Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 25 jul 7 reacties

Waarom Máxima nog weleens blaren heeft

De afgelopen weken las je op ModekoninginMáxima meermaals wat over haar schoenen van Palette Shoes, die door Leslie Haasewinkel. In deze blog lees je het slot van het interview. “Onder Máxima’s jurk piepen tenen uit, geen schoenen.”

(Wil je eerst deel 1 en 2 lezen, klik dan hier en hier)

Van welke andere Oranjegeheimen Leslie eveneens deelgenoot werd, blijkt wel uit de vele foto’s, stofjes en bonnen die zij keurig heeft bewaard. Stuk voor stuk geven ze een inkijkje in het logistieke proces dat komt kijken bij een koninklijke voorkomen. Leslie: “Op de bonnetjes zie je vaak aanpassingen staan. Dat kenmerkte de koninklijke bestellingen. Als ik een pump met zilveren gesp in mijn winkel had staan, moest die er meer dan eens af of in een andere kleur. De koninklijke klandizie kostte mij eerlijk gezegd best wel wat tijd, maar het heeft mij ook unieke ervaringen opgeleverd. Mijn mooiste koninklijke bestelling vond ik de pumps en tas die Máxima in 2004 droeg bij het huwelijk van de Deense prins Frederik en Mary Donaldson. Haar schoenen waren bekleed met de roze stof van de jurk, de tas met de grijze stof van de stola. Door te verven of te bekleden, kun je een mooie outfit nog een extra vleugje verfijning geven. Dat zag je die dag heel goed.”

Foto: PPE/Colourpress/Arash A. Nejad

“Helaas heeft Máxima ook echt weleens blaren overgehouden aan mijn schoenen. De meeste modellen liepen immers tot maat 40 of 41, en zij heeft maat 42/43. Dat zie je ook wel terug op de foto’s van Prinsjesdag 2009. Onder Máxima’s jurk piepen tenen uit, geen schoenen. Al kwam dat ook wel door het materiaal. Bij leren schoenen heb je dat minder snel.”

BSR/Michael Kooren

Uit het archief van Leslie blijkt ook nog wat anders: lang niet alle bestelde schoenen zijn daadwerkelijk gedragen of in beeld gekomen. “Nee, dat klopt. Vaak kreeg ik te horen dat er weer een gala op komst was, maar van lang niet alle feesten zijn foto’s verschenen. Dat vind ik wel jammer, want het is toch wel leuk om het eindresultaat te zien. Kijk, dit is een prachtig lapje beige zijde. Hier heb ik schoenen van bekleed voor bij een jurk van Jan Taminiau. Hopelijk gaan we haar hier nog mee zien, want dit is echt een heel mooie stof. En o, kijk eens: uit deze bon blijkt wel dat Máxima haar hofdames en kindermeisjes ook weleens trakteerde op mijn schoenen. Eveline Bente heeft voor haar bruiloft bijvoorbeeld een blauw paar van Máxima gekregen, en bij de inhuldiging droegen meerdere dames van de hofhouding eveneens Palettes. Geinig hè?”

“Toch vond ik Máxima’s bestelling voor 30 april 2013 het meest bijzonder. Enkele weken voor de inhuldiging vroeg Máxima’s kamenier aan mij of ik een tasje wilde bekleden. De schoenen van de toekomstige koningin zouden door een andere schoenmaker gemaakt worden, maar voor een enveloppetasje in dezelfde kleur had ze mij nodig. Ik wist dus ruim voor de inhuldiging al dat Máxima ’s avonds een rood/paarse jurk zou dragen. Via de post kreeg ik een geheimhoudingsverklaring opgestuurd. Die moest ik tekenen, want de kleur mocht van tevoren echt niet uitlekken.”

Foto: ModekoninginMáxima/Josine Droogendijk

Kort na de inhuldiging werd ik al het regelwerk rondom Palette Shoes meer en meer beu. Ik was toe aan wat anders en besloot een andere droom uit te laten komen: een job als Engelse lerares. In het pandje van Palette Shoes zit nu een souvenirshop. Rainbow Club bestaat nog wel, en verkoopt haar schoenen via bruidswinkels, couturezaken en de website myshoestories.com. Ik ben daar niet meer bij betrokken. Na een hele rits Oranje-avonturen is het nu tijd voor onderwijsavonturen. En ik kan je verzekeren: dat is zeker zo leuk.”

(Wil je nu deel 1 en 2 lezen? Klik dan hier of hier)

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De roze/zachtrode jurk van Prinsjesdag 2009 (foto’s 1 en 3) is echt vorstelijk !! Toen was Máxima nog niet eens koningin.

ook kleine voeten is niet altijd leuk. heb mn trouwschoenen in belgie moeten laten maken. had maat 33. in de jaren 80 had je nog niet zoveel daarin.

Te kleine schoenen ….. nooit een goede zaak !!!!

Inderdaad jammer dat ze soms te kleine schoenen moet dragen, er zijn toch wel meer mensen met grotere voeten dan gemiddeld?

Klopt, ik heb schoenmaat 44, helaas. Vroeger vaak teleurgesteld geweest omdat ik geen leuke hippe schoenen kon kopen omdat ze domweg niet verkrijgbaar waren. Tegenwoordig, meer dan 40 jaar later, is er wel wat veranderd maar de keuze is nog steeds niet reuze.

Maar met de mogelijkheden van maxima zouden passende schoenen geen probleem mogen zijn. Er is wel onbeperkt budget voor allerhande vaak erg prijzige accessoires.
Goede passende schoenen zijn toch een must voor het lichaam. Kan maxima soms echt niet volgen …

Goh Tantie meent U dat? Nog steeds beperkte keuze voor dames met een iets grotere schoenmaat? Mannen hebben het wat dat betreft een stuk gemakkelijker.