Vanavond schuiven koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij een Grieks staatsbanket, maar het is maar de vraag of we een diadeem gaan zien. In deze blog, die deel uitmaakt van de serie ‘hoe heurt het’, leg ik de situatie uit.
Het zit zo: etiquette draait om wederzijds respect. Als gastvrouw moet je er dus acht op geven dat je niet iets onmogelijks vraagt van een genodigde, maar buiten dat om mag jij bepalen wat het kledingvoorschrift wordt. Bij een inkomend staatsbezoek mogen Willem-Alexander en Máxima dus bepalen, bij een uitgaand bezoek (zoals Griekenland) niet. Maar wat er precies op de uitnodiging staat, kan soms flink verschillen. Bij staatsbezoeken aan monarchieën kiest de uitnodigende partij vaak voor white tie. Bij deze dresscode mag je als dame uitpakken met avondjurken, slepen, diademen en ordelinten. Op de rem trappen is, binnen de grenzen van fatsoen, niet nodig.
Bij inkomende staatsbezoeken van royals draagt koningin Máxima doorgaans een diadeem, bij officiële bezoeken niet. Dat verklaart waarom zij bij haar kanariegele jurk van Claes Iversen geen diadeem droeg. Het bezoek van de Jordaanse koning was immers afgeschaald van staatsbezoek naar officieel bezoek.
De situatie wordt veel ingewikkelder als er sprake is van een republiek. Er zijn immers maar weinig vrouwelijke presidenten en presidentsvrouwen die een diadeem in hun kluis hebben liggen. Bij uitgaande bezoeken wordt de wens van het gastland dus goed gepeild door de hofdames. In Zuid-Korea werden de gasten bijvoorbeeld verwacht in cocktail, in Frankrijk ook. Vaak kiest koningin Máxima in dergelijke situaties voor diamanten haarspelden en een jurk op of over de knie.
In China was er eveneens sprake van cocktail. Dat kun je ook wel zien aan de das van de koning. Bij black tie draagt de koning een zwarte das, bij white tie een witte. Verrassend was dan ook Máxima’s keuze voor een lange japon. Ik vermoed dat dit in overleg gegaan is, want de jurk van de gastvrouw tikt eveneens de grond aan.
In Duitsland was er sprake van de dresscode black tie, in Oostenrijk ook. (Kijk maar naar de das van de koning.) Beide keren koos de koningin voor een lange japon en diadeem. Het ordelint bleef wel achterwege.
In Portugal koos de president voor white tie. Dat betekende dus ordelinten, galajurken, diademen en uiteraard ook een witte das. White tie betekent immers witte das.
Bezoekt een president ons land, dan geldt het gebruik van het Nederlandse hof. White tie bij staatsbanketten dus. Dat de bezoekende dame in kwestie geen diadeem heeft is geen probleem, maar de koningin draagt er wel een. Precies zoals de etiquette ook voorschrijft.
Blijft alleen de vraag van de inleiding nog over: gaat koningin Máxima vanavond een diadeem dragen? Dat hangt dus af van de wens van de president. Aangezien koning Filip recent in Griekenland een pak met gekleurde das droeg en koningin Mathilde een vrij ingetogen avondjurk zónder diadeem, denk ik dat we vanavond tevreden moeten zijn met een mooie broche, haarspeld of collier. Maar zeg nooit nooit!
Benieuwd naar de eerdere delen van ‘Hoe heurt het?’? Klik dan hier.
Dank je wel voor de uitleg van de dresscode, Josine, weer wat geleerd, woensdag zouden we dus “White tie” kunnen verwachten, benieuwd wat de dochter van President Mattarella daar dan mee doet, op zich is natuurlijk wel wonderlijk(apart), dat de dochter van een President de rol van First Lady vervult!
De Koningin kan er altijd voor kiezen om de kleine reversinsigne van een toegekende orde te gebruiken zoals op de witte a-semetrische witte avondjapon van Stella McCartney. Bijvoorbeeld de Koning draagt de kleine insigne vd Willemsorde ook op zijn revers tijdens Prinsjesdag
Maxima draagt flatjes voor het Parthenon op de Acropolis. Vier maanden geleden was ik daarook. En de stenen zijn glad gepolijst door alle voetstappen van touristen. Spiegelgladglad, levensgevaarlijk ook zonder hoge hakken. Simpele verklaring.
Spannend!!
Ik verwacht eerlijk gezegd geen diadeem vanavond. De Duitsers zijnde op het NL koningshuis, dus ik kan me voorstellen dat ze daar de keuze maakt wel een diadeem te dragen. En als haar kapsel maar een beetje lijkt op de boottocht tijdens de inhuldiging, met of zonder juwelen in het haar, ben ik al blij.
Wat leuk, die verschillen.
En ik stel mn verwachtingen even naar beneden bij met ‘uitpakken’
Ben heeel benieuwd naar vanavond. Tot straks!
Zeven uur ipv acht vanwege het tijdsverschil.