Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 22 feb 0 reacties

Wat gaat Máxima dragen in Indonesië?

Het staatsbezoek aan Indonesië komt eraan, dus de komende twee weken zullen er heel wat koffers gepakt worden op Paleis Huis ten Bosch. In deze blog blik ik alvast vooruit op wat toepasselijke kledingkeuzes. 

De wind giert hier momenteel om het huis, maar het weer in Indonesië ziet er gelukkig heel wat beter uit. Of nou ja, beter…. Half maart tikt de thermometer in Indonesië al snel de 30 graden aan, en het is maar de vraag of je hier als koningin echt blij van moet worden. Een staatsbezoek vraagt immers om geklede kleding, en in een Islamitisch land ook om kuise kleding. Haar mouwloze strandjurken hoeft Máxima dus niet mee te nemen, maar wat wel?

Het antwoord laat zich vast wel raden: luchtige en bedekkende kleding, het liefst voorzien van laagjes. Door te kiezen voor luchtige kleding wordt de warmte niet opgesloten en voorkom je zweetbaden. Bedekkende kleding beschermt tegen (de warmte van) de zon, en laagjes zijn altijd fijn in verband met de airco. 

Omdat Máxima altijd terug kan vallen op ontwerpers die hier wel raad mee weten, zal ze vast niet al te veel modestress hebben gehad. In de Resort Collectie van Natan bevinden zich bijvoorbeeld meerdere outfits van raffia, een materiaal dat vervaardigd is van het blad van een Raffiapalm. Indien nodig kan het luchtige materiaal gevoerd worden met koele zijde. Het zou me niet verbazen als we de koningin hiermee gaan zien, want de raffia wordt ook nog eens op een duurzame wijze verwerkt in Madagaskar. Aangezien Máxima gelooft in de kracht van vrouwen, zou ze de raffiadames een enorme dienst bewijzen door op het internationale podium hun ambacht onder de aandacht te brengen. 

Afbeeldingsresultaat voor raffia site:modekoninginmaxima.nl
Máxima met een raffia rok. Als ze dit ensemble draagt met een felrode hoed, krijgt ze van mij bonuspunten 😉 

Ode
Waar de koningin ook voor zou kunnen kiezen, is kleding in de kleur van de Indonesische vlag: rood-wit. Als ze deze traditie voort wil zetten met bekende kleding, zou ze kunnen kiezen uit de volgende rode creaties. 

Rode outfit 1: Japon met geborduurde stippen 
Als de koningin op zoek is naar een bedekkende en toch luchtige outfit in een sprekende kleur rood, dan hoop ik dat ze kiest voor onderstaande japon. Over een basis van huidkleurige zijde en heeft het atelier van Natan een laag tule aangebracht, waarop met rode garen stippen zijn geborduurd. Door te spelen met de placering van het borduurwerk, wordt de slanke lijn van de koningin subtiel benadrukt en lijkt de rok te zijn voorzien van plooien. Met een mooie rode hoed (niet deze warme turban) zou ik dit plaatje wel willen zien in Indonesié. 

Outfit 2: rode moiré mantel van Natan. 
Qua belijning gebeurt er weinig bij deze mantel, maar dat maakt de stof (moiré-zijde) helemaal goed. Door middel van persen is de structuur van het weefsel plaatselijk vervormd, waardoor een golvend effect is ontstaan. Helaas is de bijpassende hoed onlangs nog gedragen, maar wie weet heeft Máxima wel een andere blikvanger laten maken. 

Witte pakjes 
In Indonesië wordt wit, de tweede kleur van de vlag, gezien als de 'kleur' van reinheid en het spirituele leven. Prima kleuren voor een koningin dus. In haar kast hangen heel wat ensembles in verschillende wittinten, en mijns inziens kunnen onderstaande looks zo mee de koffer in. 

Witte outfit 1: zijden japon met bloemdessin.
Door de prominente aanwezigheid van de rode klaprozen, zou ik deze creatie van Natan een uitermate geschikte keuze vinden. Wellicht oogt de stof wat warmpjes, maar zijde is warmte-isolerend, waardoor het warm aanvoelt bij koude temperaturen, en juist koel bij warme temperaturen. Tel daar het vochtopnemend vermogen en de chique uitstraling bij op, en iedereen zal begrijpen waarom deze stof uitermate geschikt is voor een staatsbezoek aan Indonesië.

 

Witte outfit 2: witte japon met decoratieve klepzakken van Gucci 
Een witte jurk met korte mouw klinkt misschien ook niet als de meest logische keuze voor een staatsbezoek, maar de beelden van Juliana en Beatrix in Indonesië bewijzen wel dat het prima kan. Als Máxima er helemaal een feest van wil maken, zet ze er ook nog even een rode hoed bij op. 

Witte outfit 3 
Omdat laagjes altijd handig zijn in verband met de airco, zou het me niet verbazen als dit witte Jackie Kennedy-ensemble van Natan eindelijk weer eens tevoorschijn wordt gehaald. Zonde dat zo'n mooi ontwerp sinds het debuut in 2015 buiten beeld is gebleven. 

Outfit 4: rok van een opengewerkte stof 
Vanuit de verte oogt de stof van deze geplooide midi-rok wellicht als wafeltjesstof, maar in werkelijkheid is het een opengewerkte stof. Lekker luchtig dus, en prima te combineren met deze zachtroze blouse of juist een top in een heel sprekende kleur. 

Blikvanger 
Op de eerste dag van een staatsbezoek draagt de koningin doorgaans gedempte tinten als beige, oudroze of zandkleur. Als ze daar nu ook voor kiest en een bijpassende hoed zoekt, raad ik haar deze gerafelde blikvanger aan. Het materiaal ventileert, maar houdt de zon wel tegen door de brede rand. 

Batik
Last but not least hoop ik dat koningin Máxima -net als prinses Bernhard in 1971- kiest  voor een outfit van een gebatikte stof. Van 1840 tot 1940 droegen de Nederlandse vrouwen in Nederlands-Indië zoveel gebatikte stoffen dat er zelfs een speciale Batik-stijl ontstond: Batik Belanda (Nederlandse Batik). 

Bij batikken wordt een stof eerst gedeeltelijk met was beschilderd. Hierdoor nemen bepaalde delen geen verf meer op. Vervolgens wordt de stof in een verfbad gedompeld, zodat er een patroon ontstaat. Het proces wordt meermaals herhaald, waardoor unieke dessins met een veelheid aan kleuren ontstaan. Doordat de was bij het herhalen van het proces steevast breekt, ontstaan er mooie patronen. 

Psssst. deze mag van mij ook wel mee: 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments