Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 08 nov 0 reacties

Terugblik: deze juwelen droeg Máxima tijdens het staatsbezoek aan Australië

Dat koningin Máxima van juwelen houdt, is geen geheim. Sinds de inhuldiging hebben we al tientallen mooie juwelen kunnen bewonderen. Juwelenkenner Gert-Jan de Wit houdt alles nauwlettend in de gaten en praat ons regelmatig bij via het reactieformulier  op deze site. Hoogste tijd om Gert-Jan eens aan het woord te laten, want over koninklijke juwelen is altijd wel wat leuks te vertellen. 

Gert-Jan: "Het begon gelijk al goed op de eerste dag van het staatsbezoek aan Australië: een gouden collier met diamanten, turquoise en parels. Het juweel is vooral bekend geworden dankzij koningin Juliana, die het vanaf de jaren veertig veel droeg. Gezien de commotie rondom de pas verschenen biografie van Jolande Withuis over koningin Juliana en prins Bernhard een mooi gebaar richting de grootmoeder van haar man. Bij het aanwezige collier droeg Máxima geen oorstekers. Een goede keus wat mij betreft, want het collier is al druk genoeg. Het juweel bestaat uit een lang gouden collier met parels, turquoise en diamantjes. Tussen de gouden schakels zitten kleine diamanten sterretjes die mij doen denken aan het lange collier met de aquamarijnen."

Gert-Jan: "Aan het collier hangt een gouden hart die ook bezet is met parels, turquoise en diamanten. Helaas is over de maker van het juweel niets bekend. Gezien de kleine diamanten sterren zou het zomaar kunnen dat dit juweel gemaakt is door juwelier Burnier & Zn. Koningin Juliana heeft het collier regelmatig gedragen. Daarvan zijn diverse foto’s te vinden via de website van het Nationaal Archief. Ze droeg de hanger ook als broche bij enkele gelegenheden. Niet alleen Juliana maar ook haar dochter prinses Christina heeft het collier gedragen bij de aankondiging van haar verloving met Jorge Guillermo."

Dag 2
Gert-Jan: "Op de tweede dag van het staatsbezoek zagen we wederom juwelen met een verwijzing richting Juliana: aquamarijnen. Zo droeg Máxima diamanten oorhangers met de prachtige aquamarijnen hangers. Het diamanten gedeelte van de oorbellen zijn aangekocht via de Nederlandse ontwerpster Mirian van Kampen. De aquamarijnen hangers komen uit de omvangrijke collectie van de Oranjes. De koningin droeg ook nog twee bekende armbanden uit haar privécollectie. Een met diamanten en saffieren en een met diamanten en robijnen. Ze heeft ook nog een versie met diamanten en smaragden."

Gert-Jan: "Verder droeg de koningin op de tweede dag van het bezoek haar ring met een aquamarijn en twee groene stenen. Helaas is de naam van de juwelier (nog) niet bekend." 

Dag 3
Gert-Jan: "Op de dag van de officiële ontvangst verraste koningin Máxima ons met een prachtige oranje jurk. En wat past daar nou beter bij dan haar prachtige citrien juwelen? Ze droeg onder meer haar nieuwe oorhangers en bijpassende ring die we voor het eerst zagen tijdens de ontvangst van de Olympische Sporters. Om haar arm droeg ze armband van citrien in diverse kleuren verbonden door kleine diamantjes. Máxima droeg deze armband in 2005 voor het eerst publiekelijk en sindsdien draagt ze het juweel regelmatig."

Gert-Jan: "Tijdens de contraprestatie pakte Máxima flink uit. Bij haar driekleurige robe droeg ze diamanten en smaragden, die prachtig kleurden bij haar smaragdgroene top. Ze koos de diamanten en smaragden oorhangers uit haar eigen collectie. Deze prachtige oorhangers zijn al sinds 2007 in beeld en worden regelmatig gedragen. Ze kunnen in diverse versies worden gedragen."

De twee verschillende uitvoeren van de oorhangers: –

Gert-Jan: "En van de oorhangers gaan we door naar het collier. Niet zomaar een collier, maar een samenstelling van enkele kostbare topstukken uit de koninklijke collectie. Aan één van de broches van de smaragden parure had de koningin namelijk één van de waardevolste stenen uit de koninklijke collectie bevestigd: de smaragden cabochon. (cabohon betekent bol geslepen) In China droeg ze de broche met cabochon aan het collier uit de smaragden parure, maar ditmaal koos ze voor de diamanten riviere."

Afbeeldingsresultaat voor staatsbanket china site:www.modekoninginmaxima.nl

Gert-Jan: "Naast deze prachtige juwelen droeg  koningin Máxima ook nog de armband en de ring van de smaragden parure." 

Dag 4
Gert-Jan: "Het is niet al goud wat blinkt. Dat bleek ook wel op de vierde dag van het staatsbezoek. Máxima droeg een oranje collier met bijpassende oorstekers van modehuis Natan. Aan haar vinger droeg ze dan wel weer een prachtige diamanten ring met een zeer zeldzame oranje/roze padparadscha. Het juweel van juwelier Steltman kreeg ze cadeau van Willem-Alexander na de geboorte van prinses Alexia."

Afbeeldingsresultaat voor ring alexia site:www.modekoninginmaxima.nl

Een vergelijkbare bandring met padparadsha saffier is momenteel te koop op de website van Steltman voor 37.500 euro.

Dag 5
Gert-Jan: "Het staatsbezoek werd afgesloten met klassieke juwelen: parels en diamanten. Om haar pols droeg de konignin haar acht-rijige parelarmband met diamanten en de robijnen sluiting."

Afbeeldingsresultaat voor parelarmband site:www.modekoninginmaxima.nl

Gert-Jan: "Het parelcollier met de grote zuidzeeparel komt ook uit haar eigen collectie, evenals de parelring. Als oorhangers draagt de koningin de grote parelknoppen die we in 2014 voor het eerst zagen met een druppelvormige parel als hanger. Sindsdien hebben we de parelknoppen in drie verschillende samenstellingen gezien."

Afbeeldingsresultaat voor pareloorhangers site:www.modekoninginmaxima.nl

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments