebruik van bladeren en spiralen) werden als versieringen aangebracht.

Dat Prinses Juliana dit bijzondere, waardevolle geschenk enorm waardeerde, bleek wel uit het feit dat zij de Nederlands-Indische geschonken armband een week later droeg tijdens haar huwelijk. Gedurende haar regeerperiode heeft Juliana de armband veelvuldig gedragen op staatsbezoeken, staatsieportretten en feestelijkheden. Na haar abdicatie verdween dit meesterwerk van het koninklijke toneel. Diep in de kluis opgeborgen leek het wel, aangezien Koningin Beatrix dit, opvallende en in het oog springende juweel nooit heeft gedragen….. Totdat Máxima haar intrede deed. Zij (en ook Koningin Beatrix) verscheen meerdere malen met twee verschillende diamanten armbanden… En wat bleek, na goed naar de armbanden gekeken te hebben? Het huwelijksgeschenk van Juliana was gedemonteerd; uit één brede, massieve armband had de hofjuwelier twee delicate armbanden gecreëerd. Onder andere gemaakt van de arabesken die in het oorspronkelijke design waren verwerkt. Minder opzichtig, minder zwaar en beter te dragen bij ook meer informele bijeenkomsten. De centrale grote asscher geslepen diamant van deze armband zagen we later terug in een prachtige ring, die Beatrix vandaag de dag nog regelmatig draagt. Het schijnt (!) dat de diamanten garoeda’s die links en rechts waren aangebracht, tot broches omgevormd zijn. Tot de dag van vandaag hebben wij deze juweeltjes nog niet publiekelijk kunnen bewonderen. Maar „onze“ Maxima kennende, weet je het maar nooit….

Bovenstaande armband is gemaakt van de onderstaande, omcirkelde elementen van het huwelijksgeschenk van Juliana. 

Bovenstaande armband is gemaakt van de onderstaande, omcirkelde elementen van het huwelijksgeschenk van Juliana. 

Ringen: "Qua ringen heeft Máxima gekozen voor de ring die ze kreeg na de geboorte van Ariane (links), haar platina trouwring (halfrond, 2,55 mm) en haar platina verlovingsring, die is bezet met een ovaalgeslepen oranje diamant.  De steen is aan weerszijden bezet met emerald geslepen diamanten, die weer zijn ingesloten tussen twee banden die zijn bezet met briljant geslepen diamanten. (rechts)"

,

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments