Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 02 apr 11 reacties

Zo kan Máxima eindeloos combineren met de Oranjejuwelen

In de tijd van koningin Beatrix deed de kamenier het, tegenwoordig loopt er op Paleis Noordeinde een dame rond die (partime) de juwelen van de Oranjes aanpast.

Om de vele mogelijkheden van de collectie te laten zien, zoomen we in deze blog in op de historische, diamanten oorhangers waar Máxima mee gezien is. Hoewel alle combinates met gekleurde edelstenen en parels voor deze blog dus afvallen, zal al snel blijken dat 1 plus 1 in de Oranjekluis beslist meer is dan 2.

Laten we beginnen bij het begin: de oorstekers. Toen koningin Juliana op de troon zat, waren de modelijkheden beperkt. Koningin Wilhelmina droeg namelijk geen oorsieraden. Door de jaren heen zijn er aan de Oranjecollectie meerdere oorstekers toegevoegd, zodat er genoeg mogelijkheden zijn voor de koningin en de prinsessen. Om je een idee te geven, heb ik 11 stekers uitgelicht.

Aan de diamanten stekers kan Máxima allerlei diamanten laten bevestigen. Hieronder zie je 8 voorbeelden.

Voorbeeld 1: Oorsteker 5 + pendant van een broche
Na het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 werd een parure van saffier en diamant ondergebracht bij juwelier Bodes en Bode. Steen voor steen werd de set gedemonteerd, waarna er verschillende nieuwe juwelen van werden gemaakt. Zo ook vier paar oorhangers voor de vier prinsessen van Soestdijk, Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Links zien we een van de vier oorhangers in beeld. Voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton liet Máxima aan de oorstekers historische diamanten bevestigen. Deze stenen komen van de broche (devant de corsage) die Emma in 1879 cadeau kreeg van het Nederlandse volk.

PPE

Voorbeeld 2: Oorhangers met nieuwe steker
De oorbel van Bodes en Bode (zie hierboven) kan ook gedragen worden met een oorsteker uit de tijd van koningin Juliana. We hebben het hier over oorsteker nummer 1.

Voorbeeld 3: Oorsteker 1 + diamanten van Wilhelmina’s oorhangers
Tijdens het staatsbezoek aan India in 2007 (foto links) draagt Máxima aan oorsteker 1 een ronde en peervormige diamant. Vermoedelijk komen deze stenen van de oorhangers die Wilhelmina van haar vader cadeau kreeg voor haar negende (!) verjaardag.

Voorbeeld 4: Staanders van het diadeem met de huisdiamanten
Op het diadeem met de huisdiamanten, ook wel het Stuartdiadeem genoemd, staan verschillende diamanten te fonkelen. Dat je die er ook af kunt schroeven en kunt monteren tot oorhangers, blijkt wel uit onderstaande collage. De omcirkelde stenen zijn dus aan elkaar bevestigd en vormen zo een oorhanger.

Voor wie benieuwd is naar de technische kant heb ik deze haarscherpe foto van de achterzijde. Zie je het haakje zitten?

Voorbeeld 5: Oorsteker 1 + middenstuk met kruisjes en ruitjes + pendant strikbroche
Van alle diamanten oorhangers heeft Máxima deze combinatie het meest gedragen. Naast oorsteker nummer 1 zie je een tussenstuk met diamanten ruitjes en x-jes en een druppelvormige hanger van de strikbroche die koningin Emma in 1897 bestelde bij juwelier Schürmann & Co.

Voorbeeld 6: Oorsteker 3 + hanger van huwelijksgeschenk Emma
Ter ere van haar huwelijk krijgt koningin Emma in 1879 een imposante, diamanten broche cadeu van het Nederlandse volk. Voor het bezoek van president Poetin (2005) laat Máxima twee hangers van het juweel demonteren en bevestigen aan oorstekers nummer 3.

Voorbeeld 7: Oorsteker 1 + hangers van huwelijksgeschenk Emma
De hangers die je in het voorbeeld hierboven ziet, zijn ook wel eens aan oorsteker 1 bevestigd.

Voorbeeld 8: Oorsteker 1 + kern van diamanten oorhangers uit de jaren ’60
En het laatste voorbeeld alweer. Voor deze combinatie liet Máxima aan oorsteker nummer 1 een briljant + grote, ronde diamant bevestigen. Voor deze stenen werden de oorhangers uit elkaar geschroefd die juwelier Bodes en Bode in de jaren ’60 maakte van historische stenen. (Zie voorbeeld 1)

Natuurlijk zijn er nog véél meer combinaties mogelijk. Zeker als je de parels en gekleurde diamanten ook in ogenschouw neemt. Het zou leuk zijn als Máxima ons tijdens het Spaanse staatsbezoek weer goed weet te verrassen!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske, waarvoor dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat zit er toch veel moois in de Koninklijke kluis! Ik vind het echt heel leuk hoe Máxima er iedere keer weer verassende combinaties weet te maken. Mooi mooi mooi

Heerlijk deze bling en een queen die daar van houdt.
Zie binnenkort weer graag wat combi’s. Misschien bij de 4Freedoms of anders bij ontvangst Spaans koningspaar.
Daar kan Maxima haar grootste tiara uit de doos halen want dat doet Letizia in ieder geval 😀

Een absolute weelde! Je zou er warenpel keuzestress van krijgen.

Sorry, warempel bedoel ik.

Wat een heerlijke blingbling blog. Love it. Wat een mogelijkheden en variaties . Nooit aan gedacht dat er zoveel mixes and matches zouden zijn. En zelfs als er niet gewisseld zou worden, denk ik dat er nog genoeg bellen zouden zijn voor de koninklijke oortjes. Fantastisch.

Wat een uitzoekwerk weer. Leuk en interessant om dit zo te zien.
Op deze manier krijg je tig mogelijkheden en kan je je sieraden aanpassen aan je outfit en gewenste uitstraling.

Wat een gedoe. Wat maakt het uit aan welke stekers ze hangen.
K. Wilhelmina droeg nooit oorbellen anders viel het op dat ze enorm grote oren had. Slim!

Nog een ekster die blij is. Wat een mooie hangers! Zelf ben ik een oorstekerdrager. Lange bellen staan mij niet maar ik vind het prachtig

Wauw dames, wat een werk! Erg leuk om al deze mogelijkheden te zien. De keuze is reuze en dan hebben we het “alleen” maar over de diamanten🫣.

Ha heerlijk, deze ekster is helemaal blij met deze blog🤩
Wat een mogelijkheden met al deze blingbling, ik zou oren tekortkomen om al de mogelijkheden (incl. gekleurde stenen en andere materialen) uit te proberen.
Zijn nr. 4 en 5 niet hetzelfde Josine?
De oorbel van Bodes en Bode vind ik supermooi met die “slag” erin, heel mooi in combi met nr: 3 en 5. Beiden hebben een verschillende uitstraling, maar ze blijven elegant.

Leuk om te lezen en wat een foto en uitzoekwerk! Erg leuk en hartelijk dank. Wat een diamanten …