Avatar foto Door Josine Droogendijk
Ariane 12 aug 0 reacties

Van koningin Letizia tot prinses Ariane: dit is dé zomerschoen van 2020

Wanneer de temperaturen tropisch zijn, is de espadrille een ideale schoen. Luchtig, maar toch gekleed, zeker wanneer er een sleehak onder zit. Ook royals zijn er dol op. Koningin Letizia en Duchess Catherine lopen bijna de hele zomer op espadrilles. In koninklijke kringen is er één merk dat eruit springt: Castañer. Dit Spaanse merk bestaat al bijna een eeuw en wordt door meerdere generatie royals gedragen.

Castañer werd in 1927 opgericht door Luís Castañer en zijn neef Tómas Serra. Ze namen een atelier over waar al eeuwen espadrilles werden gemaakt. Tómas ontwikkelde speciale machines, waardoor het maken van espadrilles gedeeltelijk geïndustrialiseerd kon worden: deze machines worden tot op de dag van vandaag gebruikt.

In de beginjaren worden in het atelier van Castañer klassieke espadrilles gemaakt, zonder hak. Deze variant wordt al vanaf de 14e eeuw gemaakt in Catalonië. De naam espadrille stamt dan ook af van het Catalaanse woord voor esparto, een sterke grassoort waarvan men touw kan maken: de basis van de zool van de espadrille.

In de jaren 70 breekt Castañer internationaal door, wanneer ze in samenwerking met Yves Saint Laurent een espadrille met sleehak op de catwalk presenteren. Dit model is tot op de dag van vandaag een groot succes, ook bij onze royals. Grace Kelly van Monaco wordt als eerste royal op hun schoenen gesignaleerd, op de klassieke platte variant. Tegenwoordig zien we de royals vooral op de sleehak variant. Zo ook onze prinses Ariane. Zij laat zien dat Castañer anno 2020 ook bij de jongste generatie royals in de smaak valt, want Ariane koos onder meer bij de laatste fotosessie voor espadrilles van Castañer. Ook koningin Letizia, duchess Catherine, Meghan en prinses Sofia uit Zweden zijn bekend met het merk en zijn meerdere malen gesignaleerd op espadrilles van Castañer. Het model met een lint om de enkel lijkt een klassieker in koninklijke kringen.

Ariane heeft bruine Castañers met een middelhoge sleehak. 

Meghan heeft een zwart paar: 


Foto: Fijian Government

Sofia heeft ze in een neutrale tint.

Koningin Letizia heeft oa deze Castañers met lintsluiting. 

Bij espadrilles hoor je eigenlijk een echte zomerjurk te dragen, maar daar trekt Catherine zich niets van aan. Een goed idee of toch niet?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments