Voor de juwelenblogs op ModekoninginMáxima bestaat een speciale juwelenappgroep, waarin onze kenners foto’s delen van de oranjejuwelen. Gisteren kwam ons gesprek op de vliegenbroches van de Oranjes. Edwin Fellner klom gelijk in zijn pen en schreef er een heerlijke blog over.
Edwin Fellner: “Het Nederlandse koningshuis bezit een van de meest uitgebreide en verfijnde juwelenverzamelingen ter wereld. Naast de bekende parels, diamanten en andere kostbare edelstenen, zijn het vooral de bijzondere en vaak symbolische motieven die de collectie zo fascinerend maken. Een opvallend en intrigerend onderdeel hiervan zijn de insectenbroches, een motief dat sinds de 19e eeuw populair is onder aristocratische en vooral koninklijke kringen. Zo ook vliegenbroches.
De inspiratie voor insectenbroches komt uit het Victoriaanse tijdperk, een periode waarin de belangstelling voor de natuur en natuurhistorie sterk toenam. Tijdens deze tijd ontstond een ware trend van het dragen van realistische insectenmotieven in sieraden. Deze sieraden varieerden van het dragen van levende insecten tot het vervaardigen van gedetailleerde afbeeldingen van insecten, gemaakt van goud, zilver en kostbare edelstenen. Zo werden vliegen, wespen, libellen, vlinders, kevers, bijen en zelfs spinnen afgebeeld in juwelen die niet alleen mooi waren, maar ook vaak een diepe symboliek hadden.
Symboliek
De insecten in de mode waren niet zomaar decoraties; ze symboliseerden vaak kracht, geluk of andere betekenissen. Bijen, bijvoorbeeld, waren bijzonder in de mode in Frankrijk en stonden symbool voor arbeid en samenhorigheid. Prins Victor Bonaparte koos bijen als symbool, wat aangeeft hoe deze motieven al snel populair werden onder de hogere kringen.
Koningin Emma, de vrouw van koning Willem III, was een groot liefhebber van insectenbroches en bezat een indrukwekkende collectie. Haar verzameling omvatte onder andere vliegen, libellen, motten en vlinders, vervaardigd uit de duurste edelstenen. Wat haar broches extra bijzonder maakte, was de techniek van “en tremblant” of “shaken”, waarbij de vleugels van de insecten bewegen konden. Deze beweging werd bereikt door diamanten op delicate scharnierpunten te plaatsen, waardoor de vleugels subtiel meebewegen met de bewegingen van de draagster. Het resultaat is een betoverend glinsterend effect, dat de illusie van levendheid geeft
De vliegenbroches van de Oranjes
De drie vliegbroches van Emma, elk gemaakt van diamanten en een andere edelsteen—saffier, smaragd en robijn—zijn nog steeds een bewijs van haar verfijnde smaak en de technische verfijning van de juwelenkunst in die tijd. Prinses Beatrix draagt deze prachtige broches nog regelmatig. Zij bezit de saffieren en smaragden versie.
Prinses Irene schijnt de robijnen versie te bezitten.
Margriet bezit een tweede set van drie vliegenbroches uit Victoriaans tijdperk: gemaakt van goud en bezet met parels, robijnen, saffieren en onyx.
Prinses Irene heeft ook nog een kleine, bijna 140 jaar oude libellenbroche in haar collectie. Deze gouden libellenbroche, bezet met robijnen en oud slijpsel diamanten, was een geschenk van Koning Willem III aan Emma tijdens een bezoek aan Londen in 1882, ter gelegenheid van het huwelijk van Emma’s zus Helene.”
Verder lezen?
Dat kan! Zo staat er een blog online over de koninklijke vlinderbroches van Máxima. In de juwelenapp zijn we bezig met een blog over álle Oranjevlinders en dat zijn er nog veel meer. Er komt dus nog een blog aan over koninklijke vlinders, maar nog even geduld aub.
En ik verwijs je ook graag door naar de Instagrampagina van Edwin, Dutch Royal Jewels.
Leuk, de instapagina Dutch Royal Jewels! Ook interessant om in deze blog van Josine te lezen dat insectenjuwelen ooit een trend waren en wat de gedachte erachter was.
Wat een mooie broches! Die libel van Irene vind ik verfijnd, prachtig. Maar ik sluit mij aan bij andere reacties; I love de “beesten” van Máxima, passen meer bij haar.
Super leuk deze broches! Ook de grote insecten die Máxima heeft, spinnen en kevers vind ik zo gaaf.
Ik vind eigenlijk alleen de libelle van Irene echt mooi. Dat sierlijke past op de één of andere manier bij haar.
Mooie beschrijving in dit blog van de insectenjuwelen.
Maar ik voel met Pieter mee, want ook aan mij is deze “beestenboel” niet besteed.😉
Ik ga niet verder dan een vriendelijk vlindertje, en kies verder mijn broches liever in bloemenstijl of sierlijke andere grafische vormen.
Zelf ben ik niet zo’n fan van juwelen gebaseerd op insecten. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik vliegen, motten, spinnen of een libelle liever niet te dicht ‘op mijn huid’ heb. Ik zie insecten eerder als hinderlijk en ‘niet gewenst’, wat natuurlijk helemaal niet altijd terecht is, dat begrijp ik heel goed. Maar dat zorgt er wel voor dat ik insecten als juweel niet echt kan waarderen.
Terwijl ik een vlinder of een zwaan als juweel prachtig vind, evenals bijvoorbeeld een panter. Grappig eigenlijk dat dit allemaal komt door het beeld wat we misschien vaak van iets hebben, in dit geval insecten. En grappig dat de royals hiermee minder moeite lijken te hebben.
Ik moet zeggen, deze vliegen, libellen enz. zijn leuk maar geef mij die joekels van spinnen, torren enz. van Maxima maar.
Past ook beter bij haar, groot en opvallend. Ik houd daar van🤩
Maar gezien het tijdsbeeld waaruit de vliegen enz. komen vind ik ze wel erg mooi.
Leuk dat Maxima deze traditie heeft voortgezet met haar eigen aangeschafte collectie.
Ik kan me niet herinneren dat Máxima er eentje gedragen heeft. Maar die is natuurlijk ook meer van de spinnen. Ook leuk voor een blog: de dieren van Máxima 💎
Heeft Maxima toch ook ooit een kreeft om haar nek gehangen?
Zeker en mosselen😉, daar heeft ze 2 kettingen van. Eén van keramiek en één echte dacht ik (ik neem aan gewassen en gelakt😂
Goed idee Jens👍