Avatar foto Door Moderator Petra
Beatrix 03 nov 17 reacties

Zo vaak bezocht prinses Beatrix de Cariben

Volgende week stapt prinses Beatrix in het vliegtuig voor een bezoek aan Aruba en Curacao. Moderator Petra dook de beeldbanken in en maakte een prachtig overzicht van al de keren dat prinses Beatrix het Caribisch deel van het koninkrijk bezocht.

1958 kennismaking Beatrix

Van 2 februari t/m 17 februari 1958 brengt de 20-jarige prinses Beatrix een solobezoek aan de zes eilanden van de Nederlandse Antillen. Het bezoek is bedoeld als kennismakingsbezoek. Na afloop reist de prinses door naar Suriname, waar ze ook een rondtoer maakt.

1965

In februari 1965 brengt kroonprinses Beatrix opnieuw een solobezoek aan de Nederlandse Antillen. De zes eilanden vormen sinds het jaar 1954 een eigen land, genaamd de Nederlandse Antillen. Ook nu weer wordt het bezoek vervolgd door een reis naar Suriname. Suriname was tot 1954 een kolonie van Nederland, en werd in dat jaar een land binnen het koninkrijksverband. Het is dus goed te verklaren dat prinses Beatrix ook Suriname bezocht, als onderdeel van het koninkrijk. In 1975 werd Suriname overigens een onafhankelijke republiek.

Prinses Beatrix bezoekt de Nederlandse Antillen. Tijdens haar verblijf op Curaçao bracht prinses Beatrix een bezoek aan de kraamkliniek “Prinses Margriet”. Foto ©de Vries/Anefo/nationaal archief

Leuk weetje: tijdens de reis draagt prinses Beatrix haar verlovingsjurk (zie hierboven). Vóór de verloving dus.

1966 kennismaking Claus

Op 28 juni 1965 wordt de verloving bekend gemaakt van prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Het paar trouwt bijna negen maanden later, op 10 maart 1966. Natuurlijk vormt dat een goede reden voor een nieuw bezoek aan de eilanden. Beatrix en Claus bezoeken samen alle zes de eilanden.

Foto ©Retina/Anefo/fotocollectie Elsevier/nationaal archief
Foto ©Anefo/fotocollectie Elsevier/nationaal archief

1980

Op 30 april 1980 wordt Beatrix koningin der Nederlanden. Daar hoort natuurlijk een bezoek aan de eilanden bij. In oktober dat jaar is het zover. Beatrix en Claus vertrekken samen naar de Antillen.

1987

In 1986 wordt Aruba, één van de zes eilanden van de toenmalige Nederlandse Antillen, een zelfstandig land. Vanaf dat moment is koningin Beatrix dus koningin van drie landen: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Het jaar er op, in 1987, bezoeken koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander Aruba. Voor de prins van Oranje is het een kennismakingsbezoek. Het drietal bezoekt ook de andere vijf eilanden, oftewel de Nederlandse Antillen.

Foto Rob Croes/Anefo/nationaal archief

1992

In november 1992 reizen koningin Beatrix, prins Claus en hun drie zonen af naar de Nederlandse Antillen en Aruba voor een werkbezoek van maar liefst twee weken.

1999 het verwaaide kapsel

In november 1999 zijn Beatrix en Claus op de Antillen voor een werkbezoek, als ze te maken krijgen met de gevolgen van orkaan Lenny. Deze orkaan raast vlak langs St. Maarten. Beatrix en Claus zijn op dat moment op Curaçao. Ook daar is de schade groot, evenals op Saba en St. Eustatius. Het programma van dit werkbezoek wordt dan ook flink aangepast. Van dit bezoek aan de Antillen kennen we de foto’s van koningin Beatrix met het verwaaide kapsel.

2001 bovenwindse eilanden

Tot nu toe werden steeds alle eilanden bezocht tijdens een werkbezoek. Maar van 20 t/m 24 januari 2001 bezoekt koningin Beatrix alleen de bovenwindse eilanden: Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Prins Claus kan vanwege zijn gezondheid niet meer mee.

2005 jubileumbezoek

In het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum is koningin Beatrix aanwezig bij de sluiting van de Koninkrijksspelen op Curaçao. De overige eilanden worden niet bezocht.  

2006

Gelukkig brengt Beatrix het jaar er op, in november 2006, een bezoek aan alle zes de eilanden: de Nederlandse Antillen en Aruba.

Foto ©PPE/vd Werf
Foto ©PPE/vd Werf
Foto ©PPE/vd Werf
Foto ©PPE/vd Werf

Goed om te weten:

In 2010 wordt de Nederlandse Antillen ontmanteld. Sint Maarten en Curaçao zijn vanaf dat moment ook zelfstandige landen binnen het koninkrijk der Nederlanden en Aruba was dat al. Koningin Beatrix is vanaf dit moment dus koningin van vier landen: Nederland, Sint Maarten, Curaçao en Aruba. De overige eilanden vormen bijzondere gemeenten binnen Nederland. Samen vormen alle zes de eilanden Caribisch Nederland.

Ter gelegenheid van deze gelegenheid, stappen prins Willem-Alexander en prinses Máxima in het vliegtuig richting de Cariben.

09-10-2010. Foto ©PPE/Nieboer

2011

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen in 2011 een tiendaags bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk.

Beatrix op Aruba. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Op Bonaire. Foto ©PPE/Nieboer
Curaçao. Foto ©PPE/Nieboer
St. Eustatius. Foto ©PPE/Nieboer

2014

Na haar abdicatie in 2013, gaat prinses Beatrix regelmatig naar het Caribisch deel van ons koninkrijk. In mei 2014 opent prinses Beatrix het Koninkrijksjeugdparlement. Dit gebeurt tijdens een driedaags bezoek aan Sint Maarten, in verband met het 200-jarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden.

21-05-2014 © PPE/M. Cirtiu

2015

Het jaar er op trekt prinses Beatrix weer naar de Antillen. Dit keer gaat de reis naar Curaçao, waar ze de oorlogsexpositie ‘Guera na Kòrsou?!; War in Curaçao 1940-1945’ in Willemstad opent.

2017

Van 30 maart tot en met 1 april 2017 bezoekt prinses Beatrix Aruba. Ze is hier op werkbezoek, op uitnodiging van het Nationaal Park Arikok. Dit park is onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), waarvan Prinses Beatrix beschermvrouwe is. Tijdens haar verblijf bezoekt zij ook het Spaans Lagoen, de Bubaliplas en de Universiteit van Aruba.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

2018

In november 2018 bezoekt prinses Beatrix Bonaire 3 dagen. Ze bezoekt het eiland op uitnodiging van de Stichting Nationale Parken Bonaire. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beheer van de nationale parken op Bonaire. De stichting is lid van de Dutch Caribbean Nature Alliance, waar prinses Beatrix beschermvrouwe van is.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

2019

Het bezoek dat prinses Beatrix in 2019 brengt aan Saba en Sint Eustatius, staat in het teken van natuurbehoud en sociaal-maatschappelijke coöperaties.

2021

In november 2021 trekt Beatrix naar Curaçao en Aruba. Ze is tijdens dit driedaagse werkbezoek onder andere aanwezig bij de heropening van het Curaçao Marine Park. Dit is een park dat het maritieme milieu van Curaçao moet beschermen. Het werkbezoek stond vooral in het teken van natuurbehoud en de effecten van de coronapandemie.

Foto ©Directie Communicatie en Voorlichting (C&V) Curaçao by PPE
Foto ©Directie Communicatie en Voorlichting (C&V) Curaçao by PPE
Foto ©Directie Communicatie en Voorlichting (C&V) Curaçao by PPE

Sinds de abdicatie bezoek prinses Beatrix slechts een of twee eilanden tegelijk. Hoewel dat minder intensief is, biedt het wel meer ruimte om de diepte in te gaan. En, je ziet prinses Beatrix genieten! Na de abdicatie zijn alle eilanden aan bod gekomen. En natuurlijk hopen we dat prinses Beatrix nog heel vaak die kant op kan gaan!

Foto ©Directie Communicatie en Voorlichting (C&V) Curaçao by PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
17 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Prachtig overzicht en altijd fijn om de onberispelijke outfits van koningin, nu prinses, Beatrix te zien.

Wat een mooi overzicht en wat is Prinses Beatrix toch een leuke vrouw.

Een prachtige blog, dank jullie wel.
Het verbaasd me dat ze er meestal maar voor een dag of 3 heen gaat. Wat zou de reden zijn? Dat ze dat deed toen ze nog koningin was, begrijp ik .Maar nu, volgens mij belet niets haar, er minstens 14 dagen van te maken 😊
De lange reis zou dat ook rechtvaardigen.

Ja, je zou denken: ga lekker twee weken lang in de zon zitten en af en toe een officieel uitje. Ik ben er nog nooit geweest, dus kan ook niet inschatten hoe druk het er is en hoeveel privacy ze dan krijgt.

Wat een schitterende blog van onze voormalige koningin. Want Beatrix was echt een koningin. Betrokken, meelevend en aanwezig. Altijd trouw gebleven aan haar eigen stijl. Vind het altijd “grappig” om te zien dat het lijkt of de Royals losser zijn op de eilanden. De foto met de verwaaide haren tijdens de orkaan zijn wat mij betreft de foto waar de de mens Beatrix ziet. Ik moest bij deze foto gelijk aan de Bijlmerramp denken. Dankjewel Petra en Josine voor al het werk aan deze interessante blog❤️

Compllmenyen josine en petra !! Zo mooi !!
Zo mooi ook om beatrix en claus te zien genieten van elkaar en de ontvangsten beatrix komt bij mij helemaal niet zo afstandelijk in de omgang over als soms wordt beweerd. Ze heeft natuurlijk wel haar “symbolen ” als de hoed en de handschoenen in de (hand !!) toen ze koningin was maar ze komt erg warm en betrokken over . De mooiste sprekende foto van medeleven is deze ten tijde van de orkaan. Herinner mij de uitzending van blauw bloed toen. Wat een doorleefde empathie !!
Ik merk ook op dat maxima de handschoen (en) op enkele foto’s wel aan houdt.

Complimenten Petra, voor dit prachtige blog wat je verzorgd hebt voor ons.👏
Een stukje geschiedenis en zulke fraaie foto’s met bijbehorende omschrijvingen…..super om van te genieten!
De mooiste foto vind ik die, waar Beatrix in haar rood-wit-blauwe jurk in die grote stoel zit (let eens op hoe keurig en elegant haar beenhouding is!) en waar ze met zo’n schalks lachje achterom kijkt naar Claus die er naast staat.
Ik wens haar voor volgende week een hele mooie reis toe, en hoop dat we er wat van meekrijgen op MKM.

Petra, wat een werk weer, echt een mooi overzicht🙏🏻
Wat leuk van die verlovingsjurk van Beatrix; nooit geweten dat ze die al voor haar verloving had gedragen.
Je ziet dat ze het echt naar haar zin heeft op de eilanden. Ze straalt🤩

Dan voor jullie beiden: 👏👏 😉

Ik vind die foto waarop Beatrix en Claus dansen met de kinderen prachtig. Ik hoop dat ze de komende reis ook mag genieten.

Leuk overzicht en ik hoop dat de prinses wederom een mooie reis maakt.

Wat een mooi overzicht!

Geweldig overzicht van mijn favoriet, prinses Beatrix. Hier op Curacao blijft zij altijd La Reina, en voor mij geldt dat eigenlijk ook. Fantastisch overzicht, mooi gedaan Josine en Petra, mijn welgemeende complimenten vanuit dushi Korsou !