Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 26 apr 0 reacties

Zojuist vrijgegeven: nieuwe foto's koninklijk gezin

Koning Willem-Alexander zit volgende week maandag alweer vijf jaar op de troon. Tijd voor nieuwe (staatsie)foto's van het koningspaar en de drie prinsessen! 

~~Advertentie~~


~~Advertentie ~~

Op de staatsiefoto's draagt de koningin een japon van Jan Taminiau. Momenteel is de creatie te bewonderen in het Centraal Museum. De expositie over de ontwerper is een echte aanrader, want van dichtbij is het handwerk pas echt goed te bewonderen. Wie kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links: een close-up van het behang van de Japanse Zaal, rechts een close-up van Máxima's japon: 

Gezinsfoto: 

Alexia draagt op bovenstaande foto een Valentino-blouse van haar moeder. 


Foto's Máxima: PPE 

Amalia draagt een top van de H&M:

Arianes top komt eveneens van een confectieketen: Zara. 

Losse portretten:

Ariane draagt op onderstaande foto -net als Amalia- een jurk van LaDress. Wel een ander exemplaar dan Alexia op Koningsdag 2017, want de mouwlengte is anders. 


Foto Alexia: PPE

Amalia's jurk komt uit de couture collectie van LaDress en daarmee kan Frans Hoogendoorn ook zeggen dat hij Amalia heeft gekleed. 

Alexia draagt een fluwelen jurk van het Nederlandse labelVanilia, die via de website van de Bijenkorf te koop is voor 119 euro. 

Copyright: RVD Fotograaf: Erwin Olaf

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments