Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 29 apr 0 reacties

Zien: Maxima's kleurrijke sjaals

Nu het weer is omgeslagen en de regen tegen de ramen tikt, heb ik mijn warme wintersjaal maar weer tevoorschijn gehaald. En dat bleek inspirerend te werken. Daarom vandaag online: een blog over Máxima's sjaals. 

Toen Máxima in 1999 haar droomprins en onze kroonprins tegen het lijf liep, hing haar kledingkast vol met zakelijke broekpakken. Haar carriere bij de Deutsche Bank vroeg er blijkbaar om, en ook haar voorkeur voor pashmina's viel mij gelijk op. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ik kort na de verloving in 2001 een sjaal van mijn moeder probeerde om te dopen tot pashmina, maar laten we het erop houden dat dat geen succes werd. Vandaag kijken we dan ook niet naar haar pashmina's en wél naar haar sjaals uit de categorie Hèrmes en NATAN. En laten we dan maar gelijk met het meest opvallende exemplaar beginnen. 

Máxima's kleurrijke sjaal van Sisters in Soul 
Tijdens het 15-jarig jubileum van de Prins Claus Leerstoel droeg koningin Máxima over haar rode jurk van Dolce & Gabbana een kleurrijke sjaal. Al snel werd duidelijk dat het een ontwerp van Sisters in Soul betrof. Dit Nederlandse label is opgezet door de creatieve zussen Simone en Elaine van Raaij. De twee lieten zich tijdens het ontwerpen van een collectie sjaals inspireren door sterke vrouwen, waaronder onze eigen koningin. Naar verluidt heeft Máxima de sjaal via via gekregen en blijkbaar viel het geschenk in de smaak. Een close-up van de accessoire toont ons het bekende saffieren diadeem uit de koninklijke collectie, het prachtige berglandschap van Argentinie, de nationale vogel van Argentinie en ook de Ceibo, de nationale bloem van Máxima's moederland. De drie danseressen staan -hoe kan het ook anders?- symbool voor de drie prinsesjes en de Hollandse tulp maakt het ontwerp helemaal af. Meer van de collectie zien? Neem dan een kijkje op de website, www.sistersinsoul.com.

Gebloemde sjaal van NATAN
In mei 2015 draagt Maxima tijdens de uitreiking van de Prins Claus Leerstoel een gebloemde midi-jurk van Natan met een bijbehorende sjaal. De kleuren zijn mooi in harmonie, waardoor ik de sjaal een mooie toevoeging vind. Volgende keer wel even het labeltje verwijderen 😉 

Mooi groen is niet lelijk 
Met een kleuraccent kun je een outfit voorzien van net wat meer pret of pit. Hier geeft Máxima het goede voorbeeld met een groene sjaal, riem, tas, oorbellen en sandaletten. 

Klassieke Hermès 
In 2017 combineerde Máxima haar skikleding met een echte Hermès. De klassieker van het Franse modehuis heeft een omvang van 90 bij 90 centimeter, en is gemaakt van de beste zijde. De geschiedenis van het accessoire voert ver terug en brengt ons op de meest bijzondere plekken. Hermès brengt sinds 1937 namelijk twee keer per jaar twaalf ontwerpen op de markt. Een snelle rekensom maakt duidelijk dat er dus al meer dan 2000 verschillende sjaals in omloop zijn, waarvan sommige meer dan tachtig jaar oud zijn. Grace Kelly, Queen Elizabeth, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy: allemaal werden ze ermee gezien. Supertof dat Máxima nu ook aan dit lijstje kan worden toegevoegd. 

Zebra-sjaal
In 2013 droeg Máxima tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk een lange mantel met een oranje/gele zebra-sjaal van zijde. Ik vermoed dat dit ook een ontwerp van Hermès is, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. 

Hermès-raadsel 2
Máxima's sjaal van de winterfotosessie van 2020 lijkt ook sterk op een ontwerp van Hermès. 

Hermès-raadsel 3 
Tijdens de winterfotosessie van 2019 lijkt de koningin eveneens een Hèrmes te dragen. 

Kleurrijke sjaal met geometrisch dessin
In 2018 dook dit exemplaar op. Wellicht een ontwerp van Pucci?

Nog een Hermès? 
Het dessin, de kleuren: alles ademt Hermès. Maar zonder bewijs geen zekerheid. 

En nog een: 

Oranje boven
Tijdens de Olympische Spelen van 2014 werd Máxima gespot met een oranje Hermès. 

Jordaans cadeautje 
Zoals wij de klompen hebben, zo heeft Jordanië de rood/witte sjaal. Tijdens een recent bezoek aan Jordanië kreeg de koningin er een cadeau en spontaan als ze is, besloot ze hem gelijk te dragen. 

Zwart-wit raadsel. 
In Nigeria kwam deze zwart-witte sjaal in beeld. Helaas is het labeltje onleesbaar. Misschien herken jij hem wel? 

Hitteplan
In India kan het bloedheet zijn, maar dankzij overenthousiaste airco's ook ijskoud. Kortom: het ideale recept voor een fikse verkoudheid. Máxima heeft daar gelukkig een oplossing voor: een vrolijke zomersjaal. 

En last but not least nog twee ton sur ton-sjaals. Altijd handig, en zeker in het vliegtuig. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments