Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 07 dec 0 reacties

Amalia's stijlevolutie in 16 looks

Het is vandaag feest op Paleis Huis ten Bosch, want prinses Amalia viert vandaag haar zestiende verjaardag. Om deze bijzondere dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, heb ik zestien mooie foto's uitgezocht die iets vertellen over haar stijlevolutie, van schattige poppenjurkjes tot gerafelde jeans 

Laten we beginnen met de kanten presentatiejurk waarin de prinses werd voorgesteld aan het publiek. Het kledingstuk komt uit het Koninklijk Huisarchief en maakt in één oogopslag duidelijk dat we hier te maken hebben met een bijzondere baby.

Begin 2004 geeft de RVD een gezinsfoto vrij. Prinses Amalia zien we hier opnieuw met een presentatiejurk, maar nu een van Máxima's grootvader. 


Foto: RVD

In 2004 draagt Amalia een geblokt blauw-wit jurkje tijdens het fotomoment in Italië. Wat een doddig kindje was ze toch. 

Als verwijzing naar haar naamgenoot -Amalia van Solms- draagt Amalia tijdens de doop van prinses Alexia een fluwelen jurk met kanten kraag. Eén ding is inmiddels wel duidelijk: mama Máxima is niet vies van wat traditie. 

——Advertentie—–

—–Einde advertentie——

Privé ziet de prinses er heel anders uit. Gelukkig maar, want comfortabele jeans spelen heel wat fijner. 


Foto: RVD

Bij het Portugese label Papa 'd'anjo is Máxima tot hun faillissement in 2011 trouwe klant. 

Foto: RVD/Utrecht

Voor de abdicatie vraagt Máxima een catalogus aan bij Pili Carrera. Hieruit bestelt ze drie zachtgele jurkjes met geplooide rokken en schattige kraagjes. Haar keuze voor drie identieke outfits levert haar wel wat kritiek op, maar is heul koninklijk. Tot de jaren zestig werd kleding echt nog gezien als iets kostbaars, iets waar je zuinig op moest zuinig. Het doorgeven van kleding, aan familieleden of het goede doel, was dan ook een vanzelfsprekendheid. Drie zussen in identieke kleding liet dus zien dat er sprake was van een goedgevulde portemonnee én een gelijke waardering van het kroost. Ik vermoed dat Máxima's keuze hier sterk mee te maken heeft. 

Voor de inhuldiging had Máxima ook een duidelijk beeld in haar hoofd wat betreft de kinderkleding: een koningsblauw jurkje met een schattige kraag. Zodra Amalia het ontwerp ziet bij Natan, maakt ze abrupt duidelijk dat ze dat écht niet aan gaat doen. Vermeulen bedenkt een gouden tussenoplossing: de stof blijft, het model niet. Amalia mag zelf aan de slag met potlood en papier, en schetst deze jurk. 

Na de inhuldiging laat de koningin dit principe steeds vaker los. Dat moet ook wel, want Amalia komt op de leeftijd dat ze zelf haar kleding uit mag zoeken. Een kanten jurk van Zara bijvoorbeeld. 

Privé draagt ze -net als alle andere tieners- jeans mét gaten en rafels.

In plaats van klassieke ballerina's, draagt ze privé stoere sneakers. Bijvoorbeeld deze felroze van Nike.


Foto: RVD

In 2017 zien we de prinses op Koningsdag opnieuw in een jurk van Natan. Haar gele mantel komt bij Zara vandaan. 

Het jaar erna zien we haar voor het eerst met hakken. Kleine meisjes worden groot! 

Midi-jurken domineren het modebeeld, en worden op de loper ook veel gedragen door Amalia. Let ook op haar hoge hakken. 

Dutch Design hebben we haar nog niet zo vaak mee gezien. Deze uitschieter komt bij La Dress vandaan. 


Foto: RVD/Erwin Olaf

En dan nu de laatste. Je hebt hem vast al wel gezien: het portret dat vanmorgen is vrijgegeven door de RVD. Hieperdepiep Hoera, Amalia is 16 jaar. 


Foto: RVD/Z.M. De Koning

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments