Avatar foto Door Josine Droogendijk

Wat is het kledingvoorschrift tijdens de kroning?

Het aftellen is nu echt begonnen. In deze blog lees je meer over de verwachte kledingvoorschriften tijdens de kroning.

Goed om te weten: van één kledingvoorschrift is bij een groot, koninklijke evenement slechts zelden sprake. Wie kijkt naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander ziet bij de dames op de eerste rijen veelal lange jurken en hoeden…

BSR

….. en verder naar achteren de morning dress zonder hoed.

BSR

Kroning
Bij de kroning van prins Charles gaan we een vergelijkbare situatie zien. Het gros van de dames wordt verwacht in ‘Day Dress (hats and gloves optional)’. Om je hier een beeld van te geven, wat plaatjes van Máxima in dit ‘uniform’.

Bij de kroning van koningin Elizabeth waren er geen staatshoofden aanwezig, maar er werd wel een blik vol buitenlandse prinsen en prinsessen opengetrokken. De koninklijke (en aristocratische) dames werden in een lange jurk met diadeem verwacht. Vanuit Nederland werd alleen prins Bernhard op pad gestuurd, dus geen foto’s van Beatrix in het lang. Bij de kroning van koning George, de vader van koningin Elizabeth, was Juliana nog prinses en kon ze wel komen. Op onderstaande foto zie je haar geheel volgens het kledingvoorschrift gekleed gaan.

Voor de dames dicht bij de troon, gold er altijd een extra formeel kledingschrift. Lees: witte japonnen, bontmantels en kronen. Op de foto hieronder zie je zelfs de jonge Elizabeth en Margreth ermee.

Aankomende zaterdag zal koning Charles twee robes dragen. Bij de aankomst bij de Westminster Abbey wordt hij verwacht in een mantel van karmozijnrood fluweel. In 1937 droeg koning George Vl het pronkstuk ook tijdens zijn kroning.

Na de kroning komt er een tweede mantel (The Robe of Estate) in beeld, ook uit de nalatenschap van koning George Vl. Koningin Camilla draagt naast een jurk van Bruce Oldfield de Robe of State die koningin Elizabeth in 1953 droeg bij haar kroning. Camilla’s tweede mantel, de Robe of Estate, is nieuw en zal qua kleur aansluiten bij die van koning Charles.

Dit zijn -in het kort- de kledingvoorschriften uit het verleden. Van koning Charles is bekend dat hij de plechtigheid wil versoberen en moderniseren. Wat dit betekent voor de dresscodes is nu de grote vraag.

Want:
– Gaan Catherine, Sophie en de hertogin van Gloucester voor een witte jurk met diadeem?
( Van prinses Anne weten we inmiddels dat ze in uniform de plechtigheid bijwoont.)
– Of gaan ze in het lang met haardecoratie van bloemen, zoals nu ook wel wordt gespeculeerd?
– Of misschien zelfs in een chique morning dress met hoed?
– En wat betekent dat voor de buitenlandse royals? Worden de dames in het lang met diadeem, in het lang met hoed of toch in een morning dress met hoed verwacht?

De kledingvoorschriften voor de receptie zijn ook nog in nevelen gehuld. Op een gelekte uitnodiging staat ‘lounge suit’/’day dress’, maar die was niet bedoeld voor een A-list royal. Aan het begin schreef ik al dat er bij een koninklijke gelegenheid vaak meerdere kledingvoorschriften zijn, dus de kans dat we Amalia in een galajurk gaan zien, is nog niet verkeken.

Lang verhaal kort: kom vrijdag 5 en zaterdag 6 mei gezellig hier buurten, dan wordt je helemaal op de hoogte gehouden van alle koninklijke jurken en juwelen!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
25 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Thanks voor de info! Ben heel benieuwd.

Mijn man heeft uitgerekent voor dit weekend een citytrip geboekt. Lief bedoeld natuurlijk, maar ik zou stiekem het liefst voor de tv hangen om deze bijzondere dagen te volgen. Ik kom hier zeker tussendoor een kijkje nemen. Wat betreft de kleding, tip ik op morning dress met hoed én dat Máxima in iets nieuws komt, maar we gaan het zien.

Veel plezier!

Dankjewel, Oranjefan!

Van bovenstaande foto’s “Máxima in dit uniform” vind ik de rechter(Stockholm)toch wel een misser, die mag van mij in de zak van Max, de Groene daarentegen zou ik graag terugzien, ga ervan uit dat ze toch geen tiara zal dragen, ook al is ze Queen consort, ongebruikelijk is t toch wel dat t Koningspaar bij de Kroning van een collega is, wellicht ivm de verplichtingen op bevrijdingsdag, maar zag dat Felipe en Mathilde er zaterdag ook bij zijn!

Jouw outfit suggesties zijn zeker heel mooi, alleen vind ik persoonlijk de rafelhoed niet mooi, in plaats daarvan kies ik de Capeline van Fabienne Delvigne (nr. 160 in het blog over roze hoeden) en van de lange japon vind ik het decollete een beetje teveel. Verder prachtig hoor!

Jaa leuk!! Is er ook een gala in de avond?

Duidelijke uitleg in dit blog, ter voorbereiding op de kroning van Charles en Camilla.
Ik laat mij deze dagen verrassen door wat we te zien zullen krijgen op 4-5-6 mei.
Ik denk dat Maxima haar 4 mei-schoenen al klaar heeft staan…!
Altijd weer een plechtig moment, de dodenherdenking op de Dam om getuige van te zijn.
5 mei dankbaar voor de vrijheid waarin wij mogen leven én ’s avonds benieuwd naar de kleding van Maxima hier, en Beatrix en Amalia in Engeland.
Zaterdag de grote dag van de bekroning op het koningschap van Charles, met veel pracht en praal.
Kortom: genieten!
Pittige dagen voor jullie, Josine en Petra, maar we kijken er naar uit hoor! Ik zit er klaar voor.

Bedankt voor jullie werk enthousiasme!

Leuk vooruitzicht! Er zal heel wat te zien zijn waar wij heerlijk over kunnen kletsen😊.

Charles wilde verandering en het “eenvoudig” houden. Lijkt me heel lastig als je koning bent van een van de meest traditionele koningshuizen ter wereld die nou juist bekend staat om zijn pracht en praal…. Ik hoop toch wel dat de koninklijke dames in het lang verschijnen met sjerp en met diadeem. Maxima kan dan niet anders dan het stuart diadeem in zijn oorspronkelijke vorm dragen. Maxima de diamond Queen, maar gooi Juliana niet weg. Tijdens staatsbezoeken had ze zich bijna standaard opgetuigd met complete juwelensets, lange handschoenen, struisvogelwaaiers en bontstola’s. Mooie foto van Juliana op de kroning van George in 1937.
Maar goed, 5 en 6 mei gaan we het meemaken wat de dresscode is. Ben benieuwd!

De Stuart diadeem is een goede keuze, ook de Württembergdiadeem van parels en diamant is heel erg mooi voor zo’n gelegenheid. Het mag allemaal met pracht en praal, dat zijn ze in Engeland gewend bij zulke gelegenheden.

Het lijkt me de bedoeling dat alle aandacht naar het te kronen Koningspaar uit hoort te gaan, de Stuart in vol ornaat lijkt me dan een beetje teveel van t goede, Charles wil t “eenvoudig” houden? Zag dat Kroningsceremonie zo’n 100 miljoen pond kost!

Dat worden heerlijke blogs om te schrijven en heerlijke blogs om te lezen!

Ondanks dat King Charles het “eenvoudig” wil houden. Kan ik niet wachten op alle pracht en praal die we gaan zien. Heerlijk. Royal ten top👑👑

Ik kom zeker een kijkje nemen op die dagen. Zo benieuwd wat we allemaal te zien krijgen.

Heb zo’n zin in zaterdag en zo benieuwd wat iedereen zal dragen!!! Eindelijk weer eens een echt hoogtepunt onder de royals!!

Nou dat wordt weer een kleding spektakel van jewelste met zoveel royals en andere celebs. Denk dat alle kleding en bijbehoren van de Oranjes al in de koninklijke kleedkamer keurig geëtaleerd hangt (of niet😁), ik zou daar nu wel even ‘muis willen zijn’….

Ik ben heel benieuwd. Bijzonder dat we dit mee gaan maken! Natuurlijk heel leuk om Willem Alexander en Máxima daar te zien maar ik kijk echt uit naar Amalia en haar oma

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Ben benieuwd! Leuk en ik kom zeker buurten hier!

Leuk !
Trouwens, wat is die groene jurk van Maxima toch een plaatje.

Maar ze zal hoe dan ook iets nieuws dragen.

Ja, dat ging ook door me heen: schitterend die groene jurk 😃