Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 11 nov 0 reacties

Staatsbezoek Noorwegen – dag 3

Van 9 tot 11 november is het koningspaar in Noorwegen voor een staatsbezoek. Zet je zonnebril maar op, want dit gaat een feestje vol couture en diamanten worden! 

Het staatsbezoek aan Noorwegen is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen, die dezelfde normen en waarden delen en samen werken aan oplossingen voor grote internationale uitdagingen. Tijdens het bezoek staan bilaterale en internationale samenwerking, klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid centraal.

Nederland en Noorwegen hechten aan een goed werkende rechtstaat waarin mensenrechten een prominente plek hebben en waar het belang van een open markteconomie centraal staat. Als gelijkgezinde partners treden Nederland en Noorwegen ook vaak internationaal samen op binnen de VN, de WTO en de NAVO. Om de welvaart te kunnen behouden voor toekomstige generaties werken beide landen aan innovatieve, inclusieve en duurzame oplossingen: het beheren van de Noordzee, het waarborgen van voedselzekerheid en het ontwikkelen van nieuwe technologieën met schone en duurzame energiebronnen.

Programma 11 november 
Op donderdag 11 november staat in Trondheim het staatsbezoek in het teken van het duurzaam beheren van de oceanen en de transitie naar duurzame energiebronnen. In de haven bezoekt het Koninklijk Paar het Powerhouse Brattørkaia, een ‘energieplus’ gebouw dat over zijn levensduur meer zonne-energie opwekt dan de constructie, exploitatie en afbraak bij elkaar kosten.

Ook bezoekt het Koninklijk gezelschap een laboratorium van het Norwegian Centre for Plankton Technology waar onderzoek plaatsvindt naar zeewierkweek.

Aansluitend kijkt het Koninklijk Paar bij Maritime Robotics naar het werk van maritieme onderzoeksapparatuur, zowel autonome vaartuigen als maritieme drones. Ook spreken zij met studenten en onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology over maritieme ontwikkelingen. Holland Circular Hotspot en het daarop geïnspireerde Nordic Circular Hotspot ondertekenen een Partnership Agreement.

In de middag vindt een lunch plaats met de burgemeester van Trondheim in de Koninklijke residentie Stiftsgǻrden.

Op de campus van de technische universiteit van Trondheim staat bij een paneldiscussie de Noordzee als een platform voor energietransitie centraal, met een focus op waterstof en windenergie. Vertegenwoordigers van Noorse en Nederlandse bedrijven en onderzoekers gaan in gesprek met studenten. Het Koninklijk Paar woont een deel van de discussie bij en bekijkt een aantal onderzoeken van studenten over nieuwe duurzame vormen van energie.

Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan Nidaros Kathedraal, in de 11de eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan Koning Olav II en de plek waar de Noorse vorsten worden geïnaugureerd. De kathedraal heeft ook een eigen altaar van de Sami-gemeenschap. Na een korte rondleiding luistert het Koninklijk gezelschap naar een optreden van Sami-zangers bij het altaar.

Mode 
Outfit: robe manteau van paarse scuba (duikstof) met zilverkleurig borduurwerk 
Ontwerper: Claes Iversen 
Eerder gedragen: ja, oa staatsbezoek Argentinië 


Foto: PPE


Foto: PPE


Foto: PPE

Het ontwerp op de catwalk: 

Máxima met de mantel tijdens het staatsbezoek aan Argentinië: 

Over de mantel draagt de koningin een cape, want ze zijn in een koud deel van Noorwegen. Haar cape is een ontwerp van Valentino. 

Qua oorbellen draagt Máxima de diamanten margrieten die ze rond haar huwelijk kocht of kreeg. 


Foto: PPE

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments