Avatar foto Door webcapital
Amalia 15 jun 43 reacties

Royals op royale hakken: een mooi duo of niet?

Net als hoeden en handschoenen horen hakken bij het koninklijke uniform. Is dat altijd zo geweest? Onze schoenenspecialist Linda van Deventer praat je bij over hooggehakte royals.

Linda: “Royals en hoge hakken horen bij elkaar als je de geschiedenisboeken erop naslaat. Wel waren het vroeger de mannelijke royals die op hakken liepen, zodat ze letterlijk boven het volk verheven waren. De rode zolen van Louboutin zijn ook niet nieuw. Rond 1600 liepen alle adellijke mannen op rode hakken. Zo kon iedereen gelijk zien dat ze van adel waren. Wel waren het in die tijd nog brede hakken. Louis XIV (1638-1715) van Frankrijk had zelfs hakken van 10 centimeter hoog. Met deze hoge hakken wilde hij zijn leiderschap, status en rijkdom benadrukken.

Pas rond de zeventiende eeuw begonnen vrouwen hakken te dragen, vanaf dat moment werd dit type schoen unisex. Al snel werden de hakken voor vrouwen smaller gemaakt, maar zo smal als we ze nu kennen waren ze niet: de techniek en materialen om dit te kunnen doen, waren toen nog onbekend.

Vanaf de achttiende eeuw lieten mannen gehakte schoenen links liggen, op een enkele popster, travestiet en cowboy na. Vrouwen gingen juist steeds meer op hakken lopen. De industriële revolutie zorgde ervoor dat staal in steeds meer branches kon worden toegepast en hierdoor konden de hakken hoger worden en verfijnder. Door een stukje staal onder de voet te plaatsen, zakte de schoen niet door, ook al was de hak hoog. Na de tweede wereldoorlog werden pumps in de hele westerse wereld razend populair en werden de hakken hoger.

Het gebruik van carbon (in plaats van staal) in de schoenindustrie zorgde ervoor dat de hakken nóg hoger konden worden én dunner. Goed voor de voet was en is deze ontwikkeling niet, want wie veel op hoge hakken loopt, doet zijn voorvoet geen plezier: je loopt grote kans om een knobbel op je voet (hallux valgus) te ontwikkelen. Toch weerhoudt dit de koninklijke dames niet om vrijwel altijd op zeer hoge hakken te verschijnen. De laatste jaren kunnen de hakken onder de koninginnen en prinsessen niet hoog genoeg zijn. Letizia zien we (helaas vanwege voetproblemen) de laatste tijd op lagere hakken. Zij laat zien dat een wat lagere hak ook absoluut koninklijke allure heeft.

PPE

Maxima droeg in haar beginjaren aan het hof ook niet zulke hoge hakken.

BSR/Van Tellingen

Ook haar trouwschoenen waren niet zo hoog:

BSR/Michael Kooren

Amalia als tiener op lagere en bredere hakken:

PPE

Beatrix op mid heels:

Catherine draagt meestal hoge hakken, maar heeft in het verleden ook geregeld kitten heels gedragen:

Marilène is ook wel voor een kitten heel te porren. Prachtige look toch? 

Victoria bewijst dat een lagere blokhak ook heel stijlvol staat:

PPE

Wat mij betreft genoeg voorbeelden om te kunnen zien dat een lagere hak minstens zo elegant is als haar hogere zusje. Wat vind jij? Tijd om de stiletto’s aan de wilgen te hangen? Of ben jij juist team stiletto?”

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
43 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Schoenen kunnen je outfit ‘maken of breken’. Niks mis met hele hoge hakken, lekker zelf weten, maar het oogt toch vaak niet mooier dan een wat lagere hak, het gaat uiteindelijk om het model schoen! Hoge hakken onder broeken vind ik überhaupt niet mooi. De stiletto gekte is volgens mij een hype geworden door SATC, maar al lang weer op z’n retour.

Team hak, maar….max 7 á 8 cm, en dan incidenteel dragen.
Laten we eerlijk zijn, de voeten op 10 of 12 staan in zo’n vreemde knik, niet mooi. Een plateau eronder,maakt er orthopedisch schoeisel van 🤪
De gevolgen van verkeerd schoeisel, een hallux valgus, is daar nog maar 1 van de voorbeelden van
Denk niet dat daaraan geopereerd worden een kleinigheidje is
De langdurige napijn is afschuwelijk
Dit geldt trouwens voor elke operatie aan de voet.
In een vakblad las ik dat Wolky speciale schoenen verkoopt voor hallux 🦶🏻🦶🏻.
Verwacht niet dat ze fraai zijn.

En bedankt, waarom nou hier een sneer naar orthopedische schoenen. Mijn voeten zijn, door een ziekte, dusdanig vergroeid dat orthopedisch de enige optie is! Ik vind ze, na 30 jaar, nog steeds niet mooi of elegant te noemen maar als je wankelt op stiletto’s is het ook niet elegant

Geen dank! Ik was me er niet bewust van, dat iemand overgevoelig zou kunnen reageren.
Mijn vriendin draagt ze ook. Super mooie. Dat kan dus ook!
Er zal verschil zijn in de ene of andere schoenmaker.

Een hakje is mooi, maar die absurd hoge dunne stilettohakken kan ik juist niet mooi vinden, totaal uit verhouding. Zelfs bij de super-super slanke Leatitia zijn het dunne stokjes onder een menselijk lichaam. Wat lager en breder zoals Victoria en Amalia vind ik zelf veel mooier staan (5-7 cm cm).Maxima is met haar 1.78 en 10 cm hak nog steeds wat kleiner dan Willem-Alexander, hij zal ruim over de 1.90 zijn. Ik ben eigenlijk benieuwd of ze ook zulke hakken zou dragen als hij zoals online vermeld staat inderdaad 1.83 zou zijn (dat klopt duidelijk niet)

Wat een leuk blog! Alhoewel het prachtig staat hoven de royals wat mij betreft niet altijd voor die enorm hoge naaldhakken te kiezen. De voorbeelden uit dit blog laten zien dat lagere hakken ook geweldig kunnen staan. Maar laten ze vooral dragen wat hen lekker zit. Alleen de plateau zolen vind ik echt geen succes..

Ik ben niet van team stiletto. Vind vaak een lagere hak mooier en zeker comfortabeler voor de dames. Zie de foto’s, de lagere hakjes zijn zeker niet minder elegant

Ik ben het eens met Marie; ronduit bizar dat de ‘norm’ tegenwoordig het dragen van torenhoge hakken schijnt te zijn. Een representatief beroep/ambt hebben als vrouw komt er dus op neer dat je je voeten, knieën, heupen en rug geweld moet aandoen (bij Letizia zien we waar dit doe kan leiden). Terwijl alle mannen om je heen comfortabel op compleet platte schoenen staan. Persoonlijk ervaar ik dit verschil als seksistisch en achterhaald. Ik denk graag terug aan prins Claus die zijn stropdas af deed, en zou alle vrouwelijke royals willen oproepen om hetzelfde te doen met de stiletto’s!

Last edited 27 dagen geleden by Juffrouw Annie

Prachtig verwoord juffrouw Annie, helemaal mee eens

Mee eens met het seksistische aspect van hakken . op hakken lijken benen langer, voeten kleiner, en de houding accentueert de vrouwelijke vormen nl borsten vooruit en achterwerk achteruit …
Hoge hakken zetten dan nog aan tot het stappen met kleine pasjes en hebben aldus nog meer impact op de houding ….
En weten dat in china voeten ingebonden werden ifv schoonheid /schoonheidsidealen. …

Last edited 27 dagen geleden by maribrune

Inderdaad, die aspecten had ik nog niet benoemd. Plus die onzekere tred, wiebelend en steun zoekend.
Het blijft verbazen hoe mode gevoelig de hak is. Van een item voor machtige mannen naar een middel om vrouwen mee te beperken.

Ik draag graag hakken, maar zie het absoluut niet als een middel om me te beperken. Ik voel me juist krachtiger en prachtiger als ik ze draag. Ik draag ze dan ook voor mezelf, niet omdat de omgeving dat van mij zou verwachten.

Tegenwoordig beslissen (de meeste) vrouwen toch zelf wat ze dragen? Wil je hakken dragen: doen! Wil je (een dag) geen hakken dragen: ook doen!
Dus ik ben het helemaal met je eens Josine.

Hear, hear!!!
Zó met je eens!

Ben van “Team hak” zoveel mogelijk en alle soorten :blok, kitten heel, ea maar zo weinig mogelijk stiletto’s (steunvlak hiel te beperkt ) . Wist u dat ifv lichaam , rug en voeten de ideale hak max 4 cm is ? Maar de belasting / schade voor het lichaam bij het dragen van hogere hakken hangt natuurlijk af of u bv veel moet stappen met de hogere hakken …. .

Hoewel ik weet dat het enorm slecht voor je voeten is, ben ik absoluut team hak. Het hoeven geen killer heals te zijn, maar een hak staat zoveel eleganter als een platte schoen. Ik heb diep respect dat er brouwen zijn die hele dag op hakken kunnen lopen. Zelf kan ik dat niet, maar las ik een feestje heb komen de hakken tevoorschijn.

Eigenlijk vind ik het een soort van zielig en sneu dat vrouwen die ‘op chique’ gekleed gaan, zowat gedwongen worden door wat modisch geacht wordt, hooggehakte schoenen dragen. Het is de tijdgeest, zodra zij zich eraan ontworstelen, krijgen ze commentaar. Ik zie graag zelfverzekerde vrouwen lopen, op schoenen die voor hun comfort en gezondheid zijn gekozen. En vaak (dat geldt niet voor royals) vind ik in het straatbeeld vrouwen op hoge hakken er ‘lellebellig’ uitzien. Misschien zouden mooie couture outfits eens op de catwalk op blote voeten moeten worden geshowd. Dan kunnen we wennen aan platte voeten, het zou een zegen zijn voor vrouwenvoeten en -ruggen.

Ik vind het zelf fascinerend dat ik in het dagelijks leven bijna nooit meer dames op hakken zie lopen, ook in een zakelijke omgeving lopen vrouwen veel op sneakers en loafers. Ik vraag me dan ook af waarom de royals zo loyaal aan die torenhoge hakken blijven. Begrijp dat ze iets anders willen uitstralen dan de gemiddelde vrouw, maar mijns inziens kan dat ook prima met een lagere hak en/of blokhak. En leggen ze die hoge hakken vooral zichzelf op. Ook bij grote modehuizen zie je het niet meer standaard op de catwalk.

Hoi Marie,
In de jaren 70 was het heel normaal om op blote voeten te lopen, ook op modeshows van de meer “alternatieve” ontwerpers. Nadeel: je kunt ergens intrappen of zoals mij is gebeurd, verbrande voeten oplopen door gloeiendhete stenen in de zomer🫣
Juist nu (begon al een seizoen of wat geleden), zijn op shows en op straat (modegekke stad Milaan voorop), veel lage schoenen, sneakertjes en comfort sandalen (Birkenstocks) te zien.
Juist Milaan was jaren geleden berucht om z’n absurd hoge hakken (Jort Kelder noemde ze “bedsloffen”), maar dat is nu dus echt anders.
Ook zie je veel jonge meiden in gala uitgaan op sneakers, waarbij ze alleen op de locatie zelf die verwisselen voor een hak(je).

Hele hoge (naald)hakken staan mooi! Maar je moet ze wel kunnen dragen. Beter gezegd: ook op kunnen lopen. Helaas geldt dat menigmaal niet voor onze Koningin. Als er vaak dan fantastisch (afgezien van los piekhaar) uitziet, dan heeft ze te hoge en te smalle hakken aan om zich comfortabel en zelfverzekerd op voort te bewegen. En dan denk ik altijd van: “Wat doe je jezelf aan..”
Let maar ‘ns op. Als je Màxima ziet lopen op hele hoge hakken, dan kijkt ze om de twee à drie passen naar beneden om te checken of ze nog wel op het goede spoor zit. Dit komt (in mijn opinie) onelegant en onzeker over. En da’s zonde voor zo’n mooie, intelligente en toch zelfverzekerde vrouw. Ze heeft het niet nodig om altijd overal boven uit te torenen. Ik vond het zelfs ongepast tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2018. Zo hoog uit te steken boven iemand die veel hoger in aanzien staat en vele malen meer respect geniet, Koningin Elizabeth, dan zij. Bovendien ben je te gast en dien je je iets bescheidener op te stellen en niet de show te (willen?) stelen.
Dus als ik Màxima een tip mag geven: als je hakken draagt moet het geen belemmering zijn voor je, maar elegantie en lichtheid uitstralen (niet alleen als je stil staat). En je moet vooruitkijkend, als het ware ‘zwevend’, lopen. En niet bij elke pas naar beneden hoeven kijken, da’s zonde en doet afbreuk aan je verschijning.
Trek dan beter een enkel aantal centimeters lager, óf een fractie bredere, hak aan en je loopt al stùkken beter, natuurlijker en zelfverzekerder. En inderdaad een iets andere hak hoeft absoluut geen afbreuk aan het geheel te doen.
Ik wens onze Koningin veel veilige kilometers op hoge hakken toe 😃
En met de hartelijke groeten van een ervaren stiletto draagster!

Last edited 28 dagen geleden by HetRodeGietertje

Wat leuk deze informatie over schoenen. Toevallig ben ik afgelopen week naar het schoenenmuseum in Waalwijk geweest, een echte aanrader. Wat betreft de hoge hakken is het voor mij een nee. Ik vind ze mooi staan maar ik zou de hele dag lopen zwikken en dat staat minder elegant

Leuk is het schoenenmuseum hè 😀😀😀

Een pump met hoge hak geeft inderdaad een elegant effect.
Maar die naalddunne, torenhoge stiletto’s vind ik juist niet chique.
Het vervormt de voet helemaal en oogt alsof er modeshow gelopen wordt, maar dit is voor mij geen stabiel en rustig beeld om te zien.
En wat zijn er veel leuke schoenen met een half hoge hak in diverse diktes, die ook heel charmant tonen en heel wat voetvriendelijker zijn voor de draagster!
Prinses Margriet vind ik hier een voorbeeld van en ook de hofdames hebben dit ontdekt.

Ja, ik vind prinses Margriet ook altijd zeer charmant gekleed, ook vaak qua schoeisel.

Hoi Linda,
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk; lagere hakken zijn beter voor je voeten, maar die hoge staan zo mooi🫣
Ik kan ze, na een ongeluk, ook niet meer dragen, maar kijk nog steeds likkebaardend naar “killer heels”. Zo slecht, maar zo mooi voor wat het met je postuur doet.
Maar eerlijk, vooral een mooi ontwerp kan mij helemaal “pakken”. Daar hebben we al eens over gefilosofeerd 😉 Ik kijk daarom met veel plezier naar mijn Jan Jansens en prijs mij gelukkig met de diverse paren die ik heb.
Momenteel kan ik ook helemaal “uit de bol gaan” van Balenciaga (ontwerper Demna), die zet de wereld van schoenen (en kleding) weer eens volledig op de kop. Lekker; ik houd ervan 😉
Dank je wel voor je mooie blog en laten we vooral doorgaan met gemakkelijke of ongemakkelijke, vreemde, buitenissige, rare, maar vooral fantastische schoenen te dragen😍

Ik heb een kleine maat. Wat denk je van Jan Jansens in de Sale 🥰
Kleine maten blijven veelal ‘over’.

Last edited 27 dagen geleden by Celeste

Hoi Celeste,
Moet je een klein beetje teleurstellen, Jan Jansen is min of meer gestopt, er komen nog wel zo af en toe ontwerpen van zijn hand, maar veel zijn het er niet meer ivm zijn leeftijd.
Kleine maten (36 en 37), zou je nog kunnen vinden bij La Verte Botermarkt 24 te Heusden (N-B). De eigenaresse heeft alle overgebleven JJ schoenen overgenomen van de winkel die vroeger in Heusden was (van schoonzus en zwager van JJ).
Neem ff contact op met die winkel of en wat ze nog hebben in jouw maat.
Succes!

Je meent het 🫢 Niet alles vind ik mooi overigens. Heb op de website gekeken en zag wel iets van mijn gading. Toch nog eens goed kijken, dacht dat zijn webshop nog in de lucht was. Bedankt voor de tip.
Want…….Heusden ligt niet ver van mijn woonplaats vandaan!

Even gegoocheld. 13 km. vanaf mijn woonplaats, dat geloof je toch niet 😫
Ik blijf me verbazen over de mooie zaken in de dorpen in de Bommelerwaard.

Hoi Celeste,
Wat leuk en wat jammer dat je niet eerder van de originele winkel van Jan Jansen wist.
Wat je nu ziet in de webshop wordt verkocht als Jan Jansen, zijn ook nog met bemoeienis van Jan, maar zijn niet meer zoals hij ze vroeger maakte. Ik kan je dus niet zeggen of ze nog dezelfde pasvorm hebben.
De “echte” zijn nog sporadisch te koop o.a. in Heusden.

We zijn nog niet zo lang geleden verhuisd! Leuk om telkens weer iets nieuws te ontdekken Roos.
Waaronder een geweldige opticiën, voor wat betreft zijn advies voor een montuur.
Eerlijk, heb altijd gedacht dat Brabant wat armoedig was 😫
Een bezoekje aan Oisterwijk 🕶️👓👠👟👔👗⛓️📿 deed me stijl achterover slaan.

Leuk Celeste👍 Oisterwijk wordt wel “het Laren van het Zuiden” genoemd, heel fijne adresjes om te eten (Seasons, Sec, Boshuys Hermitage, Sud enz.) winkelen Quattro voor Italiaanse herenmode en Mayke schoenen en kleding) en mooie galerieën.
Ik kom er vaak want ik woon vlakbij.
Misschien zien we elkaar daar wel eens😉

Ja, Jan Jansen blijft ook mijn favoriete NLe schoenkunstenaar! Balenciaga is momenteel zeer intrigerend, maar begrijp wel dat de royals het niet aantrekken. Zelf zou ik het leuk vinden als één van de prinsessen of Maxima eens pumps van United Nude zou dragen, ook een echt NL’s design schoenenmerk.

Ik zou Maxima wel eens willen zien in de Raila slingback mid van United Nude.
Elegant spits neusje, niet te hoge blokhak die toch fijntjes aandoet en in oranje🤩 Wel ff overleggen ivm de maat want die gaat tot 41, maar voor onze queen moet toch wel iets te regelen zijn😉😂
Duim je mee Linda? 😉

Ik heb ze even gegoogeld en die zijn een stuk praktischer dan stiletto’s! En toch mooi, elegant en een stuk aparter dan gewoon een pump. Ik zou heel graag Maxima en andere dames eens vaker op dit soort schoenen zien.

Ik vind hoge hakken heel mooi staan. Maar als je er zere voeten van krijgt dan zijn er genoeg mooie alternatieven.

mee eens

Ik heb een haat liefde verhouding met hakken. Het staat echt heel mooi en ik zie zelf ook dat ik er anders uit zie als ik hakken draag, maar ik vind het zo niet comfortabel. In mijn kast staan 2 paar hakken (blauw en zwart) met een klein plateau en 1 paar sleehakken voor de zomer, maar er staan heel veel dozen met loafers, ballerina’s, Chelsea boots en sneakers. Die lopen toch echt lekkerder😉.

Tja, hakken…. Of ze nu goed of slecht voor je voeten zijn: met hakken til je een outfit al snel naar een hoger niveau. Dat bleek ook wel bij de rode capejurk in Georgia. En ik merk het ook op bij Letizia, die tegenwoordig verplicht platte schoenen draagt. Het is toch allemaal net een beetje minder chic. (Naar mijn mening dan.)
Maar inderdaad: boven de zes, zeven centimeter maakt de lengte niet echt meer uit. Catherine droeg vandaag ook hakken die 2 centimeter lager waren dan gebruikelijk en toch zag ze er smashing uit.

Eens Josine. Hakken maken het tóch mooier.
Een platte schoen onder een “nette” jurk is prima, moet je vooral ook doen en er zijn genoeg leuke optie, ook als je zooltjes nodig hebt. Maar het plaatjes vind ik niet zo mooi en chic.
Het hoeft dan echt geen 10 cm of stiletto te zijn, dat vind ik ook niet vanzefsprekend mooi. Een 5 of 7 cm hak, kittenheel of wat stevigere hakken kunnen net zo goed. En onder een lange avondjurk zie je het niet eens 🙂, veel handiger als je lang moet staan.

Helemaal mee eens, Josine. Ik heb ook een zwak voor hoge hakken, zo mooi en elegant en sexy. En als je voetproblemen krijgt, dan inderdaad gauw over gaan op de platte schoenen zoals Letitzia nu noodgedwongen moet doen.

Ja, please hang de stiletto’s aan de wilgen. Niet iedereen zal er natuurlijk problemen mee krijgen, maar het is zo slecht voor je voeten. Elegant of niet, ik ben team lage hakken (en voor wie het nodig heeft of fijn vindt zelfs zonder hakken).

Helemaal met je eens. Ik vind stiletto’s niet eens mooi. Liever iets lager en een wat steviger hak zoals hier van Victoria vind ik ook geen probleem. Of inderdaad helemaal geen hak.
Ik kan zelf voor geen meter op naaldhakken lopen dus ik vind het altijd erg knap als ik zie dat er hele wandelingen op worden gemaakt. En het hoeft echt niet.

Last edited 28 dagen geleden by Soetkin